Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. svibnja 2024.

Tri toksične rečenice koje ne bi trebala govoriti svom djetetu

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toksični razgovori mogu značajno narušiti odnos između roditelja i djece. Kao roditelji, svi smo se našli u situacijama kada izgovorimo nešto što odmah požalimo

Djeca često testiraju naše strpljenje, a ponekad, u trenutku frustracije, kažemo stvari koje imaju dugoročne negativne posljedice i zbog kojih nam na kraju bude žao. Takvi razgovori mogu ostaviti emocionalne ožiljke i smanjiti samopouzdanje naše djece. Važno je prepoznati te trenutke i naučiti kako ih izbjeći. Evo tri razgovora koja morate prestati voditi s djecom i savjeti kako to ispraviti.

11 karekterističnih ponašanja toksičnih roditelja

Tri toksična razgovora koje morate prestati voditi s djecom:

1. Što nije u redu s tobom?

Naša djeca donose nevjerojatne odluke nebrojeno puta. Njihov mozak je još uvijek u razvoju i zbog toga donose impulzivne odluke bez puno razmišljanja o posljedicama. Kao odrasli, stojimo po strani i gledamo te odluke, i dok se sve ruši, pitamo dijete "Što nije u redu s tobom?" Naša djeca se povlače od tih  riječi i pokušavaju smisliti razlog za situaciju u kojoj su se našla. Stvarnost je ova: Sve je u redu s djetetom. Još uvijek se razvijaju intelektualno i nemaju fizičku ni intelektualnu sposobnost potpuno razmisliti o izboru koji donose. Sada nije vrijeme za postavljanje pitanja na koja ne mogu odgovoriti.

Kako to popraviti? Jednom kad su riječi izašle iz vaših usta, ne možete ih vratiti. Morate se ispričati za upotrebu takvih grubih riječi. Ako bi vam netko na poslu rekao "Što nije u redu s tobom?" kao odgovor na odluku koju ste donijeli, očekivali biste ispriku. Naša djeca zaslužuju ništa manje, stoga se ispričajte i preformulirajte svoje pitanje. Želimo razumjeti zašto naša djeca rade to što rade. Jedini način da doista promijenimo njihovo ponašanje je da o tome razgovaramo i pronađemo bolji način za donošenje sljedeće odluke. Nemojte se nikada bojati ispričati svojoj djeci. To nas čini ljudskijima u njihovim očima i mnogo pristupačnijima kada im je potrebna podrška.

Možda te zanima... Ovu rečenicu nikad ne treba govoriti toddleru Vrtić

2. Zašto ne možeš biti kao...?

Ovo pitanje će uništiti samopouzdanje svakog djeteta! Svako dijete je prekrasna jedinka i jedinstveno na svaki način. Nikada neće biti poput brata, sestre, rođaka ili drugog djeteta u razredu. Uvijek će biti drugačiji od sljedećeg djeteta. To je predivna stvar kod ljudskog bića. Svi smo nevjerojatni na svoj način.

Kako to popraviti? Ispričajte se. Neka vaše dijete zna da vam je žao što ste očekivali išta manje od onoga što ono jedinstveno jest i da cijenite i volite to što ono jest. Objasnite im da ne očekujete da budu kao brat ili sestra. Uvjerite ih da ih volite baš takve kakvi jesu i da cijenite različite ideje i vještine koje donose vašoj obitelji. Obećajte im da nećete očekivati ništa manje od njih nego što oni mogu dati.

Najgore rečenice koje roditelj može govoriti djetetu

3. Toliko sam ljut na tebe da bih mogao...(prijetnja)

Često donosimo ishitrene odluke. Naši živci su napeti. Izgovaramo Djetetu dajemo kaznu  i tada smo prisiljeni ili je provesti, iako je žalimo, ili se povući i izgledati kao da ne stojimo iza svojih odluka. 

Nemojte izricati prijetnje koje niste spremni stvarno provesti. Djeca vrlo brzo uče granice i znat će kada ne planirate provesti svoju prijetnju. Svaki put kada ne provedete prijetnju, gubite autoritet. Zaustavite se i razmislite prije nego što izreknete verbalnu kaznu. Ako izjavite da ćete ih kazniti mjesec dana, budite spremni provesti tu kaznu. Ako u ljutnji izgovorite kaznu za koju znate da je nećete provesti, morate odmah preformulirati svoju odluku na stvarnu posljedicu. Naučite uzeti trenutak prije donošenja disciplinske odluke i držite se svoje odluke.

Najbolje što možete učiniti za svoj odnos s djecom je biti jasan i postaviti zdrave granice. Djeca žele znati do kud su granice. Testiraju i guraju kako bi bili sigurni da je granica sigurna. Kada svaki put iznova stojite na istom mjestu, pokazujete svom djetetu da vjerujete u svoju odluku i da nijedan njihov pritisak neće promijeniti vaše mišljenje.

Možda te zanima... Ovo je najgora rečenica koju možeš reći djetetu kad se boji ili ima napadaj bijesa Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.