Trudnoća Planiranje trudnoće 12. siječnja 2017.

Što sve može otkriti boja i miris vaginalnog iscjetka?

žena, tijelo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doznajte koje su sve vrste vaginalnih iscjedaka te što trebate učiniti. Prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med.objašnjava što sve utječe na količinu i izgled vaginalnog iscjetka te upozorava na moguće posljedice zanemarivanja simptoma

Temelj lučenja spolnih hormona kod žena je jajna stanica, a odvajanjem vodeće jajne stanice tijekom prve faze ciklusa i njezinim rastom dolazi do pojačanog lučenja estradiola, vodećeg ženskog spolnog hormona. On sudjeluje u definiciji ženskog tijela, ali utječe i na žlijezde koje su smještene na stidnici i unutar rodnice. Te žlijezde luče svoj sekret i time sudjeluju u stvaranju vaginalnog iscjetka. Dinamičke promjene unutar jednoga dana i/ili mjeseca, obilježavaju naše psihofizičko stanje, naše osjete, raspoloženje, fizičku kondiciju, metaboličke procese unutar tijela, reguliraju našu pospanost, glad, snagu, osjet, miris, libido i plodnost. Ne djeluju izdvojeno jer su međusobno važni za cjelovitu regulaciju našeg sustava, pogotovo spolnog.

Ritmička izmjena razine hormona i njegove cikličke mijene utječu posredno i na kvalitetu, odnosno na količinu i izgled vaginalnog iscjetka. Ovulacijom dolazi do pojačanog lučenja progesterona koji mijenja i kvalitetu vaginalnog iscjetka. Završetkom menstrualnog krvarenja i ulaskom u takozvanu ranu proliferativnu fazu (6.- 8. dan ciklusa) iscjedak je jedva zamjetan, oskudnije prozirne boje, bez mirisa. Približavanjem prema sredini ciklusa, rastom razine estrogena i primicanjem ovulacije, iscjedak svakim danom postaje sve obilniji (12.- 16. dan ciklusa), viskozniji, rastezljiviji, bezbojan i ponekad iznimno obilan pa žene imaju osjećaj velike vlažnosti. Završetkom ovulacije i ulaskom u drugu fazu ciklusa kada započinje pojačano lučenje progesterona, kvaliteta i boja iscjetka se mijenja, on postoje gušći, bijele boje, ali bez mirisa. Primicanjem kraja menstruacijskog ciklusa, količina postaje naglašenija, iscjedak je gust i bijeli i dalje bez mirisa.

Koje su posljedice ako se ignorira

Promjena boje i mirisa samog iscjetka najčešće upućuje na infekciju rodnice ili promjene uzrokovane hormonalnim ili metaboličkim poremećajima. Pojačani iscjedak promijenjene gustoće i boje (žućkasto, zelenkasto, sive) popraćen promjenom mirisa, bolnošću tijekom odnosa, s ili bez pratećeg svrbeža te crvenila stidnice upućuje na bakterijsku infekciju rodnice.

Terapija je nužna i istodobno se provodi za sve spolne partnere. Ciljanom terapijom u kraćem vremenskom razdoblju mogu se riješiti brojni problemi koji mogu nastati kao posljedica zanemarivanja simptoma. Kronične bakterijske upale grlića maternice mogu za posljedicu imati bolove tijekom odnosa (dyspareunia), pojačani neugodan sukrvavi iscjedak, otežanu mogućnost začeća, otežan siguran tijek trudnoće i preuranjeni porod. Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) za posljedicu može imati razvoj raka grlića maternice, ali može biti i popraćena osjećajem svrbeža stidnice i rastom manjih ili veći bradavičastih izraslina.

Vrste iscjedaka

  • Gusti bjelkasti, bjelkasto žućkasti, sirasti iscjedak uz osjećaj nelagode i svrbeža te peckanja koje može biti popraćeno osjećajem suhoće rodnice i pucanje kože stidnice najčešće je uzrokovan gljivičnom infekcijom.
  • Sivkasti vodenasti iscjedak često je znak nekomplicirane infekcije rodnice takozvane bakterijske vaginoze, odnosno bakterijske neravnoteže rodnice koja je najčešće popraćena osjećajem nelagode i pojačanog iscjetka koji povremeno može imati neugodan miris uzrokovan bakterijom gardnarellom vaginalis.
  • Sukrvica koja traje dulje od uobičajenog menstruacijskog krvarenja (do 7. dana) može ukazivati na hormonalna odstupanja koja mogu nastati u prvoj ili drugoj fazi ciklusa. Sukrvica je uzrokovana neadekvatnom hormonalnom aktivnošću (u prvoj fazi ciklusa neprimjereni rast jajne stanice i time nedovoljna proizvodnja estrogena, a u drugoj fazi ciklusa nedovoljna proizvodnja progesterona što uvjetuje nestabilnost sluznice i za posljedicu ima sukrvicu). Ako sukrvica potraje kroz dulje vrijeme to može upućivati na ozbiljnije probleme i nužna je adekvatna i opsežnija obrada, a uvijek je važno i isključiti trudnoću.

Iznimno je važno zapamtiti da svaka promjena koja nije uobičajena i istodobno izaziva osjeća nelagode iziskuje daljnju obradu i razgovor s liječnikom.

Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.