Trudnoća Planiranje trudnoće 23. travnja 2017.

Lažna menstruacija - što je, kada i zbog čega se javlja?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto pri uzimanju kontracepcijske pilule dolazi do menstruacije, a ovulacija je spriječena? Saznajte zašto mjesečno krvarenje nije nužno pri uzimanju produljene kontracepcije

Kod korištenja hormonalne kontracepcije zapravo dolazi do prekida uobičajenog menstrualnog ciklusa, stoga se na neki način u tijelu žene događaju promjene kao i kada je trudna. Žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ne moraju imati mjesečno krvarenje, ali je pri razvoju pilule osmišljena kontracepcijska metoda pri kojoj se menstruacija ipak javlja. 

Razvoj kontracepcijske pilule

Kontracepcijska pilula razvijena je u SAD-u 1960. godine. Margaret Sanger, medicinska sestra u New Yorku, borila se za žensko pravo na ekonomsku i društvenu jednakost s muškarcima. Vjerovala je da žene tu jednakost mogu postići samo ako će uz kontracepciju same moći odlučivati o svojoj trudnoći. Zbog svojih nastojanja je čak osam puta završila u zatvoru. Naime, u to vrijeme se još uvijek smatralo da je rađanje djece sudbina i najvažnija zadaća žene te je stoga kontrola rađanja bila službeno zabranjena. 

Kada su prava žena općenito ojačala, Margaret Singer i njena bogata prijateljica Katherine McCormick uvjerile su dr. Gregoryja Pincusa da zajedno proizvedu kontracepcijsku pilulu. Sanger je prilikom razvoja pilule bila svjesna kako se žene oslanjaju na svoju menstruaciju kao 'dokaz' da nisu trudne. Iz tog razloga je osmišljena tableta koja se uzima samo 3 tjedna. Riječ je o tradicionalnoj kontracepcijskoj piluli koja se pije 21 dan te nakon toga slijedi 7 dana pauze, za čije vrijeme dolazi do krvarenja. 

kontracepcija, pilule | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto postoji 'lažna' menstruacija?

Moglo bi se reći kako je riječ o sociološkom, a ne biološkom ili medicinskom razlogu za razvoj režima uzimanja pilule s pauzom. Margaret Singer i njeni kolege bili su svjesni kako će se žene osjećati sigurnije ako će i dalje imati menstruaciju koja će oponašati uobičajen menstrualni ciklus. Ujedno su vjerovali kako će biti manje društvenih prigovora na korištenje hormonskih tableta. 

Menstruacija je prije svega priprema sluznice maternice za idući ciklus u kojem će možda doći do trudnoće. U prirodnim uvjetima je sluznica maternice pod utjecajem estrogena i progesterona iz jajnika, međutim prilikom korištenja oralne hormonske kontracepcije sprečava se stvaranje tih hormona u jajnicima. Zbog kontracepcijskih tableta, sluznica maternice je pod isključivim utjecajem estrogena i progesterona iz pilule sve dok ne nastupi pauza u uzimanju.

Privid o prirodnom menstruacijskom ciklusu

'Lažna' menstruacija se u primjeni kontracepcijskih pilula zadržala sve do danas, a u stručnoj terminologiji zove se 'prijelomno krvarenje'. Mnoge žene i danas koriste tradicionalne kontracepcijske pilule. S primjenom započinju prvog dana menstruacijskog ciklusa, a nakon tri tjedna rade pauzu u trajanju od tjedan dana. Dakle, krvarenje u tom periodu pauze je biološki nepotrebno, ali je sasvim normalno.

Treba imati na umu kako je kontracepcijska pilula jedan je od najistraživanijih medicinskih preparata u povijesti. Također, u današnje vrijeme primjenjuje se i produljena kontracepcija prilikom koje se ne smanjuje godišnji broj menstrualnih krvarenja. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Razvoj produljene kontracepcije

S medicinskog gledišta mjesečno krvarenje nije potrebno te odgađanje menstruacije nema utjecaj na zdravlje, a iz tog razloga je razvijena produljena oralna hormonalna kontracepcija. Istraživanja vezana uz produljenu kontracepciju rađena su još 1993. godine, a pilule su postale dostupne 2003. godine. Riječ je o uzimanju pilula bez mjesečnih pauza te se na taj način broj menstruacija smanjuje s 12 na 4 godišnje. Broj pilula s hormonima je povećan na 84 i tako se produljuju vrijeme trajanja ciklusa.

Mnoge žene su zadovoljne ovom vrstom kontracepcije zbog manje mogućnosti pogreške pri uzimanju nego kod standardne metode. Također, zbog kontinuiranog uzimanja ne moraju se boriti s PMS-om i različitim 'nezgodama' povezanima s mjesečnim krvarenjem. Neke žene imaju menstruaciju čak 10 dana, a njihov PMS traje 7 dana. Samim time pola mjeseca provedu u određenoj vrsti boli ili nelagode. Stoga se kod današnjih modernih žena koje su zaposlene i istovremeno brinu o obitelji, pojavio se veći broj zahtjeva za propisivanjem produljene kontracepcije.

Prednosti pilula bez mjesečnih pauzi

Smanjeni broj menstruacija je posebno koristan za sportašica i žene koje su neprestano pokretu, ali i u posebnim situacijama kao što su vjenčanja, putovanja, godišnji odmori i sl. Veliko olakšanje je i to što nema brige hoće li u ključnom trenutku imati uložak ili tampon. Osim što tako nestaju brige o higijenskim potrepštinama, smanjuju se broj glavobolja, menstrualnih bolova, umora i nadutosti. 

Bez obzira na režim uzimanja, djelotvornost hormonske tablete iznimno je visoka. Ako se uzima prema uputi i svakog dana u isto vrijeme, mogućnost začeće iznosi samo 1 posto. Riječ je o podacima Centra za zdravlje mladih žena, prema kojima samo jedna od sto žena na piluli zatrudni.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ilem_1

  I daaa nastavila je vjestica trajala je do 25.4 i onda je stala 

 • ilem_1

  Zdravo ☺️  Htjela sam vas pitati da li ste se susrele da u jednom mjesecu imate ciklus dva puta , znaci dobila sam 8.4 , trajala je do 14.4 s tim da se ae okupala navecer i kroz dva dana je vjestica opet krenula .. mene su jednako nastavile boljeti grudi uzasno, veca žudnja za hranom, umor neopisiv ,i sada je u 5 mjesecu nema nikako radila sam test negativan je.. da li je test krivo pokazao ,inace me grudi bole ored mengu ali ovo je nesto neopisivo 

 • Avatar Omerta
  Omerta

  Implantacijsko krvarenje mozda? Hematom?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.