Trudnoća Porođaj 15. listopada 2014.

Imate pravo odbiti prisutnost studenata na porodu!

rodilište porod trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Europski sud za ljudska prava donio je odluku da je Ruskinji Yevgeniyoj Konovalovoj povrijeđeno pravo na privatnost jer su njezin porod promatrali studenti čiju prisutnost nije odobrila. Prisutnost studenata na porodu čest je slučaj i u hrvatskim rodilištima, a ova odluka dokaz je da se takve prakse trebaju mijenjati

Prošli tjedan je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Konovalova protiv Rusije donio zanimljivu odluku koja može imati posljedice u svakodnevici rodilišta diljem Europe.

Yevgeniya Konovalova je 1999. godine rađala svoje prvo dijete u sveučilišnoj bolnici u Sankt Petersburgu u kojoj studentice i studenti medicine prisustvuju porođajima. Pri ulasku u rodilište gospođi Konovalovi je dat letak u kojem je objašnjeno da su u rodilištu prisutni studenti koji su na praksi i/ili specijalizaciji. Međutim, ona nije dala pisani pristanak na njihovo prisustvo te je rekla da kad joj je rečeno da će studenti biti prisutni, nije bila u stanju odgovoriti, odnosno usprotiviti se tome.

U odluci suda u Strasbourgu donesenoj 9. listopada 2014. zaključeno je da su ljudska prava žene na privatnost i informirani pristanak na medicinske postupke bila ugrožena prisustvom studenata medicine koji su promatrali porođaj tužiteljice Konovalove. Zanimljivo je da je u obrazloženju citiran i slučaj Ternovzky protiv Mađarske iz 2010. godine, gdje je također utvrđena povreda članka 8., pravo na privatnost, jer Anna Ternovzky nije mogla birati roditi izvan rodilišta. Hrvatska inačica slučaja Ternovzky, Pojatina protiv Hrvatske, trenutno je u postupku.

Pravo na dostojanstven porod

Situacija u hrvatskim rodilištima je šarolika, no rijetko se vodi računa o privatnosti rodilja. Događa se da je ženama uskraćena ili ograničena pratnja na porodu jer "nema mjesta" ili "nema uvjeta" iako se istovremeno na porodu može naći i nekoliko studenata. Znamo da je, nažalost, pratnja na carski rez u Hrvatskoj i dalje nepoznanica iako je u zapadnim zemljama to već desetljećima standardna praksa. U operacijskoj sali, međutim, prisutni su studenti. Prema iskustvima korisnica internetskog foruma i društvenih mreža udruge Roda u samo nekoliko rodilišta rodilje izričito pitaju za dopuštenje da im studentice i studenti budu prisutni na porodu, a ženama se uglavnom ne objasni da one to dopuštenje mogu kasnije opovrgnuti.

Iako ne postoji "policija" koja provjerava kako se odluke Europskog suda za ljudska prava poštuju u određenoj zemlji, sve zemlje članice Vijeća Europe, njih 47, dužne su poštivati odluke Suda. Upornost Yevgeniye Konovalove, koja je ovaj slučaj vodila od suda do suda 15 godina, dokazuje da je pravda dostižna, iako nažalost spora. Ova odluka je dokaz da je pravo na dostojanstven porod i ljudsko pravo, te da se prakse u rodilištima diljem Europe moraju mijenjati tako da se, osim o sigurnosti i zdravlju rodilje i djeteta, jednako vodi računa o njihovom dostojanstvu i privatnosti.

Želite saznati više o praksama u hrvatskim rodilištima i o svojim pravima? Posjetite stranicu rodilista.roda.hr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar beag
    beag

    Rodila sam prije 2 tjedna, ispred gomile mladih praktikanata, s oduženim krajem poroda kada sam sat i pol bila u užasnim mukama i bolovima, a oni su stajali ispred i gledali i u tom trenutku mi je došlo da ih sve otjeram, a inace mi možda ni ne bi smetali. Svjesna sam da moraju učiti praktičnim putem, ali kroz bolju organizaciju mogli bi, recimo, sudjelovati na porodu njih najviše dvoje, a ne ovako cijela četa. Zato sam definitivno za pravo izbora žene u tim, za nju, vrlo osjetljivim trenutcima!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.