Beba Razvoj u 1. godini 15. srpnja 2023.

11 iznenađujućih činjenica o bebama koje su rođene ljeti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako imaš ljetnu bebu, dobrodošla u klub! Najviše beba rođeno je ljeti, a ovo godišnje doba svakako nije loše vrijeme za roditi - manje je straha od viroza i puno više je sunca, zbog kojeg je ljepše provoditi vrijeme u šetnjama s bebom. No, što ljeto kao godišnje doba u kojem se beba rodila, znači za dijete jednom kad poraste?

Ispada da godišnje doba u kojem se rodite može imati utjecaj na sve, od zdravlja pa do vaše osobnosti. Iako istraživanja uvijek treba uzimati s oprezom, pročitajte što su znanstvenici otkrili o ljetnim bebama:

1. Predodređene su za prosječnost što se tiče poslovnog uspjeha

Znanstvenici sa Sveučilišta Britanske Kolumbije proučavali su datume rođenja izvršnih direktora 500 tvrtki i otkrili šokantan podatak. Samo 6.1 posto njih je bilo rođeno u lipnju i 5.9 posto u srpnju

2. Nespretnije su

Rezultati istraživanja časopisa Journal of Sports Medicine, otkrili su da su djeca rođena u jesen puno bolji sportaši nego svoji vršnjaci, a posebno su bolji od djece koja su rođena u travnju, svibnju i lipnju

 

3. Manje su depresivne

vesela beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sunce zaista pomaže u psihičkom razvoju, barem prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Neuroscience. Znanstvenici su proučavali kako ljetno svjetlo utječe na psihički razvoj i otkrili su da povećana svjetlost i toplina smanjuje rizik od bipolarnog poremećaja, šizofrenije i depresije posebno na one koji su ljeti rođeni, a povećava se na one koji su rođeni zimi. 

4.  Imaju veći rizik od disleksije

Prema istraživanju u časopisu American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, za bebe rođene u rano ljeto, 70 posto su veće šanse da postanu disleksične.

5. Manje teže pri porodu

Što nije uopće loša stvar! No, još jedna zanimljivost: mame koje zatrudne ljeti rode teže bebe. Barem tako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Princetonu koji su otkrili da mame koje zatrudne između lipnja i kolovoza, 'nakupe' puno više kilograma i rode bebe koje su oko 8 grama teže od beba rođenih u drugim mjesecima. 

Možda te zanima... Kako godišnje doba utječe na porođajnu težinu bebe? Trudnoća

6. Djevojčice su pametnije

Kada su neuroznanstvenici sa Sveučilišta Columbia proučavali mozgove beba rođenih zimi i beba rođenih ljeti, otkrili su da su muške bebe rođene u lipnju manje pametnije nego one rođene u prosincu. No, za ženske bebe vrijedilo je suprotno! Ljetne djevojčice imale su puno deblju sivu tvari koja upućuje na veću inteligenciju

7. "Divlje" su

hiperaktivno dijete, ruke uprljane bojom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Je li vaša ljetna beba pomalo svojevoljna? Ne krivite nju, nego datum rođenja! Kad su istraživači iz Australije uspoređivali datume rođenja 5000 djece od četiri i pet godina s njihovim ponašanjem, otkrili su da ljetne bebe imaju manje razumijevanja za druge, temperamentne su, tvrdoglave, nestrpljive, hiperaktivne, ali isto tako i jako društvene i s lakoćom stječu nove prijatelje

8. Imaju (malo) veći rizik od celijakije

Znanstvenici iz Švedske tvrde kako ljetne bebe imaju veći rizik od celijakije zbog toga jer im se čvrsta hrana najčešće počinje davati po zimi kada prevladavaju virusne infekcije. Naravno, ova i slična istraživanja treba uzeti s oprezom, ali očigledno postoji moguća povezanost ranih virusnih infekcija i rizika od razvoja celijakije.

9. Optimisti su

Kada su znanstvenici u Velikoj Britaniji i Švedskoj provodili istraživanje, tražili su od ljudi da podijele datum rođenja, a zatim reagiraju na 13 različitih izjava o njihovom uvjerenju u sreću i njihovu osobnost. Otkrili su da su oni rođeni u zimskim mjesecima više davali pesimistične odgovore, za razliku od onih rođenih u ljetnim mjesecima. 

Možda te zanima... Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj? Beba

10. Imaju veći rizik od problema s vidom

Istraživanje provedeno na ljudima koji imaju probleme s kratkovidnošću u Izraelu, otkrilo je da oni koji su rođeni u lipnju i srpnju imaju 25 posto veće šanse od poteškoća s vidom. Kasnije je još jedno istraživanje u Velikoj Britaniji potvrdilo ove rezultate.  

vid naočale djevojčica Možda te zanima... 6 najčešćih simptoma problema s vidom Vrtić

11. Mogle bi imati problema u školi

dijete škola zadaća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnogo beba koje su rođene u ljeto imaju poteškoća u školi kada dođu do školske dobi. Zašto je tako? To ovisi od slučaja do slučaja. To će se najčešće dogoditi samo ako dobna granica za školu pada tijekom ljeta. Biti najmlađi u razredu povezano je s brojnim istraživanjima koja su istraživala probleme u ranom školovanju, od toga da najmlađa djeca često budu zlostavljana od strane vršnjaka do toga da im treba malo više vremena kako bi se prilagodili na školu i obaveze

Možda te zanima... 8 razloga zašto je ljeti super biti nova mama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.