Beba Štiti kao mama 12. siječnja 2021.

5 savjeta kako ojačati imunitet svojoj obitelji i pobijediti viruse i bakterije

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolesti su sastavni i neizostavni dio dječjeg života. U nekim slučajevima ne postoji način da ih izbjegnete. Svaka mama zna koliko je važno da njezino dijete ima dobar imunitet. Naime, djeca su podložnija virusima i bakterijama, zato otkrij što sve možeš učiniti kako bi tvoje dijete bilo zdravije i snažnije. Donosimo ti pet savjeta kako poboljšati dječji imunitet

Mame su okružene raznim virusima, mikrobima i bakterijama. Tome u prilog ide činjenica kako je sasvim normalno da dijete šest do osam puta godišnje oboli od viroze, prehlade ili upale uha. Zato je vrlo važno izgraditi zdrav imunološki sustav koji će vas zaštititi od klica i virusa. Brojna istraživanja pokazala su da svakodnevne navike, poput jedenja zdravih hranjivih obroka i dovoljno spavanja, mogu utjecati na imunitet.

Ispravnim potezima mama može sebi i svojoj obitelji dati šansu u borbi protiv koronavirusa, gripe i prehlade. Jer cilj svakog roditelja je imati zdravo i sretno dijete.

1. Što više voća i povrća na jelovniku

"Mrkva, grašak, naranče, grejp – to su sve namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta", objašnjava dr. William Sears u knjizi "The Family Nutrition". Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita i antitijela interferona, koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Pokušaj svom djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno. Ako imaš sasvim malo dijete, koje još dojiš, u tom razdoblju jedi mnogo raznovrsnog povrća i voća.

Bolesti koje se prenose hranom uvijek su rizične, zato vodite računa da kuhinjske površine i daske za rezanje hrane budu čiste. Preporučuje se svakodnevno čišćenje sprejem za dezinfekciju površina. Pošpricajte dezinficijensom, ostavite da djeluje nekoliko minuta te prebrišite. Jednostavnije ne može! Kako bi se smanjila nepotrebna izloženost bakterijama i virusima svakodnevno bi trebalo čistiti i hranilice  dezinfekcijskim sredstvima, koja imaju potvrdu da učinkovito uništavaju virus koji uzrokuje bolest Covid-19.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Boravak na čistom zraku, ali i u čistim prostorijama

Pedijatri odavno savjetuju kako bi djeca trebala što dulje boraviti na otvorenom, u različitim vremenskim uvjetima, jer upravo to pogoduje razvoju njihova imuniteta. Igra i boravak na otvorenom omogućavaju djeci bijeg od svakodnevnih kućnih bakterija i virusa, potiču na istraživanje i učenje, te oslobađaju od stresa svakodnevice. Boravak i kretanje u prirodi povoljno djeluju na organe za disanje i kretanje, na krvotok i na živčani sustav. Osim boravka na svježem i čistom zraku, bitno je i dom održavati čistim. 

Budući da je mamama najvažnija sigurnost i zdravlje bebe, mnoge novopečene majke obraćaju posebnu pozornost na čišćenje i dezinfekciju prostorija. Ako je netko u kući bolestan ili si zabrinuta zbog klica, preporučuje se usredotočiti se na dezinfekciju, a ne samo čišćenje, jer je ona temeljitija i veća je vjerojatnost da će ubiti opasne mikrobe koji se kriju u gotovo svakom uglu tvoga doma.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pranje ruku štiti od virusa i bakterija

Iako borba protiv mikroba zapravo ne jača imunitet, u velikoj mjeri može ojačati dječju otpornost. Neka djeca često peru ruke i to sapunom. Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu prije i poslije svakog obroka, nakon igranja vani, ispuhivanja nosa, odlaska na WC i dolaska iz vrtića. Kako bi djecu naviknula da redovito peru ruke, nabavi im šarene ručnike vedrih boja i sapune zabavnih boja i mirisa. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Fizička aktivnost

Danas je pretilost kao bolest sve češća među djecom jer im manjka fizičke aktivnosti. Potiči svoje dijete da se što više kreće jer je tjelovježba potrebna i najmlađima. Fizička aktivnost potiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti te smanjuje rizik od obolijevanja. Osim toga, pozitivno utječe i na raspoloženje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Redovito čisti površine

Majkama je dezinfekcija postala posebno važna zbog koronavirusa, koji se prenosi direktnim kontaktom s inficiranom osobom ili dodirivanjem površina kontaminiranih virusom. Razboli li se netko od obitelji, rizik od širenja zaraze možeš umanjiti održavanjem raznih površina čistima. Posluži se sredstvima za dezinfekciju i ponovi postupak barem 2 do 3 puta dnevno.

Mame trebaju voditi računa da odaberu dezinfekcijsko sredstvo koje ne šteti bebinom imunitetu, a može učinkovito ukloniti 99,9 % bakterija kao što su E. coli, S. aureus, Listeria, Campylobacter, P. aeruginosa, Salmonella, MRSA, virusi gripe. Drage mame, za dezinfekciju dječje opreme potražite proizvod koji dokazano uništava virus - uzročnik Covida -19, kao što su primjerice Dettol Original maramice za dezinfekciju površina.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako odabrati najbolji dezinficijens?

Jedan od brandova za čišćenje i dezinfekciju dostupan na tržištu je Dettol, koji se ističe kao posebno prikladan za upotrebu u domovima s malim bebama. Njihov imunološki sustav još nije izgrađen pa se za to mora pobrinuti mama. U današnje vrijeme tržište je 'zatrpano' različitim proizvodima za dezinfekciju, a nisu svi provjereno učinkoviti u ubijanju virusa i bakterija. Stoga je izuzetno važno da se roditelji informiraju o proizvodima za dezinfekciju.

Testovi pokazuju da Dettol sprejevi i maramice dokazano uništavaju 99,9 % mikroba uključujući i virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest Covid-19, u roku od pet minuta.

Prvi Dettol proizvod bio je namijenjen za dezinfekciju rana, a osmislio ga je liječnik. Danas Dettol u asortimanu ima niz proizvoda namijenjenih za čišćenje i dezinfekciju te štiti milijune kućanstava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.