Trudnoća Beba u trbuhu 10. studenoga 2015.

Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu

beba, curica, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova analiza dječjih imena otkrila je da se posljednjih godina jedno ime za djevojčice nalazi na vrhu popisa najpopularnijih imena u više zemalja svijeta. Saznajte koje je to ime!

Kad pomislite na najraširenije ime u svijetu, vjerojatno vam padaju na pamet neka imena koja imaju svoju inačicu u različitim jezicima, kao što su John/Ivan/Johann ili Marija/Maria/Mary ili Ana/Anne/Anna. No iznenadit će vas da je trenutno najpopularnije žensko ime u svijetu: Sofija!

Nova analiza dječjih imena koju je napravila stručnjakinja za imena Laura Wattenberg, otkrila je da je upravo Sofija (sa svim svojim inačicama), na prvom mjestu najpopularnijih imena u nekoliko zemalja svijeta, a među prva tri je u 20 zemalja. Sophia/Sofia/Zsofia je najpopularnije ime više zemalja, uključujući Italiju, Slovačku, Meksiko, Brazil, Rusiju, Estoniju, Veliku Britaniju i SAD (i englesko i španjolsko govorno područje). A nalazi se i u 25 najčešćih dječjih imena u dvije trećine zemalja (većinom iz Europe i obje Amerike).

Lako se izgovara na većini jezika

Stručnjakinja kaže da nije jasno zašto je upravo posljednjih par godina ovo ime tako popularno, ali objašnjava da popularnost ovog imena možda leži u činjenici što se lako izgovara na većini jezika. Ime Sofia/Sophia potječe iz Grčke i znači "mudrost". No zanimljivo je da prije samo dva desetljeća ovo ime i njegove inačice nisu bili u nijednom popisu najpopularnijih imena!

U prošlosti su bila česta religijska imena Marija i Ivan te njihove inačice John, Johann, Mary, Maria te jedno od najpopularnijih muških imena u svijetu – Mohamed (koje je i danas najčešće muško ime, ali u manjem broju zemalja). Laura Wattenberg objašnjava da danas roditelji drugačije biraju imena za djecu. Mnogi žele moderna, ali imena koja zvuče originalno, a odmiču se od religijskih imena i obiteljske tradicije.

A budući da je u posljednjih nekoliko godina rođeno toliko Sofija, vjerojatno će i ovo ime dosaditi. "Svi se trude izbjeći ime koje je na prvom mjestu najpopularnijih, jer im se to čini preobično, tako da imena imaju kraći vijek popularnosti nego što je to bilo nekada", kaže Laura Wattenberg.

Najpopularnija imena u Hrvatskoj

U 2014. godini najpopularnija imena za dječake bila su Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip, Jakov. Kod djevojčica Ana, Marija, Mia, Lucija, Sara, Lana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.