Trudnoća Liječenje neplodnosti 21. ožujka 2014.

Neplodnost ne mora ugroziti partnerski odnos

par, neplodnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve je više parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti što u nekim slučajevima može dovesti i do raspada braka. Tu su i opcije posvajanja i medicinski potpomognute oplodnje koje za bračne odnose nose nove izazove, a kako se nositi s njima, savjetuje psihoterapeutkinja Mara Orehovec

Suočavanje s činjenicom da ne mogu postati roditelji prirodnim putem može stvoriti veliki pritisak na par. Bitno je da u tom slučaju partneri puno i konstruktivno razgovaraju te da ne svaljuju krivnju jedno na drugo, piše portal Zdrava Krava. Za harmonične bračne odnose važno je i da donesu odluku hoće li se pomiriti s tim da provedu život bez djece ili će se odlučiti na posvajanje ili medicinski potpomognutu oplodnju. Ako se odluče za medicinski potpomognutu oplodnju partneri zajedno trebaju odrediti granice što su spremni podnositi i koliko dugo da bi postali biološki roditelji. Proces posvajanja djeteta također nije jednostavan i potrebno se naoružati strpljenjem.

Pročitajte sve što trebate znati o postupku posvojenja djeteta

Psihoterapeutkinja Mara Orehovec, stručna suradnica portala Zdrava Krava, smatra da imamo iznimnu sreću što živimo u vrijeme kada je moguće biti roditelj i kad postoje medicinske prepreke. Kad se parovi suoče s činjenicom da prirodnim putem ne mogu dobiti dijete i počnu razmišljati o medicinski potpomognutoj oplodnji često se dogodi da jedan od partnera nije siguran da želi prolaziti kroz taj proces, a proces suočavanja s preprekama može biti iznimno neugodan pa i traumatičan.

Važnost podrške

"Moguće oklijevanje jednog od partnera možemo povezati s iracionalnim strahom koji ima ishodište u nesvjesnim područjima. Može se pojaviti strah i sram od osobnog neuspjeha, od prihvaćanja nepoznate medicinske procedure, ishoda trudnoće i njezinog tijeka", objasnila je Mara Orehovec za portal Zdrava Krava.

Nakon saznanja da trebaju medicinsku pomoć za ostvarivanje trudnoće, važno je da se parovi informiraju, da budu upućeni od strane liječnika i psihologa o događajima koje mogu očekivati te kako se mogu nositi s pojedinim poteškoćama.

"Postupak može biti dugotrajan i radi toga treba očekivati privremene psihološke poteškoće ograničenog trajanja. To je proces koji je delikatan pa okolina treba prilagoditi način komunikacije i dati potporu ženi koja se izlaže medicinskim zahvatima. Za vrijeme trajanja procedure dobro je da su partneri zajedno kako bi s puno pažnje i veselja prebrodili svaku prepreku. Kada budu držali svoje željeno dijete u naručju bit će to velika nagrada za strpljenje i trenutke koji su ih izgrađivali u zajedništvu", rekla je Mara Orehovec.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.