Trudnoća Trudnica 12. travnja 2018.

Gestacijski dijabetes u trudnoći: Uzroci, simptomi i liječenje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Božidar Perić, specijalist internist iz Poliklinike Perić-Staničić, Centra za bolesti štitnjače, dijabetes i metabolizam, objašnjava sve što trebate znati o gestacijskom dijabetesu u trudnoći

Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa, odnosno šećerne bolesti koji se prvi puta ustanovi u trudnoći. Prema brojnim relevantnim istraživanjima kod skoro 18 posto trudnoća se ustanovi gestacijski dijabetes, što znači da svaka peta do šesta trudnica treba pojačani nadzor trudnoće

gestacijskli dijabetes Možda te zanima... Pazite, trudnički dijabetes dolazi tiho Trudnoća

Dijagnoza, simptomi i rizični čimbenici

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja se prema nalazu povišenih vrijednosti šećera natašte iznad 5.1 mmol/L ili na temelju patološkog nalaza 2-satnog OGTT-a. Patološki OGTT obuhvaća vrijednosti glikemije više od 5.1 mmol/L natašte, zatim vrijednosti veće od 10.0 mmol/L nakon prvog sata dvosatnog opterećenja te 8.5 mmol/L nakon dva sata opterećenja sa 75 grama glukoze. Ukoliko tijekom laboratorijske obrade utvrdimo vrijednosti šećera natašte veće od 7.0 mmol/L, HbA1c veće od 6.5% ili slučajni nalaz šećera veći od 11.0 mmol/L, tada više ne govorimo o gestacijskom dijabetesu, već o manifestnoj šećernoj bolesti, kod koje će se naknadno utvrditi radi li se o šećernoj bolesti tipa 1 ili tipa 2.

Opasnosti povišenog šećera kod trudnica

Simptoma, kako gestacijskog, tako i manifestnog dijabetesa, u pravilu nema. Najčešći simptomi šećerne bolesti poput pojačanog žeđanja, pojačanog apetita, gubitka na tjelesnoj težini i pojačanog mokrenja, nalazimo već kod uznapredovalog do tada neprepoznatog dijabetesa (najčešće kod tipa 2), a nešto akutniji tijek bolesti javlja se kod tipa 1 šećerne bolesti.

Rizični čimbenici za gestacijski dijabetes su višestruki. Pod povećanim rizikom su žene kod kojih je u ranijim trudnoćama ustanovljen gestacijski dijabetes, zatim od ranije poznati anamnestički podaci o spontanim pobačajima i mrtvorođenost nejasnog uzroka. Ostali rizični čimbenici obuhvaćaju povećanu tjelesnu težinu, napose pretilost, zatim češća pojavnost šećerne bolesti u obitelji, pozitivan šećer u mokraći, previše plodne vode, povišeni krvni tlak i stanja povezana s povišenim krvnim tlakom, sindrom policističnih jajnika, dob žene iznad 25 godina, a jednim dijelom je sklonost gestacijskom dijabetesu uvjetovana etničkoj pripadnosti. 

Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni

gestacijskli dijabetes | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Gestacijski dijabetes je uvelike povezan s inzulinskom rezistencijom, koja također sama po sebi predstavlja u određenoj mjeri neovisni rizični čimbenik za patološku trudnoću. Inzulinska rezistencija se povećava u trudnoći pod utjecajem hormona trudnoće poput estrogena, humanog placentalnog laktogena, humanog placentalnog hormona rasta, zatim pod utjecajem adipokina, a čemu dodatno pogoduje pretilost majke. Drugi mehanizam nastanka gestacijskog dijabetesa uvjetovan je poremećajem funkcije beta stanica u Langerhansovim otočićima gušterače na koje tijelo majke stvara protutijela, a što dovodi do promijenjenog izlučivanja inzulina i nastanka gestacijskog dijabetesa. 

trudnica Možda te zanima... Zašto je važno kontrolirati šećer u trudnoći? Trudnoća

Kad se provodi analiza šećera u krvi?

