Vrtić Dijete u vrtiću 16. ožujka 2020.

Prvi dan bez škola i vrtića u Hrvatskoj: Što kažu roditelji?

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nastava i rad vrtića obustavljeni su na dva tjedna u cijeloj zemlji pa smo pitali odgojiteljicu, nastavnike i roditelje kako su organizirali današnji dan

Nakon što je u petak u 11 sati nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom premijer Andrej Plenković objavio da se od ponedjeljka na dva tjedna obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, naglasio je i da je odlučeno da nastavnici dolaze u škole, isto vrijedi i za zaposlene u vrtićima i da roditelji koji rade mogu dovesti djecu u škole i vrtiće.

Možda te zanima... Počinje škola na daljinu: Vodič kroz virtualnu nastavu za učenike Školarci

"Imamo dežurstvo u ponedjeljak. Roditelje ne puštamo u vrtić, jutarnje 'tete' preuzimaju djecu na ulazu u vrtić, dezinficiraju im ruke, nitko ne smije ući u vrtić, niti poštar, dostavljač ili bilo tko izvana, vrata su stalno zaključana", objasnila nam je jedna odgojiteljica kako izgleda današnji dan u njezinom vrtiću.

"Svi nastavnici došli smo danas u školu u 8 sati i moramo svaki dan dolaziti u školu, ali danas nije došao nijedan učenik", kaže nastavnica iz osnovne škole u Novom Zagrebu, a kaže da je njezin kolega morao odvesti dijete u jaslice jer supruga je također morala na posao. 

Pitali smo nekoliko roditelja djece vrtićke dobi te školaraca kako su organizirali današnji dan.

"Muž radi u ugostiteljstvu, on je u strahu od budućnosti. Ja radim od kuće preko interneta, nadam se da neće puno utjecati na moje prihode, iako sigurno hoće. Klinci će biti na praznicima, imamo sreću što imamo dosta veliki vrt pa možemo provoditi vrijeme vani, a bojice, puzzle, društvene igre, plastelin, škare, legiće i ostale rekvizite ionako koristimo na dnevnoj bazi pa se dosade ne bojimo", rekla je mama dvoje djece vrtićke dobi iz Zagreba te dodala da imaju sreću što si ona može radno vrijeme prilagoditi novonastaloj situaciji.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike

Mama iz Zagreba o prvom danu TV nastave: 'Oduševilo me što se nastava odvila ovako uspješno, dobro je strukturirana i naša devetogodišnjakinja ju je pratila s velikim interesom'

U školama je isto pravilo kao i u dječjim vrtićima, naime, svi nastavnici morali su doći u svoje škole ujutro, bez obzira na smjenu, a ravnatelji će organizirati čuvanje djece čiji su roditelji morali ići na posao. Većina djece iz cijele Hrvatske pratila je televizijsku nastavu, a učenici viših razreda i srednjih škola pripremaju se za online nastavu.

Moja kćer je drugašica i danas je naša dnevna soba postala još jednom od tisuća zagrebačkih učionica. Gledavši svoje dijete kako pozorno prati televizijsku nastavu nisam se mogla oteti dojmu kako zapravo promatram prizor o kojemu će se, baš kao i svim drugim mjerama vezanim uz epidemiju kojoj svjedočimo, govoriti u godinama koje dolaze. Kao pojedinci susrećemo se s ovakvom situacijom po prvi puta u svojim životima i vjerujem kako prije svega trebamo pokazati osobnu odgovornost, intelektualni i moralni integritet te solidarnost prema svima koji u ovom trenutku ulažu svoje znanje i predanost radu za opće dobro. Začudile su me stoga neke kritike u našoj, roditeljskoj whatsapp grupi kako nastava možda nije tekla potpuno glatko ili da su TV-učitelji imali poneki lapsus. Mislim da je to sekundarno. Mene je oduševilo što se nastava odvila ovako uspješno, a učitelji su djeci ukazali na važnost pozitivnih emocija i činjenicu da baš u svemu trebaju tražiti zrno sreće. Nastava je dobro strukturirana i naša devetogodišnjakinja ju je pratila s velikim interesom. Vjerujem kako će ove mjere izolacije pomoći da se u jednom trenutku ne stvori pritisak na naš zdravstveni sustav koji bi ugrozio njegovo funkcioniranje. Stoga ih kao majka i građanka potpuno podržavam."

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Ne bismo htjeli ostaviti djecu s djedom jer je u rizičnoj skupini za bolest

"Supruga i ja ćemo se zasad mijenjati, danas ona ide na posao, inače radi u školi, a ja ostajem s djecom kod kuće. Možda ja povedem klince sa sobom na posao ili ih ostavimo kod djeda, ali to bismo željeli izbjeći jer on je u rizičnoj skupini za COVID-19", rekao nam je tata troje djece iz Zagreba. Njegovi blizanci idu u školu, a kći u vrtić.

"Kod nas u ponedjeljak ima škole, ali samo zbog dogovora za dalje. Nakon toga će vjerojatno pratiti nastavu preko TV-a", kaže mama troje djece iz Karlovca.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zabrinuta je mama trogodišnjaka iz Zagreba koja je zaposlena kao i njezin suprug.

"Iako nisam paničar po prirodi, smatram da je više nego dobra odluka što su odlučili na 2 tjedna zatvoriti vrtiće odnosno obustavit nastavu u školama. Imam trogodišnjaka koji ide u vrtić i još uvijek ne znam kako ćemo se organizirati s čuvanjem, ali zdravlje je na prvom mjestu. Navodno će biti organizirana dežurstva, ali želim li odvesti dijete u vrtić u ovoj situaciji? Suprug za sada još uvijek normalno radi, nisu dobili nikakve upute za drukčije, a ja nadam se da ću se uspjeti dogovoriti da radim od doma dok ne smislimo nešto. Jer realno, koliko je uopće moguće ikako raditi, a pogotovo kvalitetno ako pored sebe imaš malo dijete koje trebaš zabaviti (cjelodnevno gledanje televizije nije rješenje, a i djeci dosadi nakon nekog vremena) i koje svake minute zove mama, ja sam gladan, mama ja sam žedan, mama dodaj mi ovo, mama dodaj mi ono... U glavi je sada puno nedoumica, pitanja, a odgovora i pametnog rješenja trenutno nema".

Dakle, nastavnici i dalje moraju dolaziti u škole i odgojitelji u vrtiće, no mnogi su zabrinuti zbog takve odluke.

"Što je s našim zdravljem? Mislim da većina profesora ima uvjete za rad od kuće, a ako i nema škola bi im trebala osigurat tablet sa SIM karticom kao i učenicima kojima je potrebno. Zašto onda bespotrebno ljude izlagati riziku da se pri dolasku i odlasku s posla ili u samoj školi zaraze?", rekao nam je nastavnik iz osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji, a s njim se slaže i nastavnica iz Zagreba:  "Nastavnici moraju dolaziti u škole i voziti se javnim prijevozom, jer se moraju potpisivati, a svoj posao mogli bi obavljati od kuće".

Najvažnije je pratiti upute stručnjaka, a missMAMA izvještavat će vas o svim novostima oko situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Možda te zanima... Prvo dijete u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom? Pitali smo infektologa kako djeluje na djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.