Trudnoća 09. studenoga 2023.

Oksitocin zovu 'sramežljivi hormon', a evo zašto i kako točno igra važnu ulogu tijekom poroda

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerojatno ste već čuli za oksitocin, pogotovo ako se družite s doulama. Da, mi ga često spominjemo u svojem radu jer je taj hormon jako važan za zatrudnjivanje, trudnoću i majčinstvo. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Oksitocin je moždani hormon koji nastaje u hipotalamusu, a žlijezda hipofiza luči ga u raznim intimnim situacijama. Nazivaju ga i „hormon ljubavi“ jer se izlučuje prilikom maženja, vođenja ljubavi, masaže, druženja s kućnim ljubimcima, slušanja glazbe koju volite, uostalom, bilo kakvih ugodnih iskustava. Da bi se izlučivao potrebni su mu intima, osjećaj sigurnosti i opuštenosti. Otuda i naziv „sramežljivi hormon“.

 

Možda te zanima... "Imaš uske bokove i sitna si? Nema šanse da rodiš prirodnim putem" - Istina ili mit? Trudnoća

Ključan je hormon pri porodu jer potiče kontrakcije maternice, a nakon poroda pospješuje vraćanje maternice u prvobitnu veličinu i položaj. Svi su čuli za drip - sintetski oksitocin koji se na porodu daje za ubrzanje trudova. Oksitocin se ne može izlučivati u isto vrijeme kada i adrenalin pa je za žene koje kreću u porod jako važno da se osjećaju opušteno, voljeno i sigurno te izbjegavaju okolinu koja ih uznemiruje.  Adrenalin je kočničar poroda jer se priroda pobrinula da u opasnim situacijama (npr. dolazi grabežljivac ili oluja) porod stane i lučenje oksitocina se odgodi kako bi se žena stigla smjestiti na sigurno te opet krene kada se žena osjeti sigurno i opušteno. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Ako je žena koja kreće u porod svjesna važnosti koju oksitocin ima u njenom porodu, može svjesno raditi na tome da ostane u svom oksitocinskom oblaku dok prolazi kroz trudove kod kuće i u bolnici, a u tome joj je jako važna pratnja, bilo da je to doula, prijateljica, majka ili partner. Može se opustiti pod toplim tušem ili u toploj kupki, okružiti se mirisima koje voli, pustiti glazbu, maziti se i ljubiti s partnerom, primiti masažu, zaplesati… što god joj stvara ugodu i opušta ju.

Da adrenalin ne pobijedi

Dolaskom u rodilište nužno će se aktivirati nešto adrenalina jer je žena otišla iz svojeg sigurnog doma i ovdje su sada nepoznati ljudi, mirisi i zvukovi koji svi snažno utječu na njen nervni sistem. Bitno je imati svijest o tome da je to normalno i opet svjesno raditi na vraćanju svome oksitocinu, zatvoriti oči, staviti slušalice, ponjušiti svoju bočicu eteričnog ulja, primiti partnera za ruku, naći sigurnost unutar sebe… Zajašiti val oksitocina koji će se onda pobrinuti za prirodan tijek poroda.

Nakon poroda, oksitocin je jako važan za otpuštanje mlijeka pa tako majka dobije svoju dozu oksitocina samo 12 ili 13 sekundi nakon što dodirne dijete ili čuje njegov plač. Miris, dodir i pogled majke i novorođenčeta izaziva lučenje oksitocina i kod majke i kod bebe. Neposredno nakon poroda i u ranom majčinstvu upravo oksitocin kojeg je tada najviše utječe na pojačan angažman majke oko djeteta. Majka dijete gleda, pjevuši mu, presvlači ga i hrani te pruža zaštitu što utječe na stvaranje snažnog osjećaja bliskosti i povezivanja koji je izuzetno važan za zdrav fiziološki i emocionalni razvoj djeteta.

Nakon poroda može se svjesno utjecati na razine oksitocina kod majke i bebe što će osigurati neometano dojenje i njihovo povezivanje. Važno je stvoriti ugodnu atmosferu u stanu, prigušena svjetla, umirujuća glazba, bez buke, bez previše posjetitelja, mir, intimnost, što više kontakta koža na kožu, bliskosti, nježnosti, opuštanja… Svakodnevna masaža bebe nekim prirodnim uljem kao dio dnevne rutine odlična je praksa za poticanje oksitocina.

Koncentracija oksitocina mijenja se tijekom mjesečnog ciklusa žene. Nakon menstruacije raste da bi dosegla vrhunac za vrijeme ovulacije jer se priroda tako pobrinula da baš u to vrijeme budemo raspoložene za seks kako bismo produžile vrstu. 

Naravno, njegova koncentracija raste tijekom spolnog odnosa, a zanimljivo je da kod muškarca koncentracija oksitocina može porasti tijekom vizualne stimulacije dok je kod žena potrebna vaginalna stimulacija. 

Jednostavno - zarazan

Oksitocin je važan za pamćenje i prepoznavanje lica pa ćete lakše upamtiti nekoga ako vam mozak proizvede oksitocin u trenutku kada ga upoznate. S druge strane, zanimljivo je da djeluje na privremeno zaboravljanje riječi pa tako možemo objasniti teškoće s izražavanjem u stanju velike zaljubljenosti ili nakon poroda.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Jedan vrlo zanimljiv eksperiment sa štakorima daje naslutiti da je oksitocin zarazan. Naime, u eksperimentu su sudjelovale dvije skupine štakora. U prvoj skupini su redovito masirali štakora vođu te skupine te su kod njega mjerili veće razine oksitocina. Kao posljedica toga, cijela skupina štakora je nakon nekog vremena počela pokazivati više suradnje među štakorima te manje agresivnog ponašanja i sukoba u usporedbi sa skupinom u kojoj vođa nije bio masiran. Vjeruje se da u nosu imamo organ kroz koji oksitocin iz okoline ulazi u naše tijelo.

Istraživanja također potvrđuju da oksitocin smanjuje stres, a uspješno se počeo primjenjivati i kod liječenja depresije i autizma.

Kao što vidimo, oksitocin je ključan za sve bliske intimne odnose, ljubavne, prijateljske, odnos majke i djeteta ili čovjeka i njegovog kućnog ljubimca. Važan je za povezivanje i osjećaj bliskosti i odanosti koja se stvara u vezama. Smanjuje stres, potiče na suradnju, donosi ljubav i ugodu… Jako je važan u periodu trudnoće, poroda i babinja, a možemo ga jednostavno stimulirati i uživati u njegovim blagodatima.

I što je najbolje od svega, besplatan je! 

Ivanu možeš pronaći na doula.hr.

Možda te zanima... Akupunktura kao priprema za porod? Iglice mogu smanjiti bolove, stres i ubrzati porod... Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.