Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. svibnja 2024.

Kako odgojiti ljubazno dijete (to je sada važnije nego ikada)?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenje ljubaznosti krije se u malim stvarima, a roditelji svojoj djeci svakog dana svojim primjerom također trebaju pokazati što znači biti ljubazan

Neka djeca su prirodno osjetljivija i ljubaznija. Briga o drugima im je gotovo instinktivna. Mogu osjetiti bol drugih ljudi jednako kao i svoju vlastitu. Druga djeca uče ljubaznost kroz razne životne situacije i od svojih roditelja. Ljubaznost se ponekad uzima zdravo za gotovo, no uistinu je vještina koja bilo kojem djetetu dopušta da doprinese i pomogne ljudima kojima je okruženo te se zbog toga i oni osjećaju bolje.

Roditelji igraju značajnu ulogu u oblikovanju onoga što djeca genetski nasljeđuju. Moraju učiti djecu ljubaznosti od ranih dana. 

Možda te zanima... Potrudi se da tvoje dijete nauči ove stvari prije nego što bude prekasno Vrtić

Evo kako odgojiti ljubaznu i osjetljivu djecu:

1. Budite ljubazni prema sebi

Ljubaznost počinje s vama. Ako možete pokazati suosjećanje prema sebi, možete ga iskreno pokazati i drugima. Stavite brigu o sebi i samosuosjećanje kao prioritete, jer ako to ne učinite, nećete imati ljubaznost koju biste mogli pružiti drugima.

Počastite se sladoledom, popodnevnim spavancem ili masažom. Oprostite sebi kad pogriješite ili kad prolazite kroz teško razdoblje. 

2. Budite uzor ljubaznosti

Pokažite ljubaznost prema drugima (i sebi) kako bi vaša djeca vidjela ljubaznost na djelu. Pomažite drugima, dopustite im da vide utjecaj vaših postupaka na nečiji život.

Djecu učite svakodnevnim ljubaznim gestama. Kad vas vide da nekome neočekivano darujete poklon ili jednostavno uputite kompliment. Razgovarajte o ljubaznosti nakon toga kako biste ojačali svoje postupke: "Jesi li vidio/la Majino lice kad je otvorila čestitku? Plakala je od sreće. Tako sam bila sretna vidjeti ju takvu!" Pokažite im da je briga o drugima važan dio života.

3. Naučite ih o empatiji

Dopustite djeci da iskuse kako je osjećati tuđu bol — ili radost. Dopustite im da hodaju u tuđim cipelama, kako unutar obitelji tako i izvan zajednice.

Redovito uključujte djecu u brigu o mlađoj braći i sestrama te ih povežite sa starijim osobama, Izlaganje djece širem spektru perspektiva, poticanje znatiželje umjesto osude i promicanje inkluzivnosti izvrsni su načini za razvijanje empatije.

Pomozite djeci da shvate da nikada nema razloga da nekoga omalovažavaju kako bi sebe izgradili, da nekoga sramote ili vrijeđaju, da pokazuju netoleranciju ili mržnju, ili da naude drugom živom biću. Pokažite djeci da su svi vrijedni i jednako zaslužuju ljubaznost.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

4. Pomozite im da reguliraju svoje emocije

Pomozite djeci da vide da postoje pozitivni, zdravi i produktivni načini za obradu i usmjeravanje njihovih emocija

Priznajte njihove osjećaje (frustracije, ljutnju), a zatim ih naučite prepoznati emocionalne okidače i kako njima upravljati. Vježbajte duboko disanje s djecom, brojanje do deset ili izlazak iz sobe dok se ne saberu, vrate perspektivu i ponašaju se pažljivije prema drugima.

5. Pohvalite ih kada rade dobre stvari

Primijetite kad vaše dijete pokazuje ljubaznost. Recite im: "To je bilo tako ljubazno od tebe...".

Pazite da ih ne grdite ili sramotite kad zaborave reći hvala. Umjesto toga, fokusirajte se na hvaljenje kada se dobro ponašaju, kad uspješno kontroliraju svoje emocije i kad su spremni pokazati drugima pažnju, empatiju i velikodušnost.

Zašto je važno učiti djecu ljubaznosti?

Ljubaznost otvara mnoga vrata u životu - stjecanje novih prijatelja, slaganje na poslu, uspostavljanje trajnih ljubavnih veza, povezivanje s obitelji i interakcija s članovima društva.

Ne možete živjeti ispunjen život bez da budete ljubazni prema drugima i iskreno prihvatite ljubaznost. Osim trenutnih koristi za vas same, ljubaznost je važna za druge — važna je za svijet.

Ljubaznost je odluka koju donosite u trenutku kako biste nekome uljepšali život. Jednim osmijehom, jednim pogledom, gestom ili jednom riječju možete promijeniti život. Učinili ste razliku i pokazali svojoj djeci kako izgleda ljubaznost i kako oni sami mogu biti ljubazni.

Kada pokažete svojoj djeci da je ljubaznost važna, postat će odgovorni članovi svoje zajednice i uživat će više radosti u životu. Vaša djeca će vam jednog dana zahvaliti što ste ih naučili o samosuosjećanju, postupanju prema drugima, empatiji i usmjeravanju emocija na dobro.

Bit ćete ponosni što ste odgojili sjajnu djecu koja će pozitivno obogatiti živote drugih koje susretnu i učiniti velike stvari za sebe, svoju djecu i svijet.

Možda te zanima... Najvažnije osobine koje možeš naučiti dijete za sretan život i dobre odnose Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.