Školarci 24. svibnja 2024.

Ovo je 8 znakova da ste odgojili stvarno dobro dijete

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si roditelj, gotovo sigurno i ti imaš jedan važan cilj – odgojiti dobro dijete. Neki daju prednost nekim drugim osobinama, ali velika će većina ipak poželjeti da je njihovo dijete – dobro.

Roditeljstvo je beskrajna bitka, borba, niz nastojanja, niz pobjeda, nit grešaka, niz ispravaka… Roditeljstvo je svakodnevica u kojoj se trudimo od svoje djece izgraditi ljude na koje ćemo biti ponosni. Možda će neki htjeti da im dijete bude mudro, neki da bude prepredeno, neki da se zna izboriti, neki da bude talentirano, ali mislimo da ne griješimo puno ako kažemo da svaki roditelj želi da mu dijete bude – dobro.

Možda te zanima... 5 načina na koje možeš prihvatiti "nesavršeno roditeljstvo" Roditelji

Ima li veće nagrade od one kad ti netko kaže da je tvoje dijete stvarno dobar čovjek? Iako se čini jednostavno, nije zapravo lako odrediti što je to točno 'dobro dijete', a svatko bi mogao imati svoju verziju tog. No, prema psiholozima, postoje određeni znakovi koji mogu reći da ste odgojili istinski dobro dijete – ne savršeno, nego dijete koje pokazuje svoje najbolje.

Odgojili ste dobro dijete ako ono ima ove osobine:

1) Empatično je

Upravo je empatija jedna od ključnih osobina istinski dobrog djeteta, smatraju psiholozi. To ne znači da je dijete uvijek u stanju u potpunosti razumjeti i dijeliti osjećaje drugog. To je težak zadatak čak i za mnoge odrasle. Ali ako dijete često pokazuje znakove suosjećanja s drugima - poput tješenja prijatelja koji je pao na igralištu ili dijeljenja svoje omiljene igračke s bratom ili sestrom koji je uzrujan - to je prilično čvrst pokazatelj da je empatično, odnosno da ste odgojili dobro dijete.

Ako tvoje dijete redovito pokazuje empatiju, to nije samo znak njegove dobrote – to je i dokaz vašeg učinkovitog roditeljstva, jer je empatija osobina koja se razvija.

2) Nije uvijek „lako“ odgojivo

Iako se može činiti da bi istinski dobro dijete bilo lako odgojiti, to nije baš tako. Preispitivanje pravila, izražavanje jakih emocija ili čak povremeno buntovno ponašanje mogu biti pozitivni znakovi. To ukazuje na to da dijete uči potvrditi svoju individualnost, razvija vještine kritičkog razmišljanja i uči upravljati svojim emocijama.

Dakle, ako dijete nije uvijek „lako odgojivo“, to ne znači nužno da radite loš posao. Naprotiv, to jednostavno može značiti da izrastaju u snažne, neovisne osobe sposobne razumjeti i učinkovito izraziti svoje potrebe i želje.

3) Može odgoditi zadovoljstvo

Ako je tvoje dijete savladalo umijeće strpljenja, to je sjajan znak. Takva djeca razumiju vrijednost čekanja na nešto što žele, čak i ako je teško. Ovo je potvrđeno slavnim Marshmallow istraživanjem. Djeci je ponuđen izbor: jedna mala nagrada odmah ili dvije male nagrade ako čekaju kraće vrijeme. Oni koji su čekali ostvarili su bolje rezultate tijekom odrastanja, poput akademskog uspjeha i zdravijeg načina života.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

4) Razumije i poštuje granice

Kada tvoje dijete razumije i poštuje koncept osobnih granica – i svojih i tuđih – to odražava njegov rastući osjećaj empatije i poštovanja. Nismo svi isti i nisu nam svima jednako ugodne iste stvari, a to je jako važno poštovati. Ako dijete traži dopuštenje prije nego što posudi igračku od prijatelja ili ustupi prostor za prolazak nekom, to pokazuje da razumije ovaj princip. Poštivanje granica temeljni je aspekt dobrih odnosa.

5) Radi greške i uči iz njih

Nitko nije savršen. Pogreške su ključni dio odrastanja. Ako dijete prolije mlijeko dok ga toči, zaboravi domaću zadaću ili izgubi igru, sve je to dio procesa učenja. Ovdje je važno kako to rješava. Toči li kasnije mlijeko pažljivije? Napravi li si bolju bilješku za zadaću? To su znakovi otpornosti i spremnosti da se uči iz pogrešaka – osobine istinski dobrog djeteta.

6) Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost je osobina koja odražava istinski dobro dijete. To je jednostavan čin poput onog kad kažemo „hvala“ za nešto, izrazimo zahvalnost za nečiju ljubaznost ili priznamo trud koji je netko uložio u nešto. Kada vaše dijete redovito izražava zahvalnost, to pokazuje da cijeni dobre stvari i ljude oko sebe. To je znak poniznosti, priznanja i pozitivnosti – a to su sve znakovi da ste odgojili istinski dobro dijete.

7) Preuzima odgovornost

Nije uvijek lako priznati kada smo u krivu, ni odraslima, a kamoli djetetu. Ali preuzimanje odgovornosti za svoje postupke je obilježje istinski dobrog djeteta. Ako tvoje dijete nešto razbije i odmah dođe do tebe, priznajući što je učinilo, to je znak da razumije koncept odgovornosti. Možda smatraš da ga zapravo treba prekoriti, ali zapamti da je bila potrebna hrabrost za to da prizna svoju pogrešku.

Odgojiti dijete koje može prihvatiti svoje pogreške je uistinu velika stvar. Možda je teško vidjeti dijete kako griješi, ali zapamti da upravo ti trenuci pridonose djetetovom rastu i njihovom razvoju u odgovorne i odgovorne osobe.

8) Pokazuje ljubaznost

Na kraju svega, kad se sve zbroji i oduzme, upravo je pokazivanje ljubaznosti jedan od najočitijih znakova istinski dobrog djeteta. Ako je tvoje dijete stalno ljubazno prema onima oko sebe – prijateljima, braći i sestrama, kućnim ljubimcima, pa čak i susjedima – to pokazuje da suosjeća s drugima i da ima dobro srce. Ljubaznost je univerzalni jezik koji nadilazi dob, rasu i društveni status.

Ljubaznost se može očitovati u pomaganju prijatelju s domaćom zadaćom, dijeljenju ručka s kolegom iz razreda ili jednostavno osmijehu upućenom nekome tko ima loš dan. To su djela ljubaznosti koja su pravi i istinski pokazatelji dobrog djeteta.

No, ljubaznost nisu samo djela, nego stav, način života. I ako tvoje dijete utjelovljuje taj duh dobrote, ne samo da je dobro odgojeno, nego ste tako doprinijeli tome da svijet postane bolje mjesto.

Možda te zanima... Tri toksične rečenice koje ne bi trebala govoriti svom djetetu Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ClarissaJJulius

    She has been out of w0rk for quite some time however last month her check was 11,500 bucks only w0rking on the PC(Personal Computer) for 9 hours per day. For more detail visit this article....... www.earn54.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.