Beba Štiti kao mama 04. veljače 2021.

Koje stvari bi svakako trebalo čistiti i dezinficirati kad su u pitanju bebe?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednom kada postaneš mama, svijet se čini prljavim mjestom, punim virusa i bakterija. Ne možeš pogledati kvaku ili časopis u čekaonici, a da ne brineš o mikroskopskim neprijateljima koji se nevidljivo migolje na površini. S druge strane, tvoja beba ima drukčije ideje.

"U prvih nekoliko godina života bebe su sve stavile u usta", kaže dr. Robert W. Frenck, profesor pedijatrije u Medicinskom centru dječje bolnice Cincinnati. "Apsolutno sve."

Mamama nije lako. Pročitala si sve savjete o zdravlju bebe, dvaput razmisliš prije nego što odvedeš bebu kod prijateljice, zanovijetaš o stalnom pranju ruku i 'pročešljala' si cijelu kuću od potencijalnih mjesta množenja bakterija i virusa. No, mame moraju znati da nije lako u isto vrijeme 'žonglirati' s djecom, poslom, obavezama u kući i slobodnim vremenom te je zaista izazovno održavati higijenu beba na visokoj razini i to je u redu jer djeca trebaju biti djeca.

Ne treba ih držati pod 'staklenim zvonom' i koliko god čisto i uredno kućanstvo bilo ona će gotovo uvijek biti izložena klicama i bakterijama. "Djecu ne treba odgajati u jednom velikom zaštitničkom "mjehuru", kaže doktorica Shari Platt, šefica dječje hitne medicine u New York-Presbyterian Medicinskom Centru za NBC. "Vaše će dijete biti izloženo bakterijama kada je u vanjskom svijetu, a ako ono ima zdrav imunološki sustav, moći će se boriti s prosječnom izloženošću klicama."

Ipak u našem novom normalnom, u doba pandemije koronavirusa, mamama je dezinfekcija  postala posebno važna zbog koronavirusa koji se prenosi putem direktnog kontakta s respiratornim kapljicama inficirane osobe i dodirivanjem površina kontaminiranih virusom.

Drage mame, znamo kako danas više nego ikad prije razmišljate o zdravlju i zaštiti svoje djece od virusa i kako ih želite najbolje obraniti od bolesti Covid-19.  Zato vam donosimo popis predmeta koji se nalaze u prosječnom kućanstvu,  a mogu biti potencijalni izvor zaraze za dijete.

Igračke 

Djeca se većinu dana igraju s igračkama, ponekad i spavaju s njima, a nerijetko ih stavljaju u usta. Na njima se nakuplja jako puno grinja i bakterija koje mogu uzrokovati razne alergije i infekcije. Jako je bitno, pogotovo sada tijekom širenja koronavirusa, redovito prati igračke i održavati ih čistim. Istraživači su otkrili kako su vrhovi i prednje strane plastičnih igračaka najopasniji dio i pravo leglo bakterija. Dječje igračke koje ne možeš oprati u perilici rublja kao i dječje slikovnice možeš prebrisati dezinfekcijskim maramicama, ali obrati pažnju na deklaraciju i potraži one na kojima piše da se mogu koristiti na dječjim igračkama i koje dokazano uništavaju virus koji uzrokuje Covid-19. Dettol Original maramice bit će odlično praktično rješenje, a osim praktičnosti, mamama će brige olakšati i činjenica da testirano i dokazano uništavanju 99,9% mikroba, uključujući i koronavirus.

Mame, nisu sva dezinfekcijska sredstva koja danas možete pronaći na policama dućana jednaka. Dettol proizvodi testirani su u neovisnom laboratoriju prateći regulativu Europske unije. Ta je nezavisna studija pokazala učinkovitost Dettol proizvoda protiv SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje bolest Covid-19, te dokazala učinkovitost u inaktivaciji virusa.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; kako potaknuti razvoj djeteta?

Torba za pelene

Svaka novopečena mama nigdje ne ide bez torbe za pelene. Prema rezultatima testiranja, torbe za pelene često sadrže različite bakterije. Torbu za pelene možeš također pobrisati dezinfekcijskom maramicom ili na nju nanijeti dezinfekcijsko sredstvo u obliku spreja koje ćeš obrisati čistom krpom ili papirnatim ručnikom nakon par minuta. 