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće određuje se glikemija natašte i ukoliko su vrijednosti veće od 5.1 mmol/L, to je dovoljno za postavljanje dijagnoze gestacijskog dijabetesa i naknadno određivanje 2-satnog OGTT testiranja između 24. i 28. tjedna trudnoće nije nužno, osim u sklopu praćenja učinka do tada provođenog liječenja. Kod utvrđenih urednih vrijednosti glikemije natašte u prvom trimestru (<5.1 mmol/L), između 24. i 28. tjedna se učini 2-satni OGTT te se prema jasno utvrđenim i već spomenutim kriterijima procjenjuje radi li se o gestacijskom dijabetesu. 

Zašto je važno dijagnosticirati i liječiti gestacijski dijabetes? 

Trudnoće opterećene gestacijskim dijabetesom su u svakom slučaju rizične trudnoće. Komplikacije koje se povezuju s gestacijskim dijabetesom dijelimo na komplikacije majke u trudnoći te na komplikacije ploda, odnosno novorođenčeta. Kod majki s gestacijskim dijabetesom češće se javlja hipertenzija, preeklampsija, trudnoće se češće moraju dovršavati carskim rezom, češća je pojava hipoglikemija, a od dugoročnih rizika češća je pojavnost intolerancije glukoze, odnosno šećerne bolesti, zatim češća je pojava pretilosti, ubrzane ateroskleroze, preuranjene menopauze, što sve kumulativno povećava stupanj kardiovaskularnog rizika dugoročno. Prema procjenama skoro svaka treća žena s gestacijskim dijabetesom će u desetogodišnjem razdoblju razviti manifestnu šećernu bolest, zbog čega su i poslije poroda nužne povremene kontrole glikemije, čak i kod „izlječenja“ gestacijskog dijabetesa poslije poroda. 

Pročitajte vodič kroz pretrage u trudnoći

U ploda ili novorođenog djeteta iz gestacijskim dijabetesom opterećene trudnoće češća je pojava kongenitalne ili perinatalne smrtnosti, češće se javljaju različite kongenitalne abnormalnosti i malformacije, također češće dolazi do prijevremenog porođaja (prije 37. tjedna). Poseban problem gestacijskog dijabetesa čine različiti poremećaji fetalnog rasta koji je ubrzan i često dolazi do pretjeranog rasta ili makrosomije, što je izravno povezano s nepovoljnim ishodom poroda zbog porođajne traume, razvoja hipertrofične kardiomiopatije, neonatalne hipoglikemije, povećanja gustoće krvi ili policitemije, češće pojave mrtvorođenosti i teškog poremećaja disanja, odnosno respiratornog distres sindroma. Dugoročni rizici kod djece čine veću predispoziciju debljini te različitim poremećajima metabolizma ugljikohidrata, od inzulinske rezistencije, preko intolerancije glukoze do preuranjenog javljanja šećerne bolesti tipa 2. 

trudnoća prehrana zdrava hrana Možda te zanima... Pravila prehrane kod gestacijskog dijabetesa Trudnoća

trudnica povrće zdrava hrana | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako liječiti gestacijski dijabetes?

Većina trudnica može bez lijekova zadovoljavajuće držati gestacijski dijabetes pod kontrolom. U cilju optimalne kontrole bolesti potrebna je promjena životnih navika, provođenje redovite blage do umjerene tjelesne aktivnosti, s izuzetkom potrebe za mirovanjem iz ginekološkog razloga. Potrebna je modifikacija prehrane s ciljem smanjenjem udjela masti i ugljikohidrata u prehrani, osobito rafiniranih ugljikohidrata, povećanog unosa vlaknaste hrane, tj. voća i povrća. Nužna je i kontrola prirasta tjelesne težine, ne više od 12 kg tijekom cijele trudnoće. Svakako je nužno eliminirati rizične čimbenike poput pušenja i konzumacije alkoholnih pića. Kada uz provedene mjere nije postignuta zadovoljavajuća regulacija glikemije, tada je potrebno uvođenje lijekova. Oko primjene peroralne terapije metforminom ne postoji jedinstven stav, prvenstveno zbog nedostatka istraživanja koja bi potvrdila sigurnost primjene, makar se djelomično u praksi liječenje metforminom provodi sa zadovoljavajućim terapijskim učinkom. Alternativa u liječenju je terapija inzulinom, najčešće kroz režim intenzivirane inzulinske terapije kombinacijom dugodjelujućeg i ultrabrzodjelujućeg inzulina.

Pročitajte što mame na forumu Klokanice pišu o gestacijskom dijabetesu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.