Školarci Škola 01. svibnja 2020.

Mama školaraca: 'Odlučite već jednom! Ili da ili ne!' Ministrica: 'Svoje dijete bih poslala u školu'

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL ; mjere za novu školsku godinu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povratak djece u škole i vrtiće goruća je tema u državi, a roditelji, učitelji i odgojitelji ne prestaju komentirati i iznositi svoje mišljenje, brige i strahove. HZJZ je objavio upute za vrtiće i škole, a ministrica Blaženka Divjak iznijela je i svoj stav

Povratak djece u niže razrede osnovnih škola i vrtiće goruća je tema u državi, još otkad smo na missMAMI objavili vijest o mogućem povratku učenika u školske klupe i djece u vrtiće, naši čitatelji, roditelji, učitelji, odgojitelji i svi koji nas prate, ne prestaju komentirati i iznositi svoje mišljenje o tome. Od čvrstih odluka do briga, strahova i nedoumica, na Facebook stranici missMAME komentari su različiti.

Pismo mame: Škola nije čuvaonica djece

Dobili smo i pismo jedne mame u kojem se obratila ministrici Blaženki Divjak:

"Draga ministrice, taman smo fino ručali, pa dok me još drži raspoloženje prije nego mrvicu sklopim oči do popodnevnog dijela nastave, nekoliko redaka... Mislim da sam taman u tajmingu koji ste tako fino složili: kada se budimo, učimo, kuhamo ručak, dajemo podršku i pomoć.

Ja sam mama dvoje djece koja idu u 4. i 5. razred osnovne škole. Prošla me je početna bjesnoća i ludost pa vam vrlo smireno iz mog kuta mogu reći par zapažanja. neću raspredati o školi on lajn, videima, grupama, tabletima, programima, onom nečemu za život.

Želim vam reći: Dajte odlučite se već jednom!!! Odluka je vrlo laka - ili da ili ne! Nastava se može početi održavati u školama ili ne može! Uvjeti postoje ili ne postoje! Od vas se traži samo odluka. Prestanite u vašu nesposobnost, za donošenje istih, uplitati roditelje! Nitko me nije pitao ni kada je odlučeno da se nastava seli u moj dom baš taj ponedjeljak. Ponekad se pitam u kojem ste vi filmu? Pa da, politika! To ste pokazali i za vrijeme štrajka!

Škola nije čuvaonica djece! Ona bi trebala biti odgojno-obrazovna ustanova. Ona bi trebala biti živo biće, simbioza vještine prenošenja i apsorbiranja znanja! Roditelji su one katice za sve, ali ne donose oni odluku hoće li nastava krenuti iz školskih klupa ili neće! To odlučujete vi! Razmišljate li vi o nastavnicima? O učenicima? O novim prvašima? O četvrtašima koji se rastaju od svojih učiteljica? O osmašima? O maturantima? Da li vi uopće razmišljate? Neee!

Moram završiti jer me lagano obuzima ljutnja, a i računalo preuzimaju školarci... pristojnost i dobar odgoj brani mi da se ne raspištoljim onako do kosti.

Draga ministrice, ja sam legalist i poštivat ću vašu odluku, ako je donesete, premda se s njom i ne moram složiti. Odluka može biti ili DA ili NE. Ne postoji  polovično. Ovaj put je ili crno ili bijelo, ne sivo političko! Kako narod kaže, ne možeš biti i j.... i pošten, izaberite nešto i zaradite moje poštovanje! Odlučite sami!

S poštovanjem, mama vrlo izblanjanih živaca, ali ima još za potpalu...!"

Ministrica o uputama HZJZ-a za škole i vrtiće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak je izdao preporuke za vrtiće i osnovne škole koje bi trebale početi s redovnim radom 11. svibnja, a sada Ministarstvo znanosti i obrazovanja treba provjeriti sa školama i predškolskim ustanovama može li osigurati sve uvjete i pripremiti se za povratak djece u skladu s ovim mjerama.

Možda te zanima... HZJZ izdao upute za vrtiće i škole: Do 9 djece u grupi na jednog odgajatelja/nastavnika Vrtić

"Ja sam prva koja će reći ako nećemo imati uvjete 11. svibnja da to odgodimo za 18. svibnja ili za neki drugi dan", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru u TV studiju Večernjeg lista 24. travnja. "U prosječnom je razredu 13,5 učenika. U Zagrebu i velikim gradovima razredi su veliki, ali prosječan razred u Hrvatskoj ima 13,5 učenika", dodala je i naglasila da će ministarstvo osigurati sve da postoje kvalitetni uvjeti za povratak.

