Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. svibnja 2013.

Djetinjstvo završava u dobi od 12 godina!

društvo tinejdžera sjedi u travi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak 89 posto roditelja, čitatelja britanskog portala Netmums, smatra da današnje društvo prisiljava djecu da prerano odrastu

Zbog lošeg utjecaja celebrity kulture, djetinjstvo završava u dobi od 12 godina, pokazala je anketa provedena među 1000 roditelja djece u dobi od sedam do 13 godina, čitatelja britanskog portala za roditelje Netmums.

Gotovo tri četvrtine majki i očeva, koji su sudjelovali u anketi, smatraju da su njihova djeca izgubila osobine djeteta i prije nego što su postali tinejdžeri. Svaki šesti ispitani roditelj požalio se da je njegovo dijete izgubilo svoju djetinju nevinost već u dobi od deset godina.

Samo jedan od 50 ispitanih roditelja rekao je da je uspio "zaštititi" svoje dijete od preranog odrastanja, odnosno prije nego što je dijete napunilo 16 godina.

Dječaci pod posebnim pritiskom

Čak 89 posto roditelja smatra da današnje društvo prisiljava djecu da što prije odrastu te da su djeci preko društvenih mreža i Interneta lako dostupne neprimjerene fotografije i općenito sadržaj neprimjeren njihovoj dobi. Osim toga, djeci se nameću modni trendovi koji pretjerano ističu seksi izgled i pretjeranu mršavost.

Istraživanje portala Netmums pokazalo je i da se dvije trećine dječaka osjeća da se trebaju ponašati kao macho muškarci. Polovica ispitanih opsjednuta je svojim izgledom, a gotovo isto toliko dječaka smatra da trebaju biti jednako dobri u svemu – od škole do sporta. Trećina ispitanika misli kako je dobar imovinski status najvažnija stvar kod neke osobe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.