Trudnoća Porođaj 30. travnja 2020.

Rodilje i djeca na bolničkom liječenju u Hrvatskoj i dalje su bez pratnje!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz Udruge Roda traže poštivanje određenih smjernica: omogućiti vaginalni porođaj, pratnja na porodu, posjet patronažne sestre te boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta

Udruga Roda je u nekoliko navrata ovaj mjesec kontaktirala Ministarstvo zdravstva vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece. Tražile su uvođenje znanstveno utemeljenih praksi u rodilišta i eliminaciju neutemeljenih praksi koje se provode ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus, zabrane pratnje na porodu. 

Uz podršku 62 zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta, 20. travnja su ponovile zahtjev. U utorak 28. travnja poslan je još jedan dopis Ministarstvu zdravstva kako bi skrenule pažnju na činjenicu da su djeca u Hrvatskoj i dalje u bolnicama odvojena od svojih roditelja, uskraćeno im je bolničko liječenje uz pratnju jednog od roditelja. 

Možda te zanima... Pismo ministru Berošu o postupanju s trudnicama i rodiljama u rodilištima i nakon poroda Trudnoća

“Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju”, poruka je iz Rode.

Ovo pitanje postavljeno je ministru Berošu na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je odgovorio da pratnja na porodu može biti dopuštena u iznimnim okolnostima, a ustanove mogu same procijeniti hoće li je dopustiti uz epidemiološke mjere. Što se tiče hospitalizirane djece, trebala bi se dopustiti pratnja najbliskijeg člana obitelji, roditelja, također uz poštivanje mjera.

'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu'

Od 4.5. u Petrovoj bolnici u Zagrebu ponovno je omogućena pratnja na porodu. Pratnja mora proći epidemiološki upitnik i mjerenje temperature u trijažnom kontejneru ispred bolnice i pridržavati se higijenskih uvjeta. Tečaj neće biti uvjet za pratnju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Sustav je buduće roditelje iznevjerio i u dijelu pripreme za porod i rano roditeljstvo", smatraju Rode. Vidjevši da su ostali bez podrške u pripremi za porod i prve dane roditeljstva, u ožujku su Rode pokrenule prvi e-tečaj za trudnice koji je do sada pohađalo čak 2300 trudnica iz svih dijelova zemlje, kojima i kontinuirano pružaju podršku u zatvorenoj grupi na društvenoj mreži Facebook. “Žene se osjećaju napušteno, strahuju jer im je uskraćeno rađanje uz osobu od povjerenja, strahuju da neće imati podršku nakon poroda za uspostavu dojenja niti u periodu ranog roditeljstva”.

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Rode apeliraju kako je za zdravlje novorođenčadi, djece i žena neophodno u zdravstvenim ustanovama po hitnom postupku započeti s poštivanjem stručnih smjernica relevantnih institucija. “Postoje stručne organizacije u Europi koje redovito revidiraju i objavljuju transparentne smjernice temeljene na dokazima o skrbi za djecu, dojenčad i trudnice - potrebno ih je pratiti i koristiti.” 

Posebno je važno da se što prije počnu poštivati sljedeće smjernice:

  • Omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez
  • Osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju
  • Omogućiti pratnju na porodu uz adekvatne epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)
  • Poticati i podržati dojenje odmah po porodu, uvijek kad se majka osjeća dovoljno dobro da doji, neovisno je li majka zaražena
  • Osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja
  • Osigurati primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama dostatnu i adekvatnu zaštitnu opremu kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti
  • Omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta 

"U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više institucionalne podrške i pomoći, a ne manje. Podrška i pomoć budućim i novim roditeljima ne smije se svesti isključivo na napore nevladinih organizacija. Stoga se s pravom pitamo - zašto  u 2020. godini moramo tražiti poštivanje stručnih smjernica temeljenih na dokazima?", poručuju Rode.

Možda te zanima... Pedijatrica o promjenama u ordinaciji: Telefonske anamneze i upute o cijepljenju, hitni pacijenti na termin Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.