"Sigurno, a čuli smo to i od epidemiologa, nije rješenje da sve ostane zatvoreno. Relaksiraju se mjere i u drugim područjima. Mi moramo omogućiti roditeljima da rade, nemojmo zaboraviti da ako imamo malu djecu, roditelji više ne mogu nadomjestiti jedan dio rada barem posredovanja prema učiteljima. Ja im zahvaljujem na svom poslu dosad. Oni koji to mogu i dalje raditi, izvrsno. No, oni koji ne mogu - evo dobila sam pismo, dobivam ih jako puno. Jedna majka koja radi kao medicinska sestra, a njezin suprug kao vatrogasac pitala je, gdje da ostave dijete i tko će s djetetom raditi ako i jedan i drugi roditelj rade? Moramo, dakle, imati osjećaj da je ovo ograničeno na samo one roditelje koji nisu kod kuće i ako su djeca zdrava.

Uvijek smo imali ogradu da je roditelj taj koji mora pročitati upute i onda informirano donositi odluke. Do sad smo to radili tako da smo vjerovali stručnjacima, oni su nam dali okvire i upute, kojih smo se trebali držati i to smo dobro radili. Nisam te upute ni na koji način dovodila u pitanje u smislu da bismo ih olakšali ili nešto drugo. Na nama je kao resornom ministarstvu da napravimo preporuke za škole kako bi škole na određena pitanja znala odgovoriti u konkretnom slučaju. Svi moramo znati da je ovo izvanredna situacija, a ne situacija za koju smo mogli raditi godinu i pol strategiju, osnivati povjerenstva i raspravljati o njoj", rekla je ministrica za RTL Danas.

Možda te zanima... 'Mnogi roditelji već su počeli raditi i ne znaju gdje s djecom koja su doma' Školarci

'Da moje dijete nema respiratornih ili drugih zdravstvenih problema iz rizične kategorije i da je škola osigurala sve preduvjete za održavanje nastave, a ja moram raditi, odgovor je - da, poslala bih svoje dijete u školu'

Ministrica je u srijedu na svom Facebook profila objavila svoj osobni stav: "Dok čekamo objavu uputa HZJZ-a o uvjetima koje je potrebno osigurati za povratak učenika u škole, odgovorila sam na pitanje novinara bih li poslala svoje dijete u školu. U slučaju da moje dijete nema respiratornih ili drugih zdravstvenih problema iz rizične kategorije i da je škola osigurala sve preduvjete za održavanje nastave, a ja moram raditi, odgovor je - da, poslala bih svoje dijete u školu."

Neki roditelji već su odlučili gdje će sa svojom djecom

Mama učenice drugog razreda osnovne škole iz Zagreba:

"Odlučili smo da nećemo slati dijete u školu. Vjerujemo kako se o „ponašanju“ virusa ipak još premalo zna pa su i ove mjere pokušaj da se najbolje upravlja nečim što je bremenito velikim brojem nepoznanica. Ocijenili smo da ne postoji valjan razlog da svoje dijete šaljemo u taj eksperiment. Ova školska godina je u akademskom smislu zapravo već propala i ne mislimo da se na nastavku nastave u tradicionalnom smislu treba previše inzistirati. Odluka je očito motivirana ekonomskim razlozima što također poštujemo, ali radimo poslove koje je moguće obavljati od kuće pa nam je neusporedivo lakše donijeti ovakvu odluku nego roditeljima koji takve mogućnosti nemaju. Naše je uvjerenje da ulazimo u mjesece kada će svaki pojedinac i obitelj donositi za sebe odluke koja razina rizika im je prihvatljiva, a koja nije. Možda će slično biti i na početku iduće školske godine.“

Mama djeteta koje ide u 4. razred osnovne škole iz Zagreba:

Epidemiološka situacija u zemlji iz dana u dan sve je bolja. Veselimo se povratka na staro, pa tako i povratak u školske klupe. Ne podržavam eventualnu odluku da bi se odlazak u školu trebao odgoditi za rujan, a evo i zašto: ako je situacija u zemlji sve bolja i ako sve ostale mjere popuštaju ne vidim razloga da se i ta mjera ne ukine. Online nastava ne može zamijeniti predavanje „face2face“, smatram da djeca puno toga gube – od gradiva, druženja, kretanja… U svakom slučaju život se u jednom trenu mora vratiti na staro htjeli mi to ili ne.“

Mama prvašića i učenice četvrtog razreda osnovne škole iz Čakovca:

"Moja djeca će ići u školu. Kći je dosta opuštena i stalno je moramo motivirati, nema osjećaj obveze tako da bi za nju bilo dobro da ide na neposrednu nastavu gdje odmah dobiva povratnu informaciju učiteljice, a sad naravno imaju i više obveza doma nego inače. Sin je prvašić i cijela školska godina mu je bila rascjepkana... A zaraze se ne bojimo".

