Trudnoća Porođaj 18. studenoga 2019.

Uz rodilju na porodu: Zašto doule u prosjeku rade samo tri godine?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doule moraju svoje iskustvo situacije u kojoj se nalaze staviti sa strane i sagledati aspekt majke: Kako će ona pamtiti ovo? Primjećuje li ona uopće sve što vaša osjetila percipiraju ili je ona zauzeta svojim doživljajem? Ima li ona kapaciteta trenutno za još više stresa?

Profesionalni vijek djelovanja doule u prosjeku je tri godine. Mogli bi reći da je burn out doula ogroman, no burn out svih porođajnih radnika je velik. Dio problema prebrzog izgaranja doula je što je u opisu posla najzastupljeniji emotivni rad. Želite biti doula? Razmislite koliki su vam kapaciteti u visokostresnim i visokoemotivnim situacijama, jer svaki porod je takav. Emocije i stres dolaze sa svih strana u porodu: od rodilje, od njene obitelji, od medicinskih djelatnika koji preuzimaju odgovornost na sebe. Doula u takvoj situaciji mora znati da je njen zadatak osigurati prostor za majčine emocije i održavati atmosferu što je moguće mirnijom. To uključuje i situacije kada doula osjeća nepravdu na svojoj koži. Svjesno i svojevoljno ulazimo u rađaone stavljajući na prvo mjesto majku i njeno iskustvo poroda. Svoje emocije, traume, uvjerenja i iskustva ostavljamo pred vratima. Svoj ego ostavljamo doma.

Petra Brzović Možda te zanima... Što to znači biti doula na porodu? Trudnoća

Doula mora staviti svoje iskustvo sa strane i sagledati aspekt majke

U visokoemotivnim situacijama poroda svašta je moguće doživjeti kada ste doula. Moguće je naći se na prvoj liniji bijesa agresivnog, prestrašenog partnera koji je spreman u svojoj nemoći na sve. Moguće je naći se u rodilištu u smjeni koja je par sati prije doživjela tragičan ishod trudnoće i moraju nastaviti raditi s vašom rodiljom, kao da se ništa nije desilo. Moguće je da rodilja upadne u duboku krizu i treba vašu potpunu prisutnost - svaki udah i izdah, satima. Sve te situacije su ljudske i razumljivo proizvode tenzije, strah i ponekad očaj. Doule moraju svoje iskustvo situacije u kojoj se nalaze staviti sa strane i sagledati aspekt majke: Kako će ona pamtiti ovo? Primjećuje li ona uopće sve što vaša osjetila percipiraju ili je ona zauzeta svojim doživljajem? Ima li ona kapaciteta trenutno za još više stresa?

Doula - ženska podrška prije, tijekom i nakon poroda

Doule su mirna plaža u vidokrugu dok majka pokušava plivati kroz oluju. Ta plaža je fokus prema kojem majka pliva. Na plaži nema straha, nema agresije čak ni prema ogromnim valovima koje ju zapljuskuju. Plaža je postojana i tu je samo zbog majke.

Da bi doule mogle održati takvu smirenost iz poroda u porod nužno je raditi na tome što su doživjele svaki put. Briga o sebi i svom emotivnom stanju je za doule važna kao što je važno steriliziranje kirurške opreme. Ako ne očistimo prijašnja iskustva iz poroda, u novi porod nosimo buru na našu plažu i uskoro nećemo više biti u mogućnosti pružati oazu mira našim rodiljama.

'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu'

Iako je izvana često nevidljiv okolini, emotivni rad kojim se doule služe majkama je jasan kao dan. Baš zbog toga je važno da budemo čiste od naših emocija, strahova i uvjerenja jer nas majke u porodu jasno vide. One vide naš strah, čuju ton kojim razgovaramo s okolinom. I zato prije nego uđemo na svaki porod, bolje da se zapitamo: Kako će ona pamtiti ovo?

Možda te zanima... Katarina: 'Zbog sestre Ane postala sam doula i bila joj podrška na porodu' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.