Trudnoća Planiranje trudnoće 04. prosinca 2015.

Prerana menopauza javlja se prije četrdesete

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Menopauza se najčešće javlja između 45 i 55 godine, a tipični simptomi menopauze, poput valova vrućine i noćnog znojenja, mogu trajati po sedam i više godina

Prof. Nancy Avis, voditeljica novog istraživanja, Wake Forest School of Medicine objasnila je da što se simptomi menopauze ranije jave, u pravilu, traju duže. Počnu li prije ulaska u menopauzu mogu potrajati i do 12 godina, kod žena koje su rano ušle u menopauzu oko 8 godina, dok najbolje prolaze one kod kojih su valovi vrućine i noćno znojenje počeli nakon menopauze jer simptomi kod njih u prosjeku traju tek nešto više od 3 godine, piše portal Zdrava Krava.

Prerana menopauza, koja pogađa od 1 do 6 posto žena, javlja se prije 40., a rana menopauza između 40. i 45. godine. Menopauza je zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa oko 50. godine. Žene u toj dobi trebaju jednom godišnje posjetiti ginekologa, a već nakon 39. godine svake dvije godine obaviti pregled dojki.

Čak četiri od pet žena brojne promjene u tijelu počinje osjećati od 7 do 10 godina prije no što izgube mjesečnicu. 'Ta faza, u kojoj se počinje smanjivati proizvodnja ženskih spolnih hormona, naziva se premenopauza, a iza nje slijedili prijelazno razdoblje ili perimenopauza. Godinu dana nakon posljednje mjesečnice tijelo ponovno počinje uspostavljati hormonalnu ravnotežu te ulazi u postmenopauzu koja traje od 5 do 7 godina. Prema posljednjem popisu stanovništva, trećina žena u Hrvatskoj je u postmenopauzi'', kaže doc.dr.sc., Ivan Fistonić, specijalist ginekologije i opstetricije i subspecijalist humane reprodukcije.

Menopauza se, dodaje, najčešće javlja između 45 i 55 godine. Oko 15 posto žena od valova vrućine pati duže od 7 godina, no intenzitet simptoma se s vremenom mijenja. Osim valova vrućine i noćnog znojenja, tipični simptomi menopauze, povezani s nižom razinom estrogena i drugih hormona, su suhoća rodnice, nelagoda pri spolnom odnosu i psihološki disbalans. Ti neugodni simptomi remete san, narušavaju zdravlje te mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života.

Na portalu Zdrava Krava pročitajte kako ublažiti simptome menopauze te koja hrana može pomoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.