Školarci Škola 24. travnja 2020.

Epidemiolozi će propisati koju djecu nije preporučljivo slati u vrtiće i škole te uvjete za razrede

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Tijekom sljedeća dva-tri dana slijede upute koje ćemo dobiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od epidemiologa o tome što trebamo osigurati da bismo djeci u školama i djeci u vrtićima pružili odgovarajuće uvjete. Nakon toga sa školama i osnivačima te uvjete treba osigurati. Ako ove dvije faze prođu kako trebaju, reći ćemo roditeljima da pošalju djecu u školu', kaže ministrica Divjak

Ja sam prva koja će reći ako nećemo imati uvjete 11. svibnja da to odgodimo za 18. svibnja ili za neki drugi dan, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru u TV studiju Večernjeg lista, nakon što je Vlada objavila tri faze popuštanja epidemioloških mjera.

Epidemiolog: Za djecu koja imaju teške bolesti ili starije i bolesne ukućane neće biti preporučljivo da idu u škole i vrtiće

Najviše polemike izazvala je odluka da se djeca vraćaju u školu. Epidemiolog Bernard Kaić je na Hrvatskom radiju u petak ujutro iznio svoj stav.

- Razne zemlje kreću rano s vrtićima i školama jer je bolest kod djece puno blaža. S obzirom na to da su bez simptoma ne smatraju se tako bitnim izvorom infekcije. To je nešto što se prati, ali na temelju postojećih podataka većina struke smatra da nije rizično pustiti opet u upotrebu dječje vrtiće i niže razrede - rekao je Kaić pa se dotaknuo teme koja djeca bi smjela, a koja ne ići među drugu djecu:

- S tim da, naravno, bit će propisano tko ne bi smio ići u vrtiće i škole. Koliko god je prijenos nizak, djeca koja imaju sama teške bolesti ili ukućani su stari ili bolesni za njih neće biti preporučljivo da idu u škole i vrtiće. Sve ćemo to napisati/propisati prije povratka u škole - rekao je Kaić.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

U trećoj fazi, dakle od 11. svibnja, trebali bi se otvoriti dječji vrtići, te škole za učenike od prvog do četvrtog razreda. No takva odluka za sobom povlači jako mnogo vrlo važnih pitanja koja su već postavili roditelji i nastavnici. Ministrica je objasnila kako je došlo do ovakve odluke:

- Vlada je jučer donijela zaključak. Prethodno je održana konzultacija sa stručnjacima i epidemiolozima. Tijekom sljedeća dva-tri dana slijede upute koje ćemo dobiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od epidemiologa o tome što trebamo osigurati da bismo djeci u školama i djeci u vrtićima pružili odgovarajuće uvjete. Nakon toga sa školama i osnivačima te uvjete treba osigurati. Ako ove dvije faze prođu kako trebaju, reći ćemo roditeljima da pošalju djecu u školu.

Dobit će se upute za broj učenika u razredu

Jako je puno elemenata koje treba uzeti u obzir. Primjerice, u Njemačkoj su otvorili neke škole, djeca sjede u učionicama pod maskama, uz trake zabrane polijepljenje po klupama. Mnogi roditelji u Hrvatskoj smatraju kako je bolje ostaviti dijete, posebno ono manje, kod kuće, nego ga izložiti takvim zastrašujućim mjerama zaštite. Na pitanje novinarke Večernjeg lista Lane Kovačević o uvjetima u kojima će biti učenici, Divjak je odgovorila:

Moramo dobiti detaljne upute od epidemiologa, u njih imamo povjerenje. Dobit ćemo konkretne upute vezane za broj učenika u školama. Naime, u prosječnom je razredu 13,5 učenika. U Zagrebu i velikim gradovima razredi su veliki, ali prosječan razred u Hrvatskoj ima 13,5 učenika.

Kako je istaknula, ministarstvo će osigurati sve da postoje kvalitetni uvjeti za povratak. No kako je istaknula, nije im cilj sada pitati roditelje.

- Oni moraju imati povjerenja da će do tada sve biti riješeno - kazala je ministrica, te komentirala potez Grada Zagreba koji je naložio ravnateljima da anketiraju roditelje hoće li slati djecu u školu.

Možda te zanima... Od 11. svibnja počinje škola za učenike od 1. do 4. razreda i rad vrtića Školarci

Ministarstvo nije slalo ankete roditeljima nego Grad Zagreb

- Ministarstvo nije slalo nikakve ankete. Ne možemo roditeljima dati punu informaciju niti ima smisla sada ih anketirati. Moramo prvo vidjeti kakvi će biti uvjeti.  Kako je rekla, postoje subjektivni i objektivni razlozi zašto roditelji ne bi pustili djecu u školu. Objektivan je razlog kada dijete ima brata ili sestru koji imaju respiratorne probleme, a subjektivni je strah zbog pandemije - kazala je.

Divjak ipak očekuje kako će svakim danom od otvaranja škola biti sve manje djece koja ne dolaze. No istaknula je i kako ona prva će reći da 11. svibnja nisu stvoreni uvjeti za otvaranje škola, te da to treba odgoditi za 18. svibnja, ili neki drugi datum.

