Školarci Škola 16. ožujka 2020.

Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike

Foto: Shutterstock ; Online nastava,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenici nižih razreda osnovnih škola od ponedjeljka će pratiti nastavu na HRT3, a učenici viših razreda te srednjih škola putem Interneta. Pitali smo pedagoginju i nastavnike koji su benefiti učenja na daljinu

Nakon što je donesena odluka o obustavljanju nastave u svim školama i na fakultetima kao i da se prekida rad vrtića u cijeloj zemlji, odlučeno je da će nastavnici i dalje dolaziti u škole, kao i odgojitelji u vrtiće. To znači da svi roditelji koji ne mogu organizirati čuvanje djece, mogu ih dovesti u škole i vrtiće.

Možda te zanima... Nastavnici će biti u školama i odgojitelji u vrtićima, mogu dolaziti djeca koja nemaju gdje biti Školarci

Emisija 'Škola na trećem' na HRT3 za učenike nižih razreda osnovne škole

Što se tiče nastave, učenici nižih razreda osnovnih škola (1. do 4. razred) moći će pratiti redovnu nastavu putem emisije nastavnog programa nazvanog Škola na trećem koji će se svakodnevno emitirati na HRT3 od ponedjeljka od 8 sati.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku. Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivat će se i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda.

Raspored nastave za sve razrede Ministarstvo će objaviti na svojoj web-stranici mzo.gov.hr

Seljenje nastave na TV stvara određeni dojam povezanosti - učenici iz cijele Hrvatske prate isti program

Pitali smo magistru pedagogije Maju Jerčić koji su benefiti praćenja nastave putem TV programa.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL "Digitalni urođenici, kako se često tepa današnjoj djeci, sigurno neće imati ništa protiv da nastavu prate preko ekrana. Na neki je način to ''njihov teren'' i možda će im cijeli koncept biti motivirajući. Svi smo svjesni da je ovo privremeno stanje koje se može iskoristiti kao svojevrsni eksperiment za drugačije virtualne oblike obrazovanja koji bi potencijalno mogli biti začin redovne nastave", rekla je te objasnila da primjerice, igre ponavljanja školskog gradiva, dokumentarni filmovi, crtići, itd. koji su tematski povezani s nastavnim sadržajima, mogli bi zanimljivo obogatiti klasični obrazovni format.

"Naravno da postoji mnogo crtića, emisija i dokumenatarnih filmova koji zapravo već ''obrađuju'' neku nastavnu temu (na primjer crtići u kojima se objašnjavaju fizikalne zakonitosti, dokumentarci o vodi...), no kada bi to bilo sustavnije i kada bi se više surađivalo sa sustavom u produkciji takvih televizijskih sadržaja, mislim da bi se razvila jedna korisna multimedijalna obrazovna priča", rekla je pedagoginja te dodala da seljenje nastave na televiziju situacija je koja stvara određeni dojam povezanosti - učenici iz cijele Hrvatske prate isti program, možda će im i ta činjenica - da su dio nečega tako velikog i povezanog - također biti motivirajući faktor. "Vjerujem da će učenici prigrliti atmosferu svi za jednog, jedan za sve", rekla je.

dijete knjiga čitanje Možda te zanima... Kako dijete uz internet može zavoljeti lektiru? Školarci

Online nastava za učenike viših razreda OŠ i srednje škole

Za učenike viših razreda osnovnih škola (5.-8.razred) te učenici srednjih škola organizirana je online nastava. Budući da e-učenje još nije integrirano u naš obrazovni sustav, razumljivo je da roditelje, ali i druge, zanima kako će izgledati ovako organizirano učenje i koji su inače benefiti.

Pitali smo dvoje profesora iz osnovnih škola kakva su njihova iskustva s online nastavom i digitalnim sadržajima u radu.

"Kod nas u školi svi su spremni za online nastavu. Profesori imaju dosta digitalnog materijala koje će dijeliti učenicima putem Teamsa kojim će se dijeliti i ostale obavijesti", rekao nam je Davor Kolarić, profesor geografije iz Osnovne škole Vežica u Rijeci te objasnio da su učenici ove škole navikli na online suradnju s profesorima jer je škola još školske godine 2012./2013. pokrenula projekt iŠkola. U sklopu projekta djeca u nastavi koriste iPad koji im zamjenjuje klasične udžbenike i bilježnice.

Ipad u školi, Rijeka | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Budući da profesor Kolarić ima već višegodišnjeg iskustva s online nastavom, pitali smo ga kako nove generacije i njihovi roditelji prihvaćaju ovakav način rada.

"Novim generacijama je bliže ovakav oblik nastave jer je interaktivnost veća. Većina roditelja to prihvaća jako dobro i podržavaju, dok uvijek kod nekih postoji otpor koji najčešće proizlazi iz nekog straha prema tehnologiji i neznanja", odgovorio je te dodao da je svakako veća aktivnost kod djece. 

"Neki učenici imaju problem kod iznošenja mišljenja i nastupa pred ostalima. U online komunikaciji s učiteljem taj strah nestaje. Puno puta od učenika dobijem više rečenica napisanih nego bi ih dobio njegovim usmenim izlaganjem", objasnio nam je.

Ipad u školi, Rijeka Možda te zanima... iPad djecu motivira na učenje Školarci

Profesorica biologije i kemije Vida Bilogrević Gatolin iz OŠ Ive Andrića u Zagrebu kaže da online nastava u svijetu, a i kod nas, nije ništa novo.

