Trudnoća Trudnica 19. travnja 2013.

Smiju li trudnice bojiti kosu?

Bojenje kose trudnoća trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mišljenja o bojenju kose u trudnoći podijeljena su pa je odluka na vama

Mnoge trudnice iznenadi kada im liječnici kažu da u prvom tromjesečju ne bi trebale bojiti kosu. Međutim, kako nema dokaza o štetnosti bojenja za plod, izbor je na svakoj trudnici ponaosob. Liječnici često savjetuju izbjegavanje bojenja kose trajnim bojama tijekom prvog tromjesečja dok se kod bebe odvija važan neurološki razvoj. Bojenje se može nastaviti u drugom i trećem tromjesečju.

Ako ste prije trudnoće bojili kosu, a sada do bebina rođenja želite usporiti s time, potražite polutrajne boje koje ili sadrže male količine amonijaka i peroksida ili ih uopće ne sadrže. U takvim je bojama manje štetnih kemikalija, a dobro stapaju različite boje kose čineći korijen manje vidljivim.

Potražite što prirodniju boju

Ako bojite kosu kod kuće, kupite proizvode s najmanjom količinom kemikalija i uvijek radite u dobro prozračenoj prostoriji. Ako bojite kosu u frizerskom salonu, naručite se odmah ujutro na dan kad imaju najmanju gužvu – tada nećete biti previše izloženi isparavanju raznih kemikalija.

Neki stručnjaci preporučuju biljne boje kao dobru alternativu sintetskima. No, treba pripaziti. Kao dodatak prirodnim tvarima mnoge od tih boja također sadrže neke iste tvari kao i sintetske trajne i polutrajne boje (npr. P-phenylenediamine, dihydroxybenzene, aminophenol). Iznimka je kana, polutrajna prirodna boja, za koju se smatra da je vrlo sigurna u trudnoći, no ne vole svi nijanse koje se njom postižu.

30 posto žena kaže da su prestale bojiti kosu u trudnoći dok ih je 40 posto posjet frizeru prorijedilo. Preostalih 30 posto nije mijenjalo naviku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.