Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. svibnja 2024.

Riječi koje baš nikad ne bi trebala govoriti djeci

Foto: Freepik ; Riječi koje baš nikad ne bi trebala govoriti djeci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad nazivaju svoje dijete pogrdnim imenima, roditelji možda vjeruju da će ga tako motivirati da se bolje ponaša, bude urednije, pristojnije ili više uči, no dijete te riječi upija i na njima gradi sliku o sebi

"Ako se sjećaš koliko su te ružne riječi pogađale dok si bila dijete, zašto bi ikad svojoj djeci stavljala etikete koje ih mogu povrijediti? Zašto bi nazivala svoje dijete neurednim, lažljivcem, glupanom, groznim i slično", pita se Sharon Silver, autorica knjige 'Stop Reacting and Start Responding', stručnjakinja za rani razvoj, i zagovornica koncepta proaktivnog roditeljstva.

Vjeruju li roditelji koji ovo rade da će takvi pridjevi promijeniti nešto kod njihove djece ili im pomoći da isprave svoje ponašanje? Može li takvo nešto biti učinkovito?

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

'Zločesti' dječak

Sharon Silver opisuje situaciju iz trgovine, kad je čula kako jedna mama mirno i tiho svog sina pita "Jesi li ti zločesti dječak?" Maleni se pokušao odmaknuti od majke, kao da želi izbjeći žalac njezinih riječi, ali nije mogao. Tužno je spustio glavu i rekao "Da."

Lice tog dječaka ispričalo je cijelu priču. Bilo je očito da mu mama nije sada prvi put rekla te riječi. Moglo se vidjeti kako dječak upija u sebe ovu poruku i kako ona postaje dio načina na koji će on doživljavati sebe, sada i u budućnosti - Ja sam loša, grozna osoba

obitelj dijete roditelji Možda te zanima... O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete Vrtić

Dijete vjeruje porukama roditelja

Većina nas sjeća se koliko su nas boljeli pogrdni nazivi koje smo čuli od svojih vršnjaka, a zamisli koliko je gore kada djetetu to rade roditelji. Kada mu osoba za koju dijete vjeruje da je uvijek u pravu, njegova voljena mama ili tata, stavi neku takvu etiketu, ono je samo prihvati i definira sebe prema tome. Povreda je toliko duboka da zahtijeva puno reprogramiranja da bi se nešto promijenilo. 

"Zašto uopće rabimo grube riječi? Postoje puno bolji načini da zaista potaknemo dijete na promjenu", kaže Sharon Silver i predlaže tri pitanja za poboljšanje dječjeg ponašanja:

Kad se tvoje dijete ponaša loše, probaj ga pitati je li to što je napravilo bilo ljubazno. Je li bilo sigurno? Je li bilo pristojno? Ova tri pitanja mogu pokrenuti proces promjene i poduke - bez kategoriziranja ili etiketiranja.

djevojčica šef Možda te zanima... Najveći problem popustljivog odgoja: kad dijete postane šef Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.