Trudnoća Liječenje neplodnosti 18. listopada 2016.

Neobjašnjiva neplodnost javlja se zbog oštećenja DNK sperme?

sperma spermiji
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novi test za razliku od starih proučava kvalitetu spermija, što je čest problem kod neplodnih parova. Moći će se uočiti sitne pukotine i greške u DNK-u spermija

Za oko 80 posto parova koji ne mogu začeti unatoč urednim nalazima problem je loša kvaliteta sperme muškarca poznat kao DNK oštećenje sperme, otkrila je studija britanskog Sveučilišta Belfast. Većina klinika za plodnost sudi o kvalitetu sperme s obzirom na oblik, brzinu i koncentraciju sperme ispod mikroskopa.

Kvalitetu sperme provjerite kućnim testom

Novim testovima koji omogućuju uočavanje sitnih pukotina i grešaka u DNK-u spermija znanstvenici su utvrdili da čak i sperma koja se ocijeni kao dobra, tj. sposobna za začeće, često to i nije. "Za gotovo trećinu parova svih do sada nije postojao točan razlog neplodnosti i dobivali su dijagnozu nerazjašnjene neplodnosti", rekla je autorica studije, profesorica Sheena Levis.

Kako čitati nalaz spermiograma?

Ona smatra kako će nove analize parovima uštedjeti mnogo novca, vremena i muke koje bi utrošili na otkrivanje uzroka neplodnosti koje su ranije usmjeravali na potrebne tretmane medicinski potpomognute oplodnje. Iako je nejasno hoće li takva testiranja povezati šanse parova da postanu roditelji, svakako će im dati bolji uvid u situaciju i omogućiti realnija nadanja.

Najčešće zablude o začeću

Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti

Redovit seks i u neplodnim danima povećava šansu za začeće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.