Trudnoća Planiranje trudnoće 16. listopada 2022.

Menstruacija kasni, a nisi trudna: 10 mogućih uzroka

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pod kašnjenjem se podrazumijeva pet ili više dana od dana kada si očekivala mjesečnicu, i ako se ponavlja i postane kronično, uzroci mogu biti razni i najbolje je odmah se javiti liječniku

"Kad dođu ‘oni dani’ u mjesecu, a menstruacija se nije pojavila, jedno od prvih pitanja koje će si postaviti žena je - jesam li trudna. No razloga za izostanak menstruacije osim tog može biti mnogo i svakako treba obratiti pažnju ako su se inače redoviti ciklusi odjednom poremetili", kaže ginekologinja dr. Jasenka Grujić.

Dodaje kako su povremena kašnjenja ‘normalna’ tijekom prve dvije godine od prve menstruacije, jer tijelo još uspostavlja ravnotežu i normalno je da ciklus kasni ili jedan mjesec izostane. Inače, pod kašnjenjem se podrazumijeva pet ili više dana od dana kada ste očekivali mjesečnicu. 

Možda te zanima... Što morate znati o menstruaciji u 20-ima, 30-ima, 40-ima Trudnoća

"Kad se kašnjenje mjesečnice događa kasnije i ako se dogodi samo jedan mjesec, ne treba previše brinuti, no ako se ponavlja i postane kronično, uzroci mogu biti razni i najbolje je odmah se javiti liječniku", kaže.

Evo mogućih uzroka za kašnjenje mjesečnice: 

1. Infekcije

Uzrok, među ostalim, može biti infekcija maternice ili jajnika koja nije liječena na vrijeme, pa ‘preraste’ u upalu. 

2. Policistični jajnici

Jedan od mogućih uzroka su i jedna ili više cista na jajnicima, što otežava ovulaciju i može biti uzrok neplodnosti, pa je važno da se s liječenjem započne što prije.

3. Miomi na maternici

Iako će češće izazvati obilna i dugotrajnija krvarenja, i miomi na maternici mogu poremetiti ciklus te dovesti do neredovite menstruacije.

menstruacija mjesečnica uložak Možda te zanima... Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje? Trudnoća

4. Loša prehrana

Nekvalitetna prehrana, siromašna bjelančevinama i vitaminima može dovesti do toga da tijelo blokira ciklus, štedeći energiju i zalihe krvi. 

vježbanje, trčanje, žena, umor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Prekomjerno vježbanje i naglo mršavljenje

Oboje dovodi do smanjenja tjelesne masnoće, što uzrokuje pad razine hormona leptina i estrogena u tijelu, što može dovesti do izostanka ciklusa. 

6. Veliki stres

Veliki stres poput razvoda ili smrti voljene osobe, može poremetiti hormonalnu ravnotežu te dovesti do kašnjenja mjesečnice.

seks, par Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti za vrijeme menstruacije? Trudnoća

7. Bolesti štitnjače i neke druge bolesti

I bolesti štitnjače, bilo da je riječ o hipo ili hiper tireozi, mogu utjecati na promjenu razine hormona u tijelu, a time i do izostanka menstruacije.  Jedan od mogućih uzroka je i Cushingova bolest, loša kontrola dijabetesa, prerano zatajenje jajnika, te urođena nadbubrežna hiperplazija (stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi). 

8. Preuranjena menopauza

Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i preuranjena menopauza, koju često prate znojenje i vaginalna suhoća, pojašnjava liječnica. 

9. Pobačaj 

Ukoliko menstruacija kasni, a kasnije se pojavi, uz obilno krvarenje, mogući uzrok može biti i pobačaj. 

10. Neki lijekovi

Na to prije svega mogu utjecati lijekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju takvo djelovanje, poput Aspirina, Warfarina, pa čak i lijekova na bazi ibuprofena.

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Tekst je iz arhive missMAME.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.