Školarci Škola 20. travnja 2020.

Ministrica Divjak o upisu u prvi razred te koje su šanse da se učenici vrate u školu

Foto: Robert Anic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Mi smo razradili sve scenarije kako bismo bili spremni na sve promjene", rekla je ministrica Divjak u razgovoru.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak razgovarala je s novinarima 24sata o tome kad bi se učenici mogli vratiti u škole, kako će im zaključivati ocjene te što će biti s upisima.

Kad počinju upisi u prvi razred osnovne i hoće li ti upisi biti u školama?

Za određivanje točnog termina trebamo preporuku epidemiologa i, ako nam oni daju zeleno svjetlo da je situacija sigurna, onda možemo provesti upise na uobičajen način. Rezervni plan je da se upisi obave bez fizičke prisutnosti djeteta.

Možda te zanima... Učiteljica savjetuje kako pripremiti prvašića za školu Školarci

 

Kolika je vjerojatnost da se učenici i studenti u ovoj školskoj godini vrate u škole i na fakultete?

Konzultiramo se redovito sa Stožerom civilne zaštite o tim pitanjima, no ni oni nemaju u ovom trenutku dugoročne projekcije. Mi smo razradili sve scenarije kako bismo bili spremni na sve promjene. Naime, nastava na daljinu osmišljena je i dobro se provodi te nastavna godina može biti regularna i dovršena i u ovakvome modelu.

S obzirom na novi pristup ocjenjivanju i nemogućnost da se provedu sve četiri godišnje provjere znanja jednake za sve učenike, kako mislite ujednačiti kriterije za ocjenjivanje učenika sedmih i osmih razreda zbog upisa u srednju školu?

Ne postoji pravilo koje spominjete o četiri godišnje provjere znanja nego se primjenjuju Upute o ocjenjivanju i vrednovanju, koje su javne i koje jasno kažu da u gotovo svim predmetima do kraja nastavne godine u nastavi na daljinu treba imati još dvije ocjene: jednu vezanu uz aktivnost učenika, a drugu uz složeniji rad, koji autonomno određuje nastavnik. Zaključna ocjena uzima u obzir ocjene dobivene u nastavi koja se do 16. ožujka odvijala u školama kao i one koje će učenici dobiti tijekom nastave na daljinu.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Možda te zanima... Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.