Školarci Škola 23. travnja 2020.

Od 11. svibnja počinje škola za učenike od 1. do 4. razreda i rad vrtića

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vlada je danas na sjednici donijela odluku popuštanja epidemioloških mjera u školstvu. 24 sata ekskluzivno saznaje kakav je plan Ministarstva obrazovanja

Školsko bi zvono uz obvezno "dobro jutro, djeco" uskoro moglo zazvoniti u svim školama u Hrvatskoj. To uskoro, kako neslužbeno saznaje 24sata iz izvora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak 11. svibnja za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Takav je prijedlog upućen je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na Markov trg gdje Vlada danas, između ostalog, odlučuje i o vraćanju učenika u školske klupe.

Ministrica Blaženka Divjak je već u srijedu naglasila kako će prvo u četvrtak dati plan, potom taj plan uputiti ravnateljima, a oni će potom biti zaduženi za provođenje mjera i organizaciju nastave. Očekuje se kako će Vlada prijedlog prihvatiti. Kako saznajemo, nakon sjednice Vlade ministrica će održati i virtualni sastanak s ravnateljima. Potom kreću pripreme za organizaciju nastave u školskim klupama. Divjak je za sljedeći tjedan najavila i pisane upute koje će poslati na adrese škola u kojima će objasniti način praćenja i sve ono što je potrebno kako bi učenici i roditelji, ravnatelji i učitelji te svi oni koji su u školi imali podlogu za svoje rad. Poručila je kako "škole trebaju biti opremljene tako da budu sigurne".

Možda te zanima... Ministrica Divjak o upisu u prvi razred te koje su šanse da se učenici vrate u školu Školarci

Vijest da će već 11. svibnja dio učenika sjesti u svoje školske klupe kod dijela učitelja je izazvala odobravanje, ali je velik broj učitelja koji se ne slažu s ovakvom odlukom. 

"Zna li ministrica da ja u svom razredu imam 28 učenika? Kako da ih udaljim na razumnu socijalnu distancu jednog od drugog. Kako da ja koja sam kronični bolesnik u jednom prostoru budem četiri, pet sati, aktivno radim i držim socijalnu distancu sa svojim učenicima? Kako će se djeci objasniti da nema druženja? Kako će to ravnatelji osigurati provođenje nastave u ovim uvjetima? Što ako neki od roditelja, a takvih će biti, svoje dijete ne žele poslati u školu?Hoću li ja raditi fizički s dijelom učenika u razredu, a potom virtualno s preostalim učenicima", pita se jedna od učiteljica.

Možda te zanima... Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike Školarci

Njeno mišljenje dijele i ostali.

"Dosta nam je više da budemo pokusni kunići za novi eksperiment sa Savice. Ili neka donesu odluku da se svi vraćamo u školu ili neka nas pusti da odradimo do kraja što smo započeli", reklo nam je nekoliko ljutitih učitelja.

Možda te zanima... Prvi dan bez škola i vrtića u Hrvatskoj: Što kažu roditelji? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • županjac

    Posve je van pameti potez da se djeca puste u školu, posebno kada se radi o predškoli, vrtićima i prvašićima. Tko će kontrolirati držanje socijalnog razmaka i nošenje maski kod djece? Na satu za vrijeme nastave još i nekako, ali na odmoru? Ministrica (ako je ta mjera uslijedila nakon dogovora s njom) je izgleda zaboravila kako je u školi za vrijeme odmora. Tko će spriječiti klince da se međusobno ne dodiruju ili tko će spriječiti sukobe kada se jedan klinac potuži učiteljici, kako ga je drugi gurao? Smatram da je ovu školsku godinu trebalo dovršiti on line, jer su se djeca već na to navikla. Maturu bih ove godine dokinuo, upis u srednje škole i na fakultete ostvario putem prijemnih ispita.  U svim drugim segmentima života i rada, možemo se držati disciplinirano svih propisanih mjera (doduše bit će problema i u sredstvima javnog prijevoza, ali tu se radi o odraslim ljudima) ali u školama, to je jednostavno neizvedivo. Prosvjetni sam radnik u mirovini, sa 43 godine rada u učionici, pa, recimo to tako, znam o čemu pričam. Tko će biti odgovoran, ako u školi nešto pođe po zlu? Odgovornost će se opet kao i uvijek prebacivati s jednog na drugog, bez konačnog rezultata. A ministrici poručujem, neka ode do prve osnovne škole ili vrtića i porazgovara sa ljudima koji tu rade i koji se ovim mjerama nalaze u neobranom grožđu i ne znaju što i kako poduzeti, dok gospođa, zajedno sa svojim suradnicima eksperimentira sa zdravljem naše djece.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.