Roditelji 22. veljače 2024.

11 savjeta za proljetno čišćenje za zaposlene mame

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zima je praktički iza nas, proljeće je kalendarski iza ugla, a po vremenu vani već započelo. Idealno vrijeme da nam počne smetati sve što sunce onako podlo obasja ujutro i otkrije…

Kad pomisliš na proljeće, pomisliš odmah na lijepo vrijeme, izlete, igru vani… Ako si dijete. No, ako si mama, jedna od prvih asocijacija je – proljetno čišćenje. O, da. I nije to nešto čemu se posebno veselimo, nije to omiljena aktivnost zaposlene mame, ali budimo iskrene – ipak to na neki način volimo. Onaj osjećaj kad mičemo sve nakupljeno tijekom zimskih mjeseci, čistimo skrivene zakutke od prašine, rješavamo se nepotrebnog… kao kad zmija skida svoju kožu. Da, na neki način volimo taj osjećaj!

Možda te zanima... Ova mama 'normalizira' normalno: Pa-pa savršenim Insta-snimkama Roditelji

No, niti jednoj zaposlenoj mami nije lako to odraditi tek tako. Više je to proces koji traje. No, uz određenu dozu organizacije i ove male trikove, možda je ipak malo lakše. Nisu svi izvedivi svima, ali sigurno ćeš naći neki koji bi ti mogao pomoći. Ove su savjete podijelile zaposlene mame na stranici The Working Homeschool Mom Club.

11 trikova za proljetno čišćenje za zaposlene mame

1. Proljetno čišćenje nije samo za proljeće

Tako je. Proljetno čišćenje možeš odraditi u bilo koje doba godine, kad god imaš priliku, volju i vremena. Važno je jedino odabrati vrijeme za čišćenje kada je svakodnevni tempo malo sporiji. Ako znaš da će ti proljeće biti naporno na poslu ili imate planove za proljetne praznike, nemoj silom gurati proljetno čišćenje u raspored.

Druga je mogućnost napraviti mjesečni raspored čišćenja i rasporediti proljetno čišćenje na više manjih čišćenja tijekom godine.

2. Napravi plan

Proljetno čišćenje doma veliki je zalogaj. Ako ga želiš učiniti lakšim, podijeli ga na manje zadatke koje ćeš lakše „zagristi“. Napravi popis stavki za proljetno čišćenje baš za svoj dom. Napravi popis prostorija koje želiš očistiti, zajedno sa zadatcima koje moraš obaviti u svakoj sobi. Sve što trebaš napraviti „razbij“ na manje dijelove jer je tako lakše. Na primjer: kuhinjska ostava, tvoj ormar s odjećom, dječja odjeća... Tako je lakše, nego da jedna stavka bude: dječja soba.

3. Osiguraj čuvanje djece

Ako imaš malu djecu, ovaj korak u proljetnom čišćenju za zaposlene mame je nužan. Mala djeca su divna i vole pomagati. Možeš ih naučiti da ti pomažu u svakodnevnom čišćenju. No, kada je riječ o proljetnom čišćenju, jednostavno bi najbolje bilo organizirati čuvanje djece dok čistiš. Može to biti druga mama s kojom ćeš izmijeniti uslugu ili netko od obitelji, tko bi ionako volio provesti vrijeme s djecom.

4. Uključi svoju obitelj

Ako imaš veću djecu, ovo je jedan od najdražih koraka. Više ruku, lakši posao. Ako si već napravila plan čišćenja, izvuci taj popise i neka svaki član obitelj odabere zadatak koji će obaviti. Uzmi u obzir dob i sposobnosti svoje djece. Proljetno čišćenje možda nije najbolje vrijeme da ih naučiš kako nešto čistiti, ali ti najbolje poznaješ svoju djecu.

Dijeljenje tereta i pretvaranje čišćenja u obiteljski događaj može to učiniti zabavnijim!

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

5. Prvo raščisti nered

Jedan od najboljih savjeta za proljetno čišćenje za zaposlene mame je prvo pospremiti nered! Ovo je najbolje raditi u nekoliko navrata prije planiranog pospremanja, malo po malo.

Prođi po kući i napravi hrpe:

  • Čuvaj i koristi
  • Čuvaj i pohrani
  • Doniraj ili pokloni
  • Smeće

Cipele koje nikad ne nosiš? Odjeća koja ti je premala ili nezanimljiva? Za sve postoji mjesto. Na Facebooku postoji više grupa na temu Sharing is caring gdje možeš pokloniti ono što ne želiš više koristiti, a nije za smeće. Uklanjanje nereda prije proljetnog čišćenja znači manje stvari za čišćenje i organiziranje.

6. Idi svojim tempom

Proljetno čišćenje ne mora se odraditi u jednom danu. Naravno da je lijepo dati se na posao i u jednom danu završiti s tim, ali ponekad to svakodnevni raspored jednostavno ne dopušta. U redu je napraviti raspored čišćenja koji ima smisla za tvoju obitelj, ma kakav to raspored bio.

7. Pusti glazbu

Ako te glazba tjera da se pokreneš i napraviš sve zabavnijim i lakšim, napravi popis glazbe za svoj dan proljetnog čišćenja. Glazba čini čišćenje zabavnijim i motivira te da to obaviš.

8. Počni polako

Iako je izrada popisa čišćenja nekad dovoljno motivirajuća i može ti pomoći da lakše „uroniš“ u to znajući da nemaš puno tog odjednom, svejedno ti može biti teško pronaći motivaciju kako početi. Ako imaš tih problema, najbolje je započeti polako, malim koracima. Očisti jednu ladicu, jednu policu, jedan kut i označi to kao obavljeno na popisu. To će ti pomoći da lakše kreneš na veće zadatke.

9. Koristi štopericu

Ako želiš ostati usredotočena na zadatak, podijeli ga na segmente i koristi štopericu da podijeliš vrijeme. Na primjer, uzmi popis i pogledaj stavke. Postavi štopericu na 30 minuta i radi intenzivno to vrijeme. Kad štoperica izmjeri 30 minuta, napravi stanku. Prije nego što postaviš ponovno štopericu, baci smeće koje si pronašla u tom dijelu, te ono što je za prosljeđivanje ostavi na tu hrpu. Ova naizgled besmislena taktika "štoperice" zapravo može uvelike poboljšati tvoju produktivnost kada je u pitanju proljetno čišćenje.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

10. Proslavi napredak

Proljetno čišćenje može izgledati kao penjanje na planinu. Proslavi svako postignuće na kraju dana.

11. Angažiraj pomoć

Ovo je nešto što si ne može svatko priuštiti, ali ako si među onima koji mogu – iskoristi to. Odvagni svoje vrijeme i novac, pa ako procijeniš da ima smisla, angažiraj pomoć. Može to biti i samo čišćenje tepiha i kauča ili nešto drugo što ti je teško izvedivo. Dobro će ti doći!

Važno je imati na umu da ne vrijede svi ovi savjeti za sve. Nađi one koji ti odgovaraju, pa radi u skladu s njima. I imaju na umu da je najbitnije da ti to ne bude previše iscrpljujuće.

Možda te zanima... Oko 1500 puta. Toliko puta godišnje u prosjeku pospremiš nešto za svojom djecom. Kako ti zvuči? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.