Beba Štiti kao mama 07. siječnja 2021.

Može li pretjerano čista i sterilna kuća loše utjecati na bebin imunitet?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Živimo u doba opsesivne čistoće - sve se čisti, neprestano mijenjamo posteljinu, ručnike, odjeću. Je li to zaista potrebno? Može li pretjerano čista i sterilna kuća loše utjecati na bebin imunitet? U potrazi za odgovorima koji zanimaju sve mame kontaktirali smo liječnicu.

U jeku pandemije, sve se više razmišlja o higijeni prostora i ruku te koliko je to važno za imunitet i borbu protiv raznih uzročnika bolesti. "Pretjerivanje u čišćenju nije idealno za razvoj imuniteta bebe, kao i izostanak čišćenja koje može biti izvor infekcija, alergija te uzrokovati mnoge bolesti", kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano te naglašava kako dojenče nema razvijen imunitet pa mora biti u čistom, ali nikako ne u sterilnom okruženju. "Dakle, prostor u kojem je beba, mora biti redovito čišćen i održavan, te prozračen i ovlažen", savjetuje pedijatrica.

Mame bi trebale uspostaviti ravnotežu između potrebe za potpunom, gotovo sterilnom okolinom i života sa spoznajom da su bakterije svuda oko nas i da ne možemo pobjeći od njih. Držanje bebe ili malog djeteta u potpuno sterilnim uvjetima nema nikakvog smisla jer dijete mora postepeno razvijati imunitet. Beba je uglavnom, u svom krevetiću, kolicima, a roditelji obično brižno peru ruke prije nego što prime bebu u naručje. Dojenče koje puzi i samostalno dohvaća igračke i razne druge predmete iz okoline, već je više izloženo različitim uzročnicima iz okoliša, "što nije sasvim loše", kaže Armano i naglašava: "naravno pod uvjetom da nema u okolini ništa opasno niti toksično, jer se postepeno navikava i razvija po malo svoj vlastiti imunitet". 

"Ako se dijete stalno drži u 'sterilnim' uvjetima, ono neće razviti vlastiti imunitet te će u kasnijem životu u kontaktu s banalnim uzročnicima razviti ozbiljne bolesti", istaknula je pedijatrica. 

Pametnim, ali ne pretjeranim čišćenjem sačuvati zdravlje

Slijedi pitanje koje muči sve novopečene mame, kako se zaštititi od bolesti koje uzrokuju loše bakterije, virusi i mikrobi? Što se tiče doma, nije važno pretjerano čišćenje nego ciljano i pravodobno. "Dojenče i veće dijete, koje počinje puzati, veliki dio dana provodi na podu, igrajući se, pa naravno da treba i čistu površinu na kojoj boravi", savjetuje Armano. Površinu na kojoj se dijete igra treba redovito čistiti i prati. Na njima ne bi trebalo biti prašine kako to ne bi bilo pogodno stanište za grinje koje su jako alergene. 

Jako je bitno, pogotovo sada tijekom širenja koronavirusa, redovito prati podove i održavati ih čistim, a mame bi trebale posebno obratiti pažnju na deklaraciju i potražiti one proizvode za dezinfekciju na kojima piše da dokazano uništavaju virus koji uzrokuje bolest Covid-19.  Mamama će brige olakšati i činjenica da postoje dezinfekcijska sredstva koja dokazano uništavaju 99,9% bakterija kao što su E. Coli i virus SARS-CoV-2. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Osim podova, mame osobitu pažnju trebaju obratiti na čišćenje i higijenu kuhinje i kupaonice. 

"U kuhinji se priprema hrana i tamo je održavanje higijene posebno važno. Obična voda neće biti dovoljna. Prilikom pripreme hrane, mogu ostati dijelovi hrane na površinama gdje se ona priprema ili na podu oko mjesta pripreme. Na njima se mogu namnožiti bakterije i gljivice, pa se te površine moraju redovito čistiti i prati, ali i dezinficirati", ispričala nam je pedijatrica Armano.

Drage mame, imajte na umu da su bolesti koje se prenose hranom uvijek rizik, stoga kuhinjske površine, a posebno daske za rezanje hrane trebaju biti čiste. Preporučuje se svakodnevno čišćenje Dettol Original sprejem za dezinfekciju površina. On uklanja 99,9 % bakterija kao što su E. coli, S. aureus, Listeria, Campylobacter, P. aeruginosa, Salmonella, MRSA te dokazano uništava virus koji uzrokuje bolest Covid-19.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kupaonica je dio stana u kojoj obitelj održava osobnu higijenu, te je tamo definitivno potrebna, pored redovitog čišćenja i pranja vodom i dezinfekcija svih sanitarija. Dettol Power&Fresh lemon sprej za čišćenje i dezinfekciju površina bit će odlično i jednostavno rješenje. Pošpricaš dezinficijensom, ostaviš da djeluje nekoliko minuta te prebrišeš. Osim što će sve blistati, tvoja kupaonica će biti puna svježeg mirisa limuna. 

Ne postoje znanstveni podaci o tome koliko često mijenjati posteljinu i bebinu odjeću, ali pedijatrica Armano savjetuje da ih se mijenja redovito te da budu od prirodnih materijala te naglašava kako nije dobro pretjerano koristiti omekšivače, jer mogu izazvati kožne alergije. 

Mama uvijek zna najbolje

Izrazito je važno za svakog roditelja informirati se o proizvodima za dezinfekciju jer je tržište prezasićeno različitim proizvodima te nisu svi provjereno učinkoviti u ubijanju virusa i bakterija. Dettol je od sredine ove godine dostupan i u Hrvatskoj, a 80 godina je svjetski vodeći brand za dezinfekciju i čišćenje. Veliko povjerenje koje roditelji imaju upravo u njega opravdava činjenica da ga je osmislio liječnik, a prvotno su ga koristili na porodima i tijekom operacija u službi antiseptika.  Dettol štiti obitelj kao mama. A mama uvijek zna najbolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.