Trudnoća Trudnica 20. travnja 2017.

Kako unos željeza utječe na trudnoću i novorođenče

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači tvrde kako je potrebno istražiti moguće učinkovite strategije kako bi se što više utjecalo na povećanje unosa željeza u osjetljivom životnom razdoblju kao što je trudnoća

Nedostatak željeza smatra se jednim od najraširenijih nutritivnih nedostataka u svijetu i jednim od najčešćih uzroka anemije u trudnoći.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu BMJ pokazali su kako svakodnevno uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani tijekom trudnoće utječe na značajno povećanje porođajne mase te je povezano sa smanjenim rizikom od niske porođajne mase i razvoja anemije kod majke.

trudnica hrana trbuh Možda te zanima... Vodič kroz vitamine i minerale za zdravu mamu i bebu u trbuhu Trudnoća

Meta – analiza je obuhvatila više od 90 istraživanja u kojima je ukupno sudjelovalo otprilike 2 milijuna ispitanika, a cilj analize je bio utvrditi povezanost između uzimanja željeza i niske porođajne mase novorođenčeta te razvoja anemije u majke.

novorođenče beba spava spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rezultati su pokazali kako je uzimanje željeza tijekom trudnoće bilo povezano sa značajnim povećanjem porođajne mase, odnosno smanjenjem rizika od niske porođajne mase. Naime, utvrđeno je da se za svako povećanje doze željeza od 10 mg, pri čemu je maksimalna dnevna doza željeza bila 66 mg, rizik od anemije kod majke smanjio za 12%, porođajna masa povećala se za 15 g, a rizik od niske porođajne težine smanjio za 3%

trudnica prehrana Možda te zanima... Trudnička prehrana po tromjesečjima Trudnoća

Znanstvenici su zaključili da je potrebno istražiti moguće učinkovite strategije kako bi se što više utjecalo na povećanje unosa željeza u ovom osjetljivom životnom razdoblju.

Literatura:
Haider B, Olofin I, Wang M, Spiegelman D, Ezzati  M, Fawzi W (2013) Anaemia, prenatal iron use, and risk of adverse pregnancy outcomes: systematic review and meta-analysis. BMJ 346:f3443

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.