Što se tiče Zagreba i učenika čije škole su neupotrebljive nakon potresa, Blaženka Divjak kazala je kako postoji još škola koje nisu popunjene, te da se mogu iskoristiti srednje škole u koje se učenici zasad neće vraćati, no da o tome treba odlučiti Grad Zagreb.

Možda te zanima... Prvi dan bez škola i vrtića u Hrvatskoj: Što kažu roditelji? Vrtić

Grad Zagreb u četvrtak je ravnateljima osnovnih škola čiji je osnivač poslao ankete za roditelje. U dokumentu se ističe:

"Poštovane ravnateljice i ravnatelji,  sukladno preporukama Vlade Republike Hrvatske i planu za ublažavanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa od 23. travnja 2020. godine, učenicima od I. do IV. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu potrebno je omogućiti pohađanje redovite nastave i programa produženog boravka u prostorima škole od 11. svibnja 2020. godine. 
Zbog učinkovitije organizacije rada u redovitim osnovnim školama u Gradu Zagrebu, a koji zbog posljedica potresa nije u mogućnosti osigurati učenicima pohađanje nastave u prostorima oštećenih školskih objekata, molimo da u svojim školama anketirate roditelje učenika razredne nastave i ovom Uredu najkasnije do kraja radnog vremena u ponedjeljak 27. travnja 2020. godine dostavite... podatke o broju učenika vaše škole od I. do IV. razreda koji od 11. svibnja 2020. godine imaju potrebu: 
- pohađati redovitu nastavu u prostorima škole, - biti uključeni u program produženog boravka.
"

Iz Ministarstva su odgovorili kako je Grad proveo anketu i nije donio nikakvu odluku.

- Ministarstvo ne može reći Gradu Zagrebu što da radi. Mi od početka sve jasno komuniciramo i tako ćemo nastaviti čim HZJZ pošalje upute. Ministrica je već kazala kako će upute donijeti epidemiolozi. Te ankete su besmislene dok roditelji ne znaju uvjete - odgovorio je glasnogovornik ministrice Maro Alavanja na pitanje kakva je preporuka roditeljima i što bi trebali napraviti s anketama. Od Grada Zagreba zasad nismo dobili komentar o anketama.

Možda te zanima... Pedijatrica o promjenama u ordinaciji: Telefonske anamneze i upute o cijepljenju, hitni pacijenti na termin Vrtić

Kako će učitelji odrađivati nastavu u školi i online?

Veći dio učenika Hrvatske ovu školsku godinu završit će s nastavom na daljinu, a oni od 1. do 4.razreda osnovne škole u klupe se mogu vratiti od 11. svibnja jer je roditeljima ostavljena mogućnost žele li svoju djecu slati u školu ili ne.

Tajnica sindikata učitelja Ana Tuškan za HRT je rekla kako će to biti ogroman problem jer nema dovoljno učitelja da se odradi nastava i u školi i online. - Ako će dio učenika ostati na online nastavi,  a dio će biti u školi, učitelji će se, kaže, morati klonirati kako bi sve odradili - poručuje Tuškan.

Ako će od 11. svibnja biti moguće okupljanje do 10 osoba, Tuškan napominje da će u školama učenika biti više od 10. Problem je, kako kaže, i prebacivanje odgovornosti na roditelje.

- Roditelji u ovom trenutku nemaju jasne informacije, niti kakvi su uvjeti, niti jesu li osigurani sigurnosni, zdravstveni, higijenski i sanitarni uvjeti, i oni ne mogu znati što učiniti. To prebacivanje odgovornosti nije dobro, a komunikacija iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bi trebala biti puno jasnija, rekla je Tuškan za HRT.

Istaknula je i da je potres otprije mjesec dana koji je pogodio Zagreb, dodatno otežao situaciju, te da od 430 škola u Zagrebu, 34 imaju crvenu oznaku, što znači da nisu za uporabu.

- Sanacijski timovi trebaju vidjeti koje su škole sigurne i gdje će učenici biti prebačeni, da roditelji mogu organizirati prijevoz. Kad se sve to napravi paralelno se trebaju raditi upute kakvi će biti uvjeti, jer osim što treba osigurati higijenske i zdravstvene uvjete mi nemamo dovoljno pomoćnog tehničkog osoblja. Nismo ih imali ni u normalnim okolnostima, a kamoli sad. Mi imamo problem sa razmakom, sanitarnim uvjetima, a zbog potresa i sa sigurnosnim uvjetima - poručuje.

Napomenula je da će zasad, prema nekim informacijama iz javnosti, dio roditelja poslati djecu u školu, a dio neće.

- Tu se postavlja pitanje prava na jednako obrazovanje pod jednakim uvjetima. Mi nismo proglasili izvanrednu situaciju niti prirodnu nepogodu i svi bi trebali imati jednake uvjete za obrazovanje, rekla je.

Možda te zanima... Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.