Roditelji 27. lipnja 2020.

Tate žele na porod: Pratnja nije hir i luksuz, već potreba

Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

„Pratnja na porodu nije hir i luksuz, ona je potrebna ženi koja rađa. Pratnju je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje“, poručuju iz RODE

Nekoliko dana nakon što je u Hrvatskoj porastao broj zaraženih od koronavirusa, nekoliko je bolnica odlučilo ponovno zabraniti posjete. Tako su djeca u bolnicama ostala bez pratnje roditelja, a rodilje bez pratnje na porodu. Zbog toga se oglasila i udruga Roda te na Facebooku pokrenula inicijativu #KoronaTate u kojem žele naglasiti da prisustvo pratnje, najčešće očeva djece, na porodu nije luksuz. 

"Pratnja na porodu nije hir i luksuz, ona je potrebna ženi koja rađa. Pratnju je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje i druge pacijente na najmanju moguću razinu, kao što se to radi u drugim europskim zemljama", navodi udruga RODA - Roditelji u akciji na svojoj Facebook stranici

Bez pratnje roditelja, liječenje djece je duže i manje uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta.

Bez pratnje na porodu, žene i novorođenčad u većem su riziku od razvijanja ozbiljnijih komplikacija, a majke imaju više problema s prilagodbom na roditeljstvo.

Pratnja uz bolesnu djecu i uz žene na porodu nije luksuz, nije nadstandard - pratnja je civilizacijsko dostignuće koje je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje i druge pacijente na najmanju moguću razinu, kao što se to radi u drugim europskim zemljama.

Udruga RODA pokrenula je i peticiju za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja. peticiju možeš potpisati OVDJE.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.