Školarci 19. travnja 2024.

Trebamo li se izuvati prije ulaska u kuću? Stručnjaci su jednoglasni i kažu – da

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S djecom u kući nije lako održavati red i čistoću, a kamoli kad u kuću ulazimo u cipelama. Neki se tome protive, neki dopuštaju pa češće čiste, a evo što kažu stručnjaci na tu temu.

Na ulazu u svoj dom, znamo pravila koja trebamo poštovati. Ako je pravilo da se izuvaju cipele pri ulasku, onda je red tako i činiti, a onda to isto s pravom očekujemo i od gostiju. Ako je pravilo da se ne izuvaju cipele, oni koji ih kod kuće izuvaju osjećat će se neprirodno hodajući po nečijem domu u cipelama. I svaka će strana imati argumente kojima će potkrijepiti svoju stranu i svoje stajalište.

Možda te zanima... Koje stvari bi svakako trebalo čistiti i dezinficirati kad su u pitanju bebe? Beba

Na nama je samo da poštujemo pravila kuće u koju dolazimo, jer je to ono što je važno kad nekom dolazimo u kuću. Ipak, ako se njihovo pravilo razlikuje od našeg, ne možemo ne zapitati se – tko je u pravu? Mi ili oni? I tu mogu presuditi jedino – stručnjaci, svojim argumentiranim mišljenjem.

A stručnjaci kažu – cipele treba izuvati pri ulasku u kuću.

Izuvanje cipela pri ulasku u kuću uvelike ovisi o kulturi u kojoj se nalazimo, ali s druge strane, bez obzira na okolinu i većinu, neki imaju svoje razloge za suprotno. Zdrav razum nalaže da je u slučaju nošenja cipela u kući, neizbježno češće čišćenje, usisavanje, brisanje podova. Osim ako, naravno, ti uopće ne smeta prljavština…

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Nedavno je u časopisu Journal of Applied Microbiology objavljen članak u kojem su izneseni podatci o 13 različitih studija koje su poduprle hipotezu da đonovi cipela na sebi nose razne uzročnike infekcija. „Na đonovima cipela ljudi koji su sudjelovali u istraživanjima pronađeni su Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) otporan na antibiotik, Clostridiodies difficile i gram-negativne vrste otporne na više vrsta lijekova, kao i još neki patogeni. To su bile osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama, u uslužnim djelatnostima i među prehrambenim radnicima,“ piše u časopisu.

A dezinfekcija?

Za one koji misle da će sve riješiti dezinfekcijom cipela, na primjer, imamo ne tako dobru vijest. Naime, prskanje ili brisanje đonova, kao niti jedna druga metoda, neće pomoći u dezinfekciji potplata cipela, prema Journal of Applied Microbiology.

Dr. Charles Gerba, profesor i mikrobiolog na Sveučilištu u Arizoni proveo je još 1016. godine vlastito istraživanje sa zanimljivim rezultatima. Profesor je uzeo bris potpuno novih cipela koje je nosio samo dva tjedna, a na njima je pronašao 440.000 jedinica bakterija, od kojih je čak 27% bio smrtonosni oblik E. Coli. Uh!

Dakle, ako se pitaš odakle vam u obitelji sve te silne želučane viroze koje se neprestano ponavljaju u vašem društvu… Sad ti je jasnije. I ne, ne mora to biti tako kod vas, uistinu. Možda ste već postali otporni, ali možda biste mogli razmisliti o tom kako zapravo izgleda vaš pod ako se ne izuvate pri ulasku u kuću – odnosno kako bi izgledao pod mikroskopom.

Možda odlučiš da te nije briga – i to je ok. Možda jednostavno nemaš problema s tim i ne smetaju te bakterije na tvom podu. Možda se jednostavno ne želiš zamarati time, pa ćeš i dalje hodati u cipelama po svom domu. Sve je to u redu, jer nismo svi isti. No, sad imaš informaciju, pa razmisli ponovno.


Možda te zanima... 7 stvari za koje mame trebaju znati da su prljavije od WC daske Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.