Školarci 20. listopada 2023.

Kći bacila novu pernicu u smeće, a mama je sve skupa iskoristila za odličnu lekciju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas više nego ikad možda smatramo da su djeca u sve većoj mjeri nezahvalna. A to je ono što gotovo bez iznimke ne želimo da budu. Jedna je mama opisala lekciju kojoj je naučila svoju kćer i oduševila mnoge.

Zahvalnost je nešto što djeca nemaju u sebi odmalena. Zahvalnost je nešto što se s vremenom i godinama uči, roditeljskim primjerima, kopiranjem ponašanja iz okoline i – „bukvicama“ koje djeci netko očita ako pokažu nezahvalnost. Jer nezahvalnost je nešto što će mnoge roditelje izbaciti iz takta i doslovno razbjesnjeti. To se dogodilo i jednoj mami koja je odlučila svoju kćer naučiti važnu lekciju iz tog područja.

Možda te zanima... A kako točno disciplinirati djecu koja uopće – ne reagiraju na „kaznu“? Školarci

Naime, mama Haley Hassel svojoj je kćeri kupila novu pernicu, s omiljenim joj i popularnim likovima. Jedva je dočekala da svojoj kćeri pokaže i da pernicu, a ono što je uslijedilo potpuno ju je šokiralo. Kći je izjavila da takvu pernicu već svi imaju u razredu i – bacila je u smeće. Oooooo! To je u mami probudilo zmaja!

Mama je u Facebook postu napisala:

„Kći je danas naučila važnu i tešku lekciju… Obišla sam tri različite trgovine da bih našla baš tu pernicu. Poslijepodne sam je odlučila iznenaditi, znajući da će biti oduševljena. No, ona je gledala u tu pernicu, bacila je u smeće i zalupila vratima. Viknula je da je pernica glupa, da to imaju svi u razredu i da ona to više ne želi.“

Uf. Nije lako u takvom trenutku ostati pribran, ne vrisnuti na dijete i ne zabraniti mu izlaske do punoljetnosti. Ili što već. Ako te to ne može izbaciti iz takta, onda ne znamo što može! Slično je bilo i mami, ali je odlučila smiriti se…

„Dobro, tad je već zasigurno para izlazila iz mojih ušiju i uistinu sam se jako trudila ne izgubiti potpuno živce. Radim jako puno da bih sama mogla financijski zbrinuti svoju kćer i da uvijek ima sve što joj treba, pa i više. No, mislila sam da sam je uvijek učila i naučila da bude zahvalna i da zna koliko je sretna, ali bilo je očito da se malo pogubila i da joj je trebalo buđenje!“

Važna lekcija koja se pamti

Nije lako ostati pribran u takvom trenutku, ali kad znaš koliko je važno, onda se svojski potrudiš. Ova je mama znala da želi ovu priliku iskoristiti za važnu lekciju – odnosno utvrđivanje gradiva koje je mislila da je kći usvojila.

„Prije nego što sam potpuno poludjela na svoje dijete, pribrala sam se i odlučila iskoristiti priliku za lekciju. Otišla sam po plastičnu vrećicu za zatvaračem, donijela joj to i rekla joj da joj je to nova pernica. Poludjela je! Odjednom je pernica iz smeća bila sjajna, a vrećica užas… Ali bilo je kasno. Rekla sam joj da izvadi pernicu iz smeća i da će tu pernicu dobiti dijete čiji roditelji nemaju dovoljno novca za školski pribor ili netko tko nema mamu ili tatu.“

Mama je kćeri objasnila da ne može smatrati da ima pravo na bilo što posebno, te da uzima za gotovo to koliko je sretna. Mama je odlučila da će kći koristiti vrećicu kao pernicu, a ona će osobno dati pernicu djetetu za koje sazna da mu treba.

„Možda nekad pretjeram, ali ja bih bila dala sve da sam mogla imati sve te stvari kao dijete. Uistinu vjerujem da se može promijeniti nečija percepcija i da zahvalnost može obrnuti svaku situaciju u životu,“ rekla je mama.

Mnogi su komentatori bili protiv ovakve lekcije, te su smatrali da nije primjerena, odnosno da je pretjerana. No, mnogi su podržali mamu u svakom pogledu. Mi s ovima potonjima, uz mamu!

Možda te zanima... 5 mitova o ljutitoj djeci - prerast će to ponašanje, to je faza, treba ga kazniti... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.