Roditelji Sretna mama 16. kolovoza 2023.

'Lijena' mama želi normalizirati neuredne domove i hrpe prljavog rublja: 'Ovo je moje normalno'

Foto: TikTok/amanduhh
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako nam nešto može ukloniti osjećaj krivnje zbog sve veće hrpe rublja i soba s igračkama razbacanim uokolo, onda je to gledanje videa samoprozvanih 'lijenih mama i kućanica' na TikToku.

Društvene mreže često daju prilično nerealnu i iskrivljenu sliku o tome što znači biti "dobra" mama. Kako bi pokazali svoju "najbolju verziju" influenceri na društvenim mrežama dijele svoje savršene kuće, odjeću, djecu, muževe, živote... Takav sadržaj često izaziva osjećaj krivnje i srama kod mnogih mama jer koliko god željeli provoditi dane čisteći i organizirajući svoje domove, život se događa. Nema dovoljno sati u danu.

Ako nam nešto može ukloniti osjećaj krivnje zbog sve veće hrpe rublja i soba s igračkama razbacanim uokolo, onda je to gledanje videa samoprozvanih 'lijenih mama i kućanica' na TikToku.

Možda te zanima... Majka troje djece rekla je da više ne pegla i ne slaže dječju odjeću i naišla na lavinu kritika Roditelji

Jedna samoprozvana "lijena mama" na TikToku želi pomoći drugim roditeljima da se osjećaju boje bez obzira na ogromne hrpe rublja i prljavog poda, pokazujući da je to zapravo način na koji većina nas živi, samo se sramimo priznati to zbog manjine koja predstavlja savršenstvo.

Mama dvoje djece i kućanica Amanda Rose podijelila je video u kojem je pokazala svoju jutarnju rutinu kao "lijena mama", što zapravo nije ništa lijeno iz moje perspektive.

"Evo još jednog jutra iz mog lijeno-majčinskog života", započela je napominjući da mnogi komentatori pitaju kako uopće može spavati mirno s punim sudoperom prljavog posuđa u kuhinji. Iako bi to neke moglo uznemiriti, Amandi nije ni najmanje stalo.

"Odgovor je tako jednostavan", rekla je. "Jednostavno zatvorim oči i idem spavati."

@_amanduhh__ Replying to @Ambs another morning clean tackled 💪🏻 ##momsoftiktok##momlife##cleantok##cleaning##cleaningtiktok##clean ♬ B.O.T.A. (Baddest Of Them All) - Eliza Rose & Interplanetary Criminal

Umjesto toga, odlučuje se suočiti s neredom sljedećeg jutra, jer to je ono što njoj odgovara. Neki od nas su potpuno iscrpljeni na kraju dugog dana s djecom, i sama pomisao na pranje posuđa i brisanje radnih površina jednostavno nije primamljiva.

"Ovdje sam da normaliziram ovakve stvari, i čak i ako neki od vas misle da to nije normalno, nekima od nas je ovo normalno. Ovo je moje normalno. Ja sam lijena mama koja ostaje kod kuće", nastavila je.

Unatoč tome što se naziva "lijenom" mamom, zapravo ništa u njenom svakodnevnom životu nije lijeno. U stvari, u videu vidimo kako pere posuđe, pere rublje, mete i posprema. Kad se ne brine o kući, provodi vrijeme sa svojom djecom.

"...samo zato što sam lijena ne znači da ne radim ništa cijeli dan. Samo radim druge stvari, poput odlaska u park s djecom. Da, mogla bih i dalje čistiti, ali opet, nazivam sebe lijena iz određenog razloga", našalila se.

Nakon što je video postao viralan, tisuće ljudi komentiralo je način života Amande, cijeneći je zbog autentičnosti njenog doma.

@_amanduhh__ I didnt even want to clean today but I didnt have a cup for my coffee #momlife #momsoftiktok #momsontiktok #momsontiktokbelike #parentsoftiktok #motherhood #mamasoftiktok #babiesoftiktok #toddlermom #toddlersoftiktok #sahmsoftiktok #momsbelike #momtok #mama #girlmom #fyp #firsttimemom #newmom #postpartum #sahm #motherhoodunplugged #productiveday #productivemom #productive #productivity #stayathomemom #stayathome #morningroutine #morning #cleantok #cleaning #badmom #cleaningtiktok #cleaning #cleaningmotivation #depresion #depressedtiktok #depressedmom ♬ Speed Drive (From Barbie The Album) - Charli XCX

"Volim gledati tvoje videe. I ja sam "lijena" mama koja ostaje kod kuće. Radije provodim vrijeme igrajući se s djetetom nego čisteći 24 sata", napisao je jedan korisnik.

A dok je njena iskrenost nekima došla kao 'pravo osvježenje', drugi su zaista zaključili da joj je kuća 'odvratna'. "Kako nemate žohare... Kad ostavljate toliko hrane vani?", pitao je netko u jednom od čak 6,8 tisuća komentara na njen video. "Mrzim čišćenje, ali nikako ne bih mogla otići u krevet s tom hranom vani", napisao je drugi korisnik.

“Djevojko, pokupi barem ostatke hrane”, savjetovao je netko treći, dodavši: “Ja imam šestero djece, a kuća mi nikada nije takva...” Ipak, neki su u Rose prepoznali sami sebe. "Mislim da se nikada nisam s nekim poistovjetila kao sada s tobom", priznala je jedna mama. "Ista sam kao ti!!! Život je prekratak da bismo ga provodile čisteći po cijele dane!", zaključila je druga istomišljenica.

Možda te zanima... Kada ti vidiš kaos, tvoje dijete vidi samo jednu jako dobru mamu! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.