Trudnoća Planiranje trudnoće 13. travnja 2024.

Znate li koje je najpopularnije godišnje doba za rađanje?

Foto: Pexsels/Victoria Akvarel
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili da mnoge žene zapravo često planiraju trudnoću tako da se beba rodi u proljeće ili ljeto. Zašto im je to važno?

Kada ste pokušavali zatrudnjeti, jeste li pokušavali to učiniti u vrijeme kako bi se dijete rodilo u proljeće ili ljeto? Znanstvenici vjeruju da mame pokušavaju namjerno roditi tijekom tih godišnjih doba kako bi zdravlje novorođenčeta bilo na najvećoj razini. U članku koji su objavili znanstvenici sa Sveučilišta iz Čilea i Velike Britanije i prezentirali ga na konferenciji u Velikoj Britaniji, utvrđeno je da na južnoj polutci ima više poroda od prosinca do ožujka, a manje od svibnja do kolovoza. Dok se ne sjevernoj polutci rađa manje djece od studenog do ožujka, a puno ih se više rađa od lipnja do rujna.

Možda te zanima... Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj? Beba

Mame planiraju vrijeme poroda

"Po prvi put, naši znanstvenici su dokazali da rođenje djeteta u određenim godišnjim dobima zapravo planirane odluke: mame imaju jasnu želju i "ciljaju" dobru sezonu rođenja djeteta u proljeće ili ljeto - i često uspijevaju to učiniti", objasnio je koautor istraživanja dr. Climent Quintana-Domeque sa Sveučilišta Oxford.

Možda te zanima... Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini? Trudnoća

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zanimljive činjenice o jesenskim bebama

Istraživaču su rekli da mlade žene "vrlo jasno" reagiraju na loše vrijeme, a u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država gdje su zime jako ekstremne, mame su imale gotovo osam posto veću vjerojatnost da će roditi u ljeto. Iako je za žene koje su prvi put mame, a imaju 40 godina i više, vjerojatnost rađanja je ista bez obzira na godišnje doba. Također su otkrili da ženin posao utječe na planiranje trudnoće, a žene koje rade u školstvu ciljaju na proljetne ili ljetne porođaje jer imaju duže praznike te manje rade u odnosu na jesen ili zimu.

beba mama majka Možda te zanima... Ljetne bebe imaju manje alergija, zimske bolji vid Beba

Istraživanja su pokazala da djeca rođena u jesenskom ili zimskom periodu imaju veću vjerojatnost razviti alergije na hranu, ali znanstvenici tek trebaju objasniti zašto, astma je češća kod djece rođenje na jesen.

11 iznenađujućih činjenica o bebama koje su rođene ljeti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.