Beba Štiti kao mama 02. veljače 2021.

Kako bebama omogućiti istraživanje svijeta oko sebe, a istodobno i zaštitu od štetnih mikroorganizama?

Foto: Promo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S pedijatricom prim. mr. sc. Giovanom Armano razgovarali smo o razdoblju kada se beba počne kretati, istraživati prostor, ali i hranu, nove okuse, mirise i teksture te kako bebi omogućiti sigurno okružje za sve navedene aktivnosti.

Iako su roditelji ponekad iz straha skloni djeci braniti, pametnije ih je pustiti da istražuju, ali prethodno prostor prilagoditi njima te ga temeljito očistiti.

Beba je počela puzati, što sada?

Puzanje je važno za razvoj bebe. To je prvi oblik kretanja. Beba koja je samo ležala na jednome mjestu i ponekad se preokretala s trbuha na leđa i obrnuto, u dobi od oko 9 mjeseci počinje se kretati s jednog dijela sobe u drugi u potrazi za nečim novim, nečim što ju je zainteresiralo. Puzanje nije važno samo za razvoj motorike, nego za razvoj mozga općenito i mentalnih aktivnosti: ispitivanje novih sadržaja, novih poticaja i istraživanje okoline.

Kada beba počne puzati, moramo joj osigurati dovoljno velik prostor za istraživanje, ali taj prostor mora biti siguran i prije svega čist. Na njemu nikako ne bi smjelo biti predmeta koji bi bili opasni za bebu ni sitnih igračaka koje bi beba mogla progutati. Igračke bi trebale biti čiste jer će ih beba često stavljati u usta.

Površine na kojima se mala djeca igraju moraju biti od materijala koji je moguće prati i dezinficirati, a opet da budu donekle mekane i tople da se djeca koja sjede, pužu, valjaju se na njima, ne prehlade. U prodaji su izvrsne podloge za djecu koje se slažu poput slagalice, a koje osim gore navedene funkcije imaju razne oblike i boje koji su važni za senzorički podražaj.

Kada beba krene u istraživanje puzanjem – treba posebno čistiti i dezinficirati podove i podloge na kojima se bebe igraju. Treba pažljivo birati sredstvo za čišćenje jer beba puzi četveronožno, tj. koristi se rukama i nogama, a ručice često stavlja u usta. Ukućani nikako ne bi smjeli u cipelama uzlaziti u stan, kuću, nego odmah po dolasku doma obuvati papuče koje se također moraju povremeno čistiti i dezinficirati.

Ako ste izvan kuće i puštate bebu da puzi, svakako joj nakon toga operite ručice. A ako ste u čekaonicama bolnica ili ambulanti, bolje da ih ipak spriječite u puzanju.

 | Author: Promo Foto: Promo Muke po prvim kašicama

Isključivo dojenje do 6 mjeseci starosti dojenčeta "zlatni je standard", tj. dojenje je najvažnija i najbolja hrana za vašu bebu. Nakon 6. mjeseca beba počinje jesti kašice i to u svojoj hranilici.

Prvi pokušaji hranjenja nisu nimalo lagani. Obično je hrane svuda naokolo, a najmanje u bebinom trbuščiću. Hranilica je također puna dječje kašice te ako se ne čisti i dezinficira, moguće je nakupljanje raznih bakterija, virusa i gljivica koji mogu biti opasni za bebu.

Naravno, važna je zdrava prehrana, važno je da beba usvoji hranjenje, da se nauči služiti žličicom, ponekad i ručicama. No, nakon takvog obroka hrane će biti na sve strane pa mami preostaje temeljito očistiti i dezinficirati hranilicu i prostor oko nje.

Kako postići balans između potrebnog čišćenja/dezinficiranja i pretjerivanja?

Roditelji se često pitaju gdje je granica. Balans između čišćenja i dezinfekcije te pretjerivanja u istom nije lako postići. Postiže se iskustvom i mjerom jer ni u čemu nije dobro pretjerati. Ako se pretjera i bebu dugo drži u "sterilnim“ uvjetima, beba neće imati prilike razviti svoj imunitet te kad se nađe u prirodnoj sredini (npr. park, vrtić, škola), može se dogoditi da se lako razboli.

U kući gdje su ukućani zdravi, jako su važni higijena i čišćenje. Važno je očistiti i dezinficirati kuhinju i kupaonicu te u slučaju kontakta s oboljelom osobom, i sve predmete koje je dodirnula. S obzirom na to da često dolazimo iz okoliša gdje borave mnogi ljudi od kojih su neki i kliconoše, neki bolesni, dobro je da pri dolasku kući peremo ruke, oblačimo kućnu odjeću i obuću. S obzirom na epidemiološke uvjete danas, ruke odraslih moraju se dezinficirati isto kao i predmeti poput kotača na dječjim kolicima, rukohvata na kolicima, cipela, podova itd.

Svakako treba razlikovati sredstva za dezinfekciju predmeta i prostora od sredstava za dezinfekciju ruku.

Malim se bebama ne preporučuje dezinfekcija ruku, nego samo redovito brisanje i pranje. Bebe često stavljaju ručice u usta, ližu i grizu prstiće i tako bi mogle unijeti i dezinficijens što može biti opasno. Čak su i kod veće djece moguće promjene na koži zbog upotrebe neadekvatnih dezinficijensa. Dakle, treba paziti koje se sredstvo koristi u koju svrhu.

Moj savjet roditeljima: Ne pretjerujte ni u čemu!

Dijete se mora razvijati, mora se zaprljati, mora ponekad i pasti i raniti koljeno. Ali zato ste tu vi, roditelji koji ćete mu osigurati sigurno odrastanje, čist i dezinficiran prostor, ali i uvjete za razvoj vlastitog imuniteta, zdravu prehranu, čist okoliš, svakodnevni boravak na svježem zraku i puno ljubavi, poticajnog i sigurnog okružja.

Prilikom odabira dezinfekcijskih sredstava potrebno je obratiti pozornost koja sredstva zaista štite od bakterija i virusa i u kojoj mjeri. Dettol sprejevi i maramice uništavaju 99,9 % bakterija i virusa, uključujući i virus koji uzrokuje COVID-19. Odlični su za čišćenje i dezinfekciju površina poput podova, podloga za prematanje, dječjih kolica, hranilica, dječjih kadica, površina u kupaonici, kuhinjskih površina, podloga za rezanje hrane i elektroničkih uređaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.