Trudnoća Beba u trbuhu 29. travnja 2016.

Istraživanje: Autizam kod djece počinje prije rođenja

trudnica trudnički trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema riječima istraživača, novi podaci još jednom potvrđuju potrebu ranog otkrivanja autizma kada je još moguće modificirati posljedice uočenih promjena u mozgu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji vjeruju da promjene u razvoju mozga fetusa mogu prouzrokovati simptome autizma i sličnih poremećaja. Nalazi, koje je objavio New England Journal of Medicine mogli bi unaprijediti razumijevanje tih poremećaja.

Prema riječima istraživača, novi podaci još jednom potvrđuju potrebu ranog otkrivanja i liječenja autizma kada je još moguće modificirati posljedice uočenih promjena u mozgu. U novom istraživanju korišteni su podaci prikupljeni “post mortem” (poslije smrti) analizom mozga 22 djece u dobi od 2 do 15 godina.

Pomoću niza genetskih markera otkriveno je postojanje abnormalnosti u mozgu kod 90 posto djece s autizmom i samo 10 posto ostale djece. Uočene promjene bile su prisutne u dijelovima mozga ključnim za jezik i za društvenu i emocionalnu komunikaciju. Naime, riječ je o promjenama koje nastaju znatno prije rođenja, objasnili su znanstvenici.

Znakovi autizma kod beba i predškolaca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.