Trudnoća Planiranje trudnoće 20. ožujka 2019.

Kako začeti dječaka/djevojčicu?

bebe dječak djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji postavljaju Googleu, mogu se pronaći različiti odgovori. Ginekolog Erden Radončić komentira metode utjecaja na spol djeteta i otkriva koja je jedina sigurna

Svakom budućem roditelju najvažnije je da se beba rodi živa i zdrava, ali ipak mnogi više priželjkuju sina, dok se drugi više zamišljaju s kćeri. Vjerojatno znate da svaki put imate 50 posto šanse da ćete začeti dječaka ili djevojčicu, ali možda se pitate je li moguće utjecati na spol djeteta i kako?

Ginekologa dr. sc. Erdena Radončića pitali smo postoji li sigurna metoda kojom se može utjecati na spol.

"Jedina sigurna metoda za izbor spola jest razdvajanje spermija koji nose X od onih koji nose Y kromosome. Više je metoda koje se time bave, a relativno najjednostavnija je centrifugiranje posebnim metodama koje istalože Y spermije. Postoje i određene, ali nešto kompliciranije metode, a one su većinom vezane uz metode asistirane reprodukcije", objasnio je i dodao da valja imati na umu da je u većini uređenih zemalja selekcija spola zabranjena, osim u slučajevima kada se izbor radi zbog genetskih grešaka vezanih za spol.

"Radi se o etičkim principima, u svrhu prevencije narušavanja prirodnog omjera muške i ženske novorođenčadi. Brojne sredine i civilizacije širom svijeta tradicionalno favoriziraju rođenje muške djece, iz raznoraznih razloga", kaže.

Chrissy Teigan John Legend Možda te zanima... Poznati par otkriva: 'Zašto smo na potpomognutoj oplodnji izabrali spol djeteta?' Roditelji

Kod prirodnog začeća šansa je minimalna

Prema nekim znanstvenicima, neke životne navike kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, ali i položaji u seksu i vrijeme začeća mogu utjecati na izbor spola. Ginekolog objašnjava da su ove metode ipak nesigurne. 

"Kod prirodnog začeća šansa za utjecanje na izbor spola djeteta je minimalna. Naime, makar su poznate činjenice da spermiji s Y kromosoma, koji daju mušku djecu, imaju veću brzinu kretanja, dok su nositelji X kromosoma dulje sposobni za oplodnju i preživljavanje u ženskom genitalnom traktu, ostaju još uvijek problemi preciznog određivanja ovulacije, odnosno, tajminga snošaja. Naime, princip na koji se makar teorijski može djelovati na ovaj način, svodi se činjenicu da je jajna stanica sposobna za oplodnju maksimalno 12 sati od ovulacije. Ukoliko se ista dogodi neposredno prije snošaja, vjerojatnost da će se začeti muško dijete je veća, budući da su Y spermiji brži. U obrnutom slučaju, ukoliko su spermiji već u jajovodu, a jajna se stanica kasnije oslobodi – vjerojatnost je veća za žensko dijete", objašnjava.

Možda te zanima... Želiš znati spol bebe u trbuhu? Ovo puno govori o tebi Trudnoća

spol djeteta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Saznajte kako stresprehrana, vrijeme spolnog odnosa te položaji u seksu utječu na izbor spola vaše bebe. Ginekolog također pojašnjava da ostale stvari za koje se vjeruje da bi mogli utjecati na spol su nedokazane ili nemaju biološku opravdanost da bi bile vjerodostojne, kao što su dubina penetracije

"Vrijeme spolnog odnosa je povezano s navedenim tajmingom u vezi ovulacije, ali tu i dalje ostaje najveći problem sigurnog dokazivanja ovulacije – što nije nimalo jednostavno u kućnoj radinosti", kaže.

trudnica, spol Možda te zanima... Može li se utjecati na spol djeteta? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.