Mama Marlena iz Karlovca, kolumnistica missMAME, ima kćer koja ide u 3. razred:

"Iskreno, ja bih da moja kći krene u školu. Ako dopuste mislim da ću je pustiti. U našoj županiji je stanje dobro, nema novooboljelih tako da mislim da nema bojazni. Nedostaju joj prijatelji, ma sve. Vidjet ćemo kakva će situacija do tada biti, ali nadam se da će moći krenuti".

Tata troje djece vrtićke dobi i prvašića iz Zagreba:

"Naša škola dobila je žutu naljepnicu zbog potresa pa bi djeca trebala ići u neku drugu školu. Ali mi smo kod kuće i živimo s prabakom koju ne želimo dovoditi u opasnost od zaraze pa će naša djeca ostati kod kuće".

Možda te zanima... Prvi dan bez škola i vrtića u Hrvatskoj: Što kažu roditelji? Vrtić

Odgojiteljica: U našem vrtiću nema prostornih kapaciteta. Kako će se djeca igrati? Cijeli dan će imati samo jednu igračku?

Dok je škola jedna tema, rad s djecom u vrtićima je potpuno druga tema. Pitali smo jednu odgojiteljicu da nam komentira upute za rad s djecom za vrtiće i škole i smatra li da ih je moguće provoditi u praksi.

"Moguće je ako će se roditelji držati preporuka i dovoditi zdravu djecu. Ali s obzirom na veliku potrebu roditelja koji rade, bit će teško odbiti onaj višak djece jer sva djeca ne mogu biti u vrtiću zbog prostornih kapaciteta i propisane distance. 

Primjer, mi imamo 5 grupa, u svakoj grupi može biti maksimalno 9 djece i jedan odgajatelj u smjeni. Konkretno u mojoj grupi (koja inače broji 25 djece), 16 djece mora ostati doma. Roditelji će se buniti zašto nečije dijete može doći, a njegovo ne. I ako su svi zdravi, broj djece je svejedno ograničen.

Ne znam kako će se djeca igrati. Djeca stalno hodaju po sobi i biraju razne igre. Cijeli dan bi dijete trebalo biti samo s jednom igračkom? Dijete nema tako dugotrajnu pažnju. 

Također, u uputama kažu da moramo biti čim više na svježem zraku. Dođemo na igralište, naprimjer 3 grupe, 27 djece i 3 odgojitelja. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati."

Što ti misliš, napiši nam svoje mišljenje u komentarima ispod članka, na Facebooku ili pošalji e-mail na info@miss7mama.hr.

Možda te zanima... Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • županjac

    Moje je mišljenje vrlo jednostavno: ova školska godina je izgubljena i zbog štrajka, a posebno zbog korone. Djeca i roditelji su se koliko-toliko naviknuli na on line nastavu i time ova školska godina treba završiti. O tome, koliko i što su djeca naučila, posebna je priča. Podržavam gospođu koja je rekla da vi, gospođo ministrice, prebacujete odgovornost na roditelje jer se bojite vlastite odgovornosti. Kako bi bilo da je Stožer odluku o pridržavanju mjera prepustio ljudima? Besmislica! Dakle, po meni, ili se prihvatite odgovornosti i donosite odluke, kojih će se ljudi pridržavati, ili odstupite. Isto tako, jednostavno je rješenje za upis u srednje škole i na fakultete: prijemni ispiti, i točka. Posve je van pameti priopćenje, gdje se kaže da na maturi ne će biti gradivo drugog polugodišta. Znači, to gradivo i nije baš bitno. A zašto su onda sve prijašnje generacije ponekad i padale na maturi upravo zbog tog gradiva koga vi procjenjujete da nije bitno, pa ne će biti na maturi. Opet, besmislica! Kao prosvjetni radnik u mirovini mogu vam reći da ste me kao ministrica razočarali, posebno zbog toga što neprestano izmišljate toplu vodu procjenjujući i ocjenjujući kako su prijašnji sisteni obrazovanja bili posve pogrešni i loši, a vi ćete ga napraviti boljim. Zašto onda ne vratite svoje diplome stečene u tim "pogrešnim i lošim" sistemima? Osobno smatram da sam kao nastavnik puno naučio tada, a dogradio sam se u 43-godišnjoj praksi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.