Trudnoća Planiranje trudnoće 23. ožujka 2018.

Imam 35 godina. Je li mi rezerva jajnika pri kraju?

trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'S obzirom da imate uredne menstruacijske cikluse, vjerujem da još uvijek imate i redovite ovulacije', odgovorila je čitateljici dr. Petra Podobnik Brlečić i preporučila joj određene pretrage

35 mi je godina, imam uredne cikluse od 27 dana, oba jajnika b.o. veličine Rt 3.21x1.45x1.54, 3,753 cm3 i Lt 1.93x1.10x1.02, 1.134 cm3. Znači li takav smanjen volumen da je ovarijska rezerva na kraju? Je li moguće da se jajnik drastično smanji u manje od godinu dana, jer sam prošle godine bila na ultrazvucima u dvije različite poliklinike i na oba nalaza piše da su oba jajnika uredne veličine i morfologije? Hormone namjeravam uskoro vaditi.

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

S obzirom da imate uredne menstruacijske cikluse, vjerujem da još uvijek imate uredne i redovite ovulacije. Teško mi je komentirati brojeve koje ste naveli, jer bez ultrazvučne slike i izgleda jajnika, oni nam ništa ne govore. Najbolji pokazatelji ovarijske rezerve su hormonski status, posebno hormon AMH koji nam najbolje pokazuje koliko je još malih foliklula ostalo u jajniku za pričuvu. Također je bitan ultrazvučni izgled jajnika i AFC (antral follicule count), odnosno broj malih folikula od 2 do 10 milimetara u svakom jajniku, koji se regrutiraju na početku svakog menstruacijskog ciklusa.

Možda te zanima... Znate li koliko jajnih stanica gubite svakom menstruacijom? Trudnoća

Nema razloga za zabrinutost, ali vam savjetujem da napravite ove nalaze i ostalu hormonsku obradu pa ćete malo bolje imati uvid u rezervu svojih jajnika i moći bolje planirati.

Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.