Trudnoća Liječenje neplodnosti 15. siječnja 2019.

'Sindrom nestalog blizanca' puno je češći nego što se misli

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pojavljuje se čak u 30 posto blizanačkih trudnoća, a liječnici objašnjavaju što se zapravo događa

Blizanačka trudnoća često je iznenađenje za roditelje i potrebno je vrijeme da roditelji priviknu na nju. Međutim, rijetko se spominje "sindrom nestalog blizanca" koji je puno češći nego što se misli i zbog kojeg roditelji osjećaju neizreciv gubitak.

Što je 'sindrom nestalog blizanca'? 

Sindrom nestalog blizanca znači upravo to

"To je kada se blizanci vide na ranom ultrazvuku, ali jedan fetus 'nestane' na kasnijem ultrazvuku", objašnjava dr. Mark Payson, reproduktivni endokrinolog i direktor klinike za neplodnost CCRM Northern Virginia. "Jedan blizanac se obično prestaje razvijati i apsorbira se natrag u maternicu. Ali u nekim slučajevima može se 'mumificirati' ili ostaviti iza sebe male znakove poput ciste na posteljici", objašnjava dr. Payson za Parents.

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

Vrlo je uobičajeno

Dr. Payson procjenjuje da je učestalost oko 20 posto. Međutim, mnoge žene ne naprave rani ultrazvuk pa nikad ne saznaju da su nosile blizance. "Prije visoko kvalitetnih ranih ultrazvuka ta dijagnoza nije postojala. Trudnoća se mogla izgubiti u prvom tromjesečju bez da je bila identificirana", kaže dr. Payson. Zbog toga što ne idu sve žene vrlo rano na ultrazvuk, realna stopa je još veća. Neka istraživanja pokazuju da 30 posto svih blizanačkih trudnoća rezultira "sindromom nestalog blizanca".

ultrazvuk, trudnica Možda te zanima... Trudna sam s blizancima, a jedan plod se ne razvija Trudnoća

Rizik najveći u prvom tromjesečju

Ako si trudna s blizancima, čitanje statistike o "sindromu nestalog blizanca" može biti zastrašujuće. Ali 80 posto svih gubitaka nastaje prije nego liječnik može čuti otkucaje srca fetusa dalje je objasnio dr. Payson. Nakon što se uđe u drugo tromjesečje rizik se znatno smanjuje. "Nakon 20. tjedna trudnoće rizik od gubitka blizanaca je samo oko 3 posto", kaže  Dr. Yana Markidan sa Sveučilišta Princeton. Većina preživjelih blizanca se rodi bez dodatnih komplikacije.

Biokemijska trudnoća: Zakašnjela menstruacija ili spontani pobačaj?

Znakovi na koje treba paziti

Osim blizanačke trudnoće postoji nekoliko rizičnih čimbenika za sindrom nestalog blizanca. "Sve dok održavate zdrav način života, izbjegavate alkohol i duhan, radite sve što trebate kako bi zaštitili trudnoću", kaže dr. Payson. Međutim, postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na ovaj sindrom. "Ako primijetite privremeno smanjenje simptoma trudnoće (kao što su umor ili mučnina), grčeve, možete se javiti svom liječniku", kaže Payson. Iako su ovo uobičajeni simptomi u ranoj trudnoći i nemaju nužno veze s ovim sindromom. U većini slučajeva, "sindrom nestalog blizanca" nastaje jer postoje kromosomske abnormalnosti. "Većina pobačaja nastaje zbog kromosomskih (genetskih) abnormalnosti embrija, stvarajući fetus koji se ne bi mogao održati", dalje objašnjava dr. Payson.

Izgubiti blizanca je komplicirano za roditelja

Mnogi roditelji se bore s gubitkom i procesom tuge nakon što su izgubili jednu bebu. "To može biti vrlo težak emocionalni težak proces i još je jako zbunjujući jer postoji radost zbog trudnoće u kombinaciji s tugom zbog gubitka blizanca", kaže dr. Payson. Roditelji trebaju znati da nisu sami i da je ovo normalan proces te da imaju pravo biti tužni, ali i sretni zbog nastavka trudnoće.

Možda te zanima... Računa li se i moj rani pobačaj kao gubitak djeteta? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.