Trudnoća Trudnica 10. kolovoza 2022.

Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu

visoki tlak
Foto: Shutterstock ; Visoki tlak u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima i vrtoglavica

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenke krvnih žila, arterija. Arterije prenose krv od srca na druge dijelove tijela. Ako tlak u arterijama postane previsok, imate visoki krvni tlak koji se također naziva hipertenzija. Normalni krvni tlak je 110/80, a kod visokog je gornji broj 140 ili više, ili je donji broj veći od 90.

Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice i javlja u 8-10% trudnoća"Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice. U rizičnoj su skupini i trudnice koje očekuju blizance i žene koje su prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa", objasnila je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić dodajući da trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma, pa je i to razlog zašto se pri svakom pregledu obavezno mjeri krvni tlak, bilo da ste u ranoj ili kasnoj trudnoći. 

Možda te zanima... U trudnoći mi trnu ruke. Kako si pomoći? Trudnoća

Kako sniziti tlak?

Kod žena koje su prije trudnoće imale hipertenziju, u trudnoći može doći do pogoršanja bolesti, pa je i kod njih potreban pojačan nadzor, a odluku o terapiji donosi liječnik. Kako sami možete prepoznati visoki krvni tlak i sami pridonijeti sniženju tlaka? Ginekologinja objašnjava da je porast krvnog tlaka često praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica. Kako bi snizile tlak preporučeno je mirovanje i smanjenje količine soli u hrani te je potrebno uzimanje lijekova za snižavanje tlaka koji su dozvoljeni u trudnoći (metildopa i nifedipin).

trudnica trudnoća krvni tlak Možda te zanima... Šteti li bebi nizak tlak u trudnoći? Trudnoća

"Težina bolesti ovisi u kojem tjednu trudnoće se javi i koliko je krvi tlak povišen. Srećom, većina trudnica će imati samo blaži oblik bolesti koji se može kontrolirati oralnim lijekovima. Manji broj trudnica može razviti komplikacije hipertenzije u trudnoći – zastoj u rastu ploda, prijevremeni porod, prijevremeno odljuštenje posteljice", pojašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

tlak u trudnoći | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Visoki tlak u trudnoći

4 vrste povišenog krvnog tlaka u trudnoći

  • Gestacijska hipertenzija: visoki krvni tlak koji se razvija nakon 20. tjedna trudnoće. Nema viška bjelančevina u urinu ili drugih znakova oštećenja organa. Neke žene s gestacijskom hipertenzijom s vremenom razviju preeklampsiju.
  • Kronična hipertenzija: visoki krvni tlak koji je bio prisutan prije trudnoće ili se javlja prije 20. tjedna trudnoće. No, budući da visoki krvni tlak obično nema simptome, moglo bi biti teško odrediti kad je počelo
  • Kronična hipertenzija s preeklampsijom: ovo stanje se javlja kod žena s kroničnim visokim krvnim tlakom prije trudnoće, s kojom dolazi do pogoršanja visokog tlaka, imaju proteine ​​u urinu ili druge zdravstvene komplikacije tijekom trudnoće
  • Preeklampsija: ponekad kronična hipertenzija ili gestacijska hipertenzija dovode do preeklampsije, komplikacije u trudnoći koju karakterizira visoki krvni tlak sa znakovima oštećenja drugog sustava organa - obično nakon 20. tjedna trudnoće. Ako se ne liječi, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih - čak fatalnih komplikacija - za majku i dijete
Možda te zanima... Je li moguća preeklampsija bez visokog tlaka? Trudnoća

Preeklampsija se razvija nakon 20. tjedna

"Ako se uz povišeni krvni tlak kod trudnice javlja i naglo oticanje, ne samo stopala nego i ostalih dijelova tijela te postoji pozitivan nalaz bjelančevina u urinu, radi se o poremećaju koji se naziva preeklampsija. Uz proteine u urinu, otečenost prstiju i zglobova, simptomi uključuju glavobolje, točkice ispred očiju i druge smetnje vida te bol ispod grudnog koša, s desne strane", upozorava ginekologinja na što treba obratiti pozornost.

Teška preeklampsija može negativno utjecati na majku i dijete, a razvija se u posljednjim tjednima trudnoće. Dolazi do mučnina, nepodnošenja jakog svjetla i povraćanja. U takvim slučajevima, trudnice se zadrže u bolnici pod nadzorom jer se ovisno o tjednima trudnoće, radi hitni carski rez"Ako se ne liječi, može doći do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu pa čak može i dovesti do smrti majke i djeteta te se tad neovisno o tjednima trudnoće radi hitni carski rez kako bi se spasilo majku i spriječilo trajne posljedice za njeno zdravlje. Takvi slučajevi nisu česti", kaže ginekologinja.

Kako većina žena s visokim krvnim tlakom tijekom trudnoće nema simptome, važno je redovno ići na preglede. Ginekolog će vam mjeriti krvni tlak i provjeravati urin na proteine na svakom pregledu.

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.