Trudnoća Beba u trbuhu 23. siječnja 2019.

Spriječiti autizam već u trudnoći: Je li moguće?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niz promjena koje se javljaju tijekom začeća, trudnoće, čak i poroda, mogu povećati rizik od autizma kod djece koja imaju genetske predispozicije za poremećaje autističnog spektra. Donosimo mišljenja stručnjaka u vezi faktora koji se dovode u vezu s povećanim rizikom

Autistični spektar poremećaja kompleksno je stanje koje pogađa jedno od 68 djece. Stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti koji faktori pridonose razvoju autizma. Nedavno istraživanje otkrilo je da promjene koje se javljaju tijekom začeća, trudnoće, čak i poroda - mogu povećati rizik autizma kod djece koja imaju genetske predispozicije za poremećaj.

Jedno istraživanje u časopisu New England Journal of Medicine otkrilo je razlike u mozgu djece s autizmom već u drugom tromjesečju trudnoće. Iako istraživači nisu mogli točno odrediti uzrok, autistični spektar poremećaja razvija se kombinacijom više faktora. "Neki slučajevi primarno mogu imati genetski uzrok, drugi mogu imati primarno okolišni uzrok, ali najviše slučajeva najvjerojatnije je rezultat interakcije oba faktora", objašnjava znanstvenik i jedan od istraživača Paul Wang.

dijete, autizam Možda te zanima... Zašto danas toliko djece ima autizam? Vrtić

Iako ne možemo mijenjati genetiku, možemo promijeniti izlaganje određenim okolišnim faktorima koji su povezani s autističnim spektrom poremećaja. Naravno, nijedna od promjena životnog stila nije apsolutna - stručnjaci ne mogu potvrditi da će smanjenje izlaganje jednom određenom faktoru smanjiti djetetov rizik. 

Međutim, ono što je ključno za trudnice je da poduzmu neke sigurne, proaktivne mjere koje potencijalno mogu zaštititi svoje bebe

Može li povećani unos željeza spriječiti autizam?

Istraživanje provedeno 2014. otkrilo je da su djeca čije su majke imale manjak željeza, imala pet puta veće šanse razviti autizam. Rizik se također povećava kada majka ima 35 ili više godina ili kada ima visoki krvni tlak, prekomjernu težinu ili dijabetes. Željezo je jako važno za razvoj mozga, međutim, gotovo polovica trudnica ga ne unosi dovoljno

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživači su gledali unos željeza kod 900 žena tijekom tri kritična stanja: tri mjeseca prije nego su postale trudne, tijekom trudnoće i nakon poroda tijekom dojenja. Majke djece s autizmom značajno su manje uzimale željezo prije, tijekom i nakon trudnoće nego majke djece bez autizma. 

"Iako nema jasne naznake da nedostatak željeza uzrokuje autizam, znamo da je željezo od presudne važnosti kad je u pitanju razvoj bebinog živčanog sustava u maternici", objasnio je dr. Raphael Bernier, klinički direktor Centra za autizam.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Može li smanjenje izlaganja zagađenom zraku pomoći?

"Možda najuvjerljivija i najdosljednija povezanost s rizikom od autizma je izlaganje zagađenom zraku tijekom trudnoće", objašnjava dr. Daniele Fallin, specijalizirana za mentalno zdravlje.

Višestruka istraživanja pokazala su ovu povezanost: Rizik od autizma udvostručio se za djecu čije su majke bile izložene većoj razini zagađenog zraka, posebno u trećem tromjesečju trudnoće. Što su bile veće razine izlaganja, to je bio veći rizik. 

Američka udruga za poboljšanje plućnog zdravlja i prevenciju plućnih bolesti preporučuje nekoliko načina za zaštitu od zagađenog zraka: Punjenje rezervoara za benzin nakon što padne mrak, tjelovježba u zatvorenim prostorima ili daleko od prometnih područja.

Može li epiduralna povećati rizik?

Francusko istraživanje iz 2014. tvrdi kako upotreba spinalne anestezije tijekom poroda rezultira većoj koncentraciji klorida ili soli u mozgu miševa na kojima je istraživanje provedeno. Autori istraživanja smatraju kako bi isto vrijedilo i za povećanje rizika kod ljudi. 

Tijekom poroda, beba je izložena oksitocinu, hormonu koji potiče kontrakcije. Oksitocin djeluje kao diuretik i prirodno smanjuje razinu klorida kod novorođenčadi. Istraživači vjeruju kako epiduralna može utjecati na otpuštanje oksitocina uzrokujući visoke razine klorida nakon poroda.

Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu

Međutim, treba imati na umu kako su istraživanja provedena na životinjama važna, ali ne mogu se uvijek primijeniti na ljude. Štoviše, istraživanje nije promatralo što se događa kada je porod induciran pitocinom, sintetičkom verzijom oksitocina. "Kao majka, znam da je epiduralna učinila moje porođaje ugodnijima. Ne smatram kako je razborito odstupiti od korisne medicinske prakse pozivajući se na jedno istraživanje provedeno na životinjama", rekla je dr. Susan Hyman, predsjednica Američkog udruženja pedijatara.

Može li težina trudnice utjecati na rizik?

trudnica vaga kilogrami | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Istraživanje iz 2013. godine pronašlo je potencijalnu vezu između težine u trudnoći i rizika od autizma. Naime, ženama se preporučuje dobiti do 15 kilograma tijekom trudnoće (10 kilograma ako je žena prekomjerne težine i prije trudnoće). Istraživanje je otkrilo kako dodatnih 2 kilograma iznad preporučene težine vodi većem riziku od autizma. 

trudnica vaga kilogrami Možda te zanima... Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći? Trudnoća

"Posljednjih desetljeća možemo vidjeti puno više slučajeva autizma, kao i pretilosti, ali to ne znači da su prekomjerna težina i rizik od autizma povezani. U svakom slučaju, žene bi trebale paziti na težinu tijekom trudnoće kako bi spriječile probleme poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka", zaključuje razvojna pedijatrica iz Centra za autizam, Anna Maria Floet. 

Postoji li povezanost između gestacijskog dijabetesa i autizma?

Istraživanje provedeno 2015. godine otkrilo je da buduće majke s dijagnosticiranim gestacijskim dijabetesom do 26. tjedna trudnoće imaju 63 posto veći rizik imati dijete s autizmom. To znači da od 1000 žena s gestacijskim dijabetesom, njih sedmero može imati dijete s autizmom. Ranija istraživanja također su pokazala moguću povezanost između visokog šećera u krvi tijekom trudnoće i rizika od autizma.

Gestacijski dijabetes predstavlja velik broj problema za novorođenčad, uključujući prijevremeni porod, veliku porođajnu težinu i veći rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Buduće mame imaju veći rizik od razvijanja visokog krvnog tlaka, preeklampsije i dijabetesa tipa 2. "Sve žene trebale bi držati razinu šećera u krvi pod kontrolom, bez obzira na istraživanja", dodaje dr. Floet.

Može li folna kiselina smanjiti rizik od autizma?

Epidemiološko istraživanje iz 2011. otkrilo je da uzimanje prenatalnih vitamina tri mjeseca prije začeća i tijekom prvog mjeseca trudnoće može prepoloviti rizik od autizma kod djeteta. Žene koje su imale jaku genetsku povezanost s poremećajem, a koje nisu uzimale vitamine - sedam puta više su imale šanse imati dijete s autizmom. 

trudnica povrće zdrava hrana | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preporučuje se da bi sve žene koje pokušavaju začeti trebale uzimati između 400 i 800 mikrograma (mcg) folne kiseline svaki dan. Većina žena svakodnevno unese oko 150 mcg folne kiseline iz hrane poput žitarica i kruha. U svakom slučaju, dobro je razgovarati s liječnikom oko uzimanja folne kiseline i povećati unos hrane koja je bogata folatima, poput špinata, brokule i leće

Možda te zanima... 6 najvažnijih nutrijenata za rast i razvoj bebe u trbuhu Trudnoća

Kakvu ulogu ima tvoje zdravlje? 

Istraživači znaju da zdravlje tijekom trudnoće ima utjecaj na nerođeno dijete, a autistični spektar poremećaja svakako nije iznimka ovom pravilu. "Primjerice, žene koje su ozbiljno bolesne i hospitalizirane tijekom trudnoće imaju veće šanse roditi djecu koja će razviti autizam", govori dr. Wang. 

Općenito, žene bi trebale poduzeti sve što mogu kako bi zadržale zdravlje tijekom trudnoće. "To uključuje uravnoteženu prehranu, prenatalne vitamine po preporuci liječnika i izbjegavanje uzimanja nepotrebnih lijekova", dodaje dr. Wang.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.