"Kada je pokrenut pilot projekt "eŠkole", moja je škola bila među izabranima i, iako je tempo radionica ponekad bio nemilosrdan, izvukli smo mnoge dobrobiti. Škola nam je odlično opremljena zahvaljujući CARNetovom pilot projektu i Erasmus plus projektima, ali i donacijama roditelja.

Usto, mi smo već dobro pripremljeni za nastavu na daljinu. Mnoge kolegice i kolege već prakticiraju takav vid nastave koji kombiniraju s nastavom u školi. Mislim da je u trenutnoj situaciji naš najveći neprijatelj panika i osjećaj da nešto ne možemo. Naprotiv, da se samo malo saberemo, vidjeli bismo da se sa svih strana pokušava s trenutnom situacijom što bolje uhvatiti u koštac. Razne nakladničke kuće organiziraju webinare, nude svoje platforme na kojima možemo surađivati s učenicima, a nije ništa novo ni činjenica da svi udžbenici imaju prateće digitalne sadržaje", rekla je profesorica koja sudjeluje i u izradi sadržaja za prirodu i biologiju na platformi IZZI nakladničke kuće Profil Klett, ali i sama koristi pogodnosti online učenja.

"Još davne 2013. pohađala sam tečaj francuskog jezika (početni stupanj) jer nisam mogla ići u školu stranih jezika. Naime, bila sam tek rodila. Profesorica je bila izvrsna, poticala nas je čitati i pričati na francuskom, ispravljala pogrešne izgovore i vrlo brzo sam zaključila koliko je prednosti ovakvog tipa nastave. Također, zahvaljujući platformama FutureLearn i Coursera završila sam mnoštvo tečajeva koji su mi dobro došli i u mom profesionalnom razvoju, ali i da zadovoljim znatiželju u poljima o kojima sam željela znati više. Sama činjenica da sama mogu izabrati kad ću pristupiti predavanju i rješavanju zadataka bila je ogroman poticaj da s tečajevima nastavim i danas", kaže.

Možda te zanima... Informacije u školi: Roditelji trebaju razgovarati s učiteljima, ne samo zbog ocjena Školarci

Maja Jerčić, magistra pedagogije objasnila nam je da učenje na daljinu kao oblik učenja i poučavanja posredovan modernim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama svakako je poželjan način rada koji, uz živu nastavu, i u neizvanrednim društvenim uvjetima, može biti jako poticajan i koristan za učenike.

"Online nastava može biti vrlo kvalitetna ako se dobro metodički osmisli i pripremi. U obradi nastavnog sadržaja mogu se koristiti slike, video sadržaji, grafovi, animacije, pitanja, kvizovi... Metodička heterogenost koju je u online formatu vjerojatno lakše strukturirati nego u face to face nastavi, pridonosi kvaliteti vođenog procesa spoznavanja i zanimljivosti obrade nastavnog sadržaja. Tako da odgovor na pitanje o kvaliteti online nastave je - da, online nastava može biti kvalitetna, ako je dobro pripremljena te je nije loše kombinirati s f2f nastavom i u redovnim uvjetima", rekla je pedagoginja i autorica knjiga o učenju koja se bavi edukacijama iz područja učenja učenja, obrazovanja darovitih i medijske pismenosti, a razvija i custom made edukativne sadržaje te se bavi pedagoškim savjetovanjem roditelja.

Online nastava stavlja učenika u aktivnu poziciju - hrabriji su u iznošenju mišljenja

Pedagoginja dalje objašnjava da online nastava, pod pretpostavkom da je dobro konceptualizirana, stavlja učenika u aktivnu poziciju jer svi mogu biti aktivni u isto vrijeme, interaktivnost nije ograničena na komunikaciju nastavnik – učenik, već se ona multiplicira posredstvom tehnologije te u pitanjima, raspravama i slično svi mogu sudjelovati puno aktivnije.

"Naravno da je online nastava deprivirana za ''opipljive'' socijalne kontakte i živu radnu atmosferu, no učenicima ponekad može odgovarati upravo ta tehnološka barijera koja ih manje izlaže, stoga će se neki čak osjećati ugodnije i biti hrabriji u iznošenju mišljenja. Dakle, online nastava je dobra za učenike kao dodatak redovnoj živoj nastavi", ističe te savjetuje da je s učenicima potrebno raditi na tome da na online nastavu gledaju kao na zajednički virtualni prostor u kojem svatko nešto reći i napraviti, biti konstruktivan, aktivan i pokazati se.

"Ako se kod učenika pobuđuje i razvija želja da smisleno uče, a smisleno učenje polučuje osjećaj zadovoljstva, sudjelovanje učenika u online nastavi može dobro funkcionirati. Koliko su učenici kognitivno i afektivno pripremljeni za online nastavu, razlikuje se od škole do škole, razreda do razred, nastavnika do nastavnika", kaže te dodaje:

"Bilo bi izvrsno kada bi se, i nakon trenutnih društvenih turbulencija, alternativni oblici nastave zadržali kao dopuna klasičnoj f2f nastavi te se razvijali u smjeru aktivne, kreativne na učenika orijentirane nastave forme koja svima omogućuje da dođu do izražaja i postaju sve odgovorniji za vlastito učenje".

škola, učenici, djeca Možda te zanima... 4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti) Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.