Dječje stolice, podloge za presvlačenje beba

Dječje stolice i podloge za presvlačenje beba važno je redovito dezinficirati kako bi uništila potencijalne viruse prehlade i virus SARS-CoV-2; bolest Covid-19. Također važno je pritom odabrati dezinfekcijsko sredstvo koje je sigurno za uporabu na predmetima koje koriste bebe, a može učinkovito ukloniti 99,9 % bakterija kao što su E. Coli, S. aureus, Listerija, Campylobacter, P. aeruginosa, Salmonella, MRSA. Drage mame, za dezinfekciju dječjih stolica i podloga za presvlačenje potražite proizvod koji je testiran te dokazano uništava virus koji uzrokuje Covid-19, kao što je primjerice Dettol Original sprej za dezinfekciju površina. Pošpricajte stolicu ili prematalicu dezinficijensom, ostavite da djeluje nekoliko minuta te prebrišite. Tako jednostavno

Doktorica Platt navodi kako postoji još nekoliko stvari koje je važno održavati čistima i dezinficirati ih kako bi se smanjila nepotrebna izloženost bakterijama i virusima, a to su: hranilice i svakako podovi koje bi trebalo svakodnevno čistiti dezinfekcijskim sredstvima, pogotovo kada tvoja beba postane pravi mali puzač.

Kvake na vratima

Vjerojatno već znaš da su kvake na vratima mjesta koja treba dobro dezinficirati i mogu biti pravo leglo bakterija. S obzirom da bebe još ne mogu dosegnuti kvaku, ali svaka mama je više puta u danu dira rukama, najpraktičnije je sve kvake u stanu pobrisati dezinfekcijskim maramicama za čišćenje. Ipak, važno je napomenuti da i prilikom odabira maramica, treba čitati deklaracije i odabrati one koje dokazano i učinkovito uništavaju mikrobe poput Dettol Original maramica za dezinfekciju površina ili Dettol Power& Fresh maramica s mirisom limuna za čišćenje i dezinfekciju površina koje su sredinom ove godine napokon stigle i u Hrvatsku, a potvrđeno su djelotvorne čak i protiv koronavirusa.

Ključevi od auta

Ključevi od osobnih automobila često se drže u kući, a njihova metalna površina može sadržavati štetne bakterije od kojih se i ti i tvoja beba možete razboljeti. Njih je također izrazito poželjno s vremena na vrijeme dezinficirati kako bi se smanjila mogućnost zaraze nekim od mnoštva mikroba koji se na njima nalaze.

Tablet/mobitel koji dira tvoja beba

Prije nego li dopustiš svom mališanu da primi tvoj uređaj, razmisli o tome gdje je bio. Istraživanja pokazuju kako se na našim mobitelima i tabletima nalazi leglo bakterija i virusa.  Drage mame, dezinfekcijske maramice jako su zgodne za korištenje na elektroničkim uređajima, a pomoći će zaštititi zdravlje vašeg djetetaDettol maramice za dezinfekciju površina dokazano uništavaju 99,9% virusa i bakterija, uključujući i virus koji uzrokuje Covid-19.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Daljinski upravljač

Svakako prebriši daljinski upravljač dezinficijensom prije nego li dopustiš djetetu da pokuša promijeniti program. To je također jedan od predmeta gdje se talože mikrobi, a vaše će dijete često za njim posegnuti jer je tako privlačan za igru. 

 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Drage mame, preporuka je da dezinficirate hranilice, igračke i dječje stolice, kao i mjesta gdje mijenjate pelene, kvake i elektroničke uređaje, ali prilikom odabira sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostorija birajte provjerena, testirana i dokazano učinkovita sredstva kako biste zaštitile svoju obitelj. 

Izrazito je važno za svakog roditelja informirati se o proizvodima za dezinfekciju jer je tržište prezasićeno različitim proizvodima te  nisu svi provjereno učinkoviti u ubijanju virusa i bakterija. Dettol je od sredine ove godine dostupan i u Hrvatskoj, a 80 godina je u svijetu vodeći brand za dezinfekciju i čišćenje. Veliko povjerenje koje roditelji imaju upravo u njega opravdava činjenica da ga je osmislio liječnik, a prvotno su ga koristili na porodima i tijekom operacija u službi antiseptika.  Dettol štiti obitelj kao mama. A mama uvijek zna najbolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.