04. lipnja 2013.

Zaušnjaci (mumps)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaušnjaci su zarazna bolest virusnog podrijetla koja zahvaća glavne žlijezde slinovnice smještene ispred i ispod ušne školjke.

Vaše dijete osjeća bol pri gutanju. Usta su mu suha. Umorno je i ima vrućicu. Osim toga, ima oko uha obrub koji otiče što daje njegovu licu izgled kruške. Nema osipa po koži, ali može imati crvenilo unutar usta, ispred pretkutnjaka. Na tom mjestu nalazi se Stenonov kanal koji dovodi slinu u usta.

Inkubacija zaušnjaka traje oko tri tjedna. Bolest je zarazna nekoliko dana prije pojave simptoma, i desetak dana tijekom bolesti. Virus prenose zaražene osobe. Većina djece se zarazi u školi ili im bolest prenese član obitelji.

Dijete mora ostati u krevetu sve dok ima vrućicu. Pripremajte mu jela koja ne mora dugo žvakati. Nema nikakva posebna načina liječenja, no liječnik će mu propisati lijekove za sniženje temperature i ublažavanje boli. Oteklina žlijezda slinovnica se povlači nakon tjedan dana. Dijete se ne smije vratiti u školu dok ne nestanu svi simptomi.

Katkada se bolest može zakomplicirati meningitisom ili pankreatitisom koji uzrokuje bolove u trbuhu i povraćanje. Stoga se unatrag nekoliko godina cijepljenje protiv zaušnjaka jako preporučuje. Često se daje zajedno s cjepivom protiv ospica i rubeole, ali se može dati i zasebno.

Orhitis (upala testisa koji postaju povećani i bolni) javlja se u dječaka nakon puberteta. Suprotno uvriježenom mišljenju, orhitis nikada ne izaziva neplodnost.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.