Školarci Škola 05. svibnja 2020.

Učiteljica o mjerama: Nakon što ih provedemo svi ćemo trebati uputnice, a ne pleksiglas, maske i rukavice!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je HZJZ objavio upute sa epidemiološkim mjerama za škole i vrtiće, istražili smo što misle učitelji i odgojitelji koje 11. svibnja očekuje povratak djece u razrede i vrtiće

Otkad je najavljen povratak djece u škole i vrtiće 11. svibnja, roditelji, učitelji i odgojitelji ne prestaju komentirati i iznositi svoje mišljenje, brige i strahove. Još više komentara izazvale su epidemiološke mjere koje je HZJZ objavio u uputama za vrtiće i škole, a za koje je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila da su među najstrožima u Europi.

Možda te zanima... Mama školaraca: 'Odlučite već jednom! Ili da ili ne!' Ministrica: 'Svoje dijete bih poslala u školu' Školarci

Prenosimo status jedne učiteljice koji je podijelila Udruga RODA - Roditelji u akciji, a koji je izazvao oduševljenje zbog svoje iskrenosti. Učiteljica Nina Matovina Hajduk nabrojila je nekoliko ključnih točaka i objasnila kako bi u praksi mogao izgledati rad s djecom nakon njihovog povratka u školske klupe.

Prenosimo njezin status u cijelosti:

Nakon što provedemo upute svi ćemo trebati uputnice, a nikako pleksiglase, maske i rukavice!

Znaju li oni koji su pisali Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije... u vrtićima i školama...kako te ustanove izgledaju? Ukratko...

1. Zanimljiva je rečenica "Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće."

.....ipak smo bili u pravu kada smo proteklih dana naglašavali bojazan da ćemo raditi cijeli dan nastavu

2. Distanca i fizički razmak od 2 m

3. Odgojno-obrazovne skupine s manjim brojem djece, prijedlog do 9 djece u grupi

Zanimljivo je da ta skupina nakon formiranja ostaje takva narednih 14 dana. Ako ovaj prijedlog povežemo s gornjim, gdje je kad god je to moguće potrebno ostaviti djecu kod kuće, ispada da će se sporadično zapošljavati novi učitelji i otpuštati.

4. Učitelj provodi što više vremena na otvorenom

Gdje je to otvoreno u školama koje nemaju otvoreno, kako će se izbjeći kontakt i puno djece na jednom mjestu i trebaju li nam suglasnosti za odlazak u park????????

5. U neposrednoj blizini je toalet koji koristi isključivo ta skupina

Zanimljivo... Škole bi trebale imati 60-ak toaleta...

6. Hrana mora biti unaprijed podijeljena u porcije i učitelj ju dijeli u prostoriji u kojoj borave...

Ovo je stvarno VRHOVITO....

7. Prostorija ima direktan izlaz na veću terasu, balkon, dvorište

Žao mi je što su sve naše terase i balkoni vrlo mali pa ovaj uvjet nećemo moći ispuniti

8. Roditelji moraju imati otprilike 12 ruksaka.

Jer - mirovanje 72 sata, ulazak, izlazak bi mogao trajati do 90 minuta, a red za ulazak u školu bi mogao biti otprilike 1 km

9. Preporuka dolaska u školu je za određenu skupinu odrediti točno vrijeme i razmak od 10 minuta između skupina

Znači, može se dogoditi da netko uđe u školu tek u 11 sati i da ima nastavu do 3 sata. Školska kuhinja će raditi cijeli dan, koliko novog osoblja će biti zaposleno u kuhinji. Bit će zanimljivo vidjeti razvoj situacije

10. Pranje radne odjeće u praonici ustanove

11. Osigurati korištenje zamjenske obuće ili dezinfekciju potplata

12. Preporučuje se mjerenje tt beskontaktnim toplomjerom pri dolasku i odlasku iz ustanove te se utvrđuje ima li kakvih respiratornih problema

Tko će to utvrđivati?

Ne znam koji bi bio moj zaključak?

Možda ovaj: Bit ce zaposleno dosta novih djelatnika, djeca iz mog razrednog odjela neće biti sva sa mnom (samo njih 9) i sad mi se nameću pitanja.

Kojih devet, s kim će biti ostalih 9 i još onih ostalih 9? Ukoliko ne budu svi dolazili, tko će s njima i kad raditi virtualno jer kako stvari stoje popriličan će nam biti radni dan.

Što će biti s djecom koja malo dođu, a malo ne ili oni koji se žele priključiti nakon 5 dana, a u uputi piše da je formirana grupa kompaktna 14 dana. Tko će biti s tom djecom? Vjerojatno neki novozaposleni učitelj, a za dva dana s nekim novim učenikom opet novi učitelj. Ovo će biti kao lanac sreće, bit će nas zaposlenih koliko hoćeš.

I tako, detaljne su upute i svakako nije komplicirano provesti ih! Sve skupa izgleda nemoguće!

Možda te zanima... 7 stvari koje učitelji žele reći roditeljima, ali ne mogu Školarci

Odgojiteljica u vrtiću o mjerama HZJZ-a

Dok je škola jedna tema, rad s djecom u vrtićima je potpuno druga tema.

Inicijativa odgojitelja predškolske djece okupljenih na platformi SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću uputili su otvoreno pismo potaknuti Uputom za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu, a koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u kojem upozoravaju da je veći dio preporuka nemoguće provesti.

Možda te zanima... Otvoreno pismo odgojitelja: Veći dio preporuka HZJZ-a nemoguće je provesti Vrtić

Pitali smo jednu odgojiteljicu da nam komentira upute za rad s djecom za vrtiće i škole i smatra li je li ih moguće provoditi u praksi.

"Moguće je ako će se roditelji držati preporuka i dovoditi zdravu djecu. Ali s obzirom na veliku potrebu roditelja koji rade, bit će teško odbiti onaj višak djece jer sva djeca ne mogu biti u vrtiću zbog prostornih kapaciteta i propisane distance.  Primjer, imamo 5 grupa, u svakoj grupi može biti maksimalno 9 djece i jedan odgajatelj u smjeni. Konkretno u mojoj grupi (koja inače broji 25 djece), 16 djece mora ostati doma. Roditelji će se buniti zašto nečije dijete može doći, a njegovo ne. I ako su svi zdravi, broj djece je svejedno ograničen.

Ne znam kako će se djeca igrati. Djeca stalno hodaju po sobi i biraju razne igre. Dijete bi cijeli dan trebalo biti samo s jednom igračkom? Dijete nema tako dugotrajnu pažnju. Također, u uputama kažu da moramo čim više biti na svježem zraku. Dođemo na igralište, naprimjer 3 grupe, 27 djece i 3 odgojitelja. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati."

Mišljenja roditelja pročitaj u članku: Mama školaraca: 'Odlučite već jednom! Ili da ili ne!' Ministrica: 'Svoje dijete bih poslala u školu'

Što ti misliš, napiši nam svoje mišljenje u komentarima ispod članka, na Facebooku ili pošalji e-mail na info@miss7mama.hr.

Možda te zanima... 'Dječji vrtić nije čuvalište, a odgojiteljice nisu tete' Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.