Školarci 16. travnja 2024.

Ovo su najgore riječi koje možeš uputiti djetetu, a mnogi roditelji to čine

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da riječi koje koristimo u razgovoru s djecom moraju biti prilagođene i znamo da moramo paziti na to što izlazi iz naših usta, jer te riječi ostavljaju trajne tragove. No, neke su blaže, a neke stvarno ne bismo trebali izgovarati…

Ne moramo niti pitati, znamo da ti je već dosta svih onih „nemoj“ i svih onih „moraš“ kao roditelj. Sve u cilju odgoja sretne i zdrave djece. Imaš osjećaj da svi imaju neke upute, da te svi kritiziraju, baš svaki aspekt tvog roditeljstva. A ti pokušaš slijediti, pa onda odustaneš, pa počneš pratiti samo neke, pa odustaneš i slušaš sebe…

Možda te zanima... 8 riječi kojima roditelji nikada ne bi smjeli nazvati svoje dijete Roditelji

Da, nije lako. No, na kraju je možda najbolje odlučiti slušati neke okvirne upute, onih kojima vjeruješ, na područjima na kojima je bitno, a ostale stvari raditi nekako po svom sluhu i osjećaju. Negdje između ta dva polja je i područje razgovora s djecom. I ne govorimo samo o onom smiješ li psovati pred djecom i smiješ li ih, nadamo se da ne radiš to, vrijeđati.

Prema novoj studiji, postoje neke specifične negativne riječi koje roditelji koriste u razgovoru sa svojom djecom, a one mogu imati trajne posljedice i za djecu i za roditelje. Online škola za učenje jezika, Preply, ispitala je više od 1400 roditelja diljem SAD-a kako bi utvrdilo kako koriste jezik u razgovoru sa svojom djecom.

Najčešće su... 

Rezultati su pokazali da zapravo većina roditelja ima puno tog zajedničