Trudnoća Planiranje trudnoće 03. lipnja 2017.

Imam miome, a želim još jedno dijete

žena doktor pregled liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Miomi su dobroćudni tumori maternice koji mogu rasti u svim slojevima te mogu stvarati različite probleme. Potrebni su ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se procijenila točna veličina i pozicija mioma u maternici

Imam problema s miomima, konkretno imam miomatoznu maternicu. Prije par godina imala sam dvije operacije (laparotomija) u godinu dana, gdje su mi odstranjeni veći miomi. S vremenom su mi opet narasli oni koji su ostali i sad ih imam, dva malo veća i puno malih, jako sam sklona tome. Neki od ginekologa kod kojih sam bila mi savjetuju da unatoč takvoj situaciji mogu imati još jednu trudnoću (imam sina od 7 godina), iako bi sama trudnoća bila jako, jako rizična, a neki da ipak sve izvadim van, kako ne bi došlo do većih problema ostalih organa (bubrezi, mjehur). Radimo na bebi već skoro godinu dana, ali još uvijek ništa. Zanima me pokušavati li dalje ili ipak sve to riješiti!

Za konkretan medicinski savjet mi nedostaje podatak o vašoj dobi te bi svakako trebao detaljan ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se procijenila točna veličina i pozicija mioma u maternici.

Miomi su dobroćudni tumori maternice koji mogu rasti u svim slojevima te ovisno o lokalizaciji i veličini mogu stvarati različite probleme - od problema začeća, izrazito obilnih krvarenja i posljedične anemije, do jakih bolova i pritiska na susjedne organe (mokraćni mjehur i crijeva). Oni su skloni rastu, posebno tijekom trudnoće, kad mogu uzrokovati različite probleme (pobačaj, rani prijevremeni porod, smanjenju prokrvljenost posteljice i time manju porodnu težinu djeteta itd.).

S obzirom na to da vaši miomi rastu unatoč operacijama, ako želite postići trudnoću, trebali biste što prije učiniti pregled kod subspecijaliste za humanu reprodukciju kako bi vas savjetovao je li trudnoća uopće pametna opcija za vas i koji su najbrži načini za začeće u vašem slučaju.

U svakom slučaju je vrlo vjerojatno da će kroz dogledno vrijeme biti potrebna operacija potpunog odstranjenja maternice.

operacija bolnica Možda te zanima... Gdje se u Zagrebu mogu odstraniti miomi? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.