Trudnoća Trudnica 21. lipnja 2021.

Implantacijski ili PMS grčevi: Kako ih razlikovati?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lako je pobrkati grčeve implantacije i PMS. Saznaj kako prepoznati prve znakove začeća

Nekoliko je dana prije nego što trebaš menstruaciju i osjećaš blage grčeve u donjem dijelu trbuha. Ako pokušavaš zatrudnjeti, zbog tih smetnji se možeš zapitati imaš li simptome PMS-a ili implantacije

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

Evo kako ćeš ih razlikovati:

Što su implantacijski grčevi?

"Implantacija se javlja kada se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice, signalizirajući početak trudnoće", kaže dr. Jingwen Hou, doktorica znanosti, specijalizirana za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost u Kaiser Permanente na Havajima. Dok mnoge žene ne pokazuju nikakve znakove začeća, oko 30% doživljava grčeve usađivanja odnosno implantacije. Ponekad su grčevi implantacije popraćeni svijetlo ružičastim ili smeđim mrljama; možeš imati i implantacijsko krvarenje bez grčeva.

Možda te zanima... 7 glavnih razlika između rane trudnoće i PMS-a Trudnoća

Kada se pojavljuju?

Ne doživljava svatko implantacijske grčeve. To se obično događa 10 do 14 dana nakon ovulacije - oko dva do sedam dana prije nego što je planiran redovni dolazak menstruacije. Zbog vremenskog rasporeda, mnoge žene zamijene implantacijske grčeve za PMS. "Može biti teško odrediti imate li menstruaciju ili je to znak vrlo rane trudnoće, a možda ćeš doživjeti i grčeve i od implantacije i PMS", kaže dr. Hou.

Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće?

Kako osjećaš implantacijske grčeve?

Grčevi implantacije osjećaju se slično kao kod menstrualnih grčeva, samo su blažeg intenziteta. Neke žene doživljavaju lagano povlačenje, trnce ili bockanje.

Gdje ih osjećaš?

Mnoge žene otkrivaju implantacijske grčeve u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa. Ponekad se grčevi manifestiraju samo na jednoj strani tijela.

Možda te zanima... Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati? Trudnoća

Koliko dugo traju?

Trajanje implantacijskih grčeva također varira od osobe do osobe. Neke žene doživljavaju nekoliko manjih trzaja, dok druge osjećaju povremenu bol koja dolazi i prolazi kroz jedan do tri dana.

Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće?

Što bi trebala učiniti ako ih imaš?

Ako imaš grčeve koji ne slijedi tvoj ciklus, to može biti povezano s implantacijom. Dr. Hou kaže da je možda prerano napraviti kućni test trudnoće, budući da hormon hCG mora doseći dovoljno visoke razine za detekciju.

Posjetite liječnika ako su grčevi oštri i prolaze kroz tvoju zdjelicu i trbuh. To može signalizirati ektopičnu ili izvanmaterničnu trudnoću, što znači da se embrij implantira izvan maternice. Ektopična trudnoća također može uključivati ​​vaginalno krvarenje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Aleksandra123

    Ja ima krvarenje jučer sam bila na hcg betu i vadila sam krv 17 54 je bila a trebam isto vaditi sutra jel može neko mi pomoći o čemu se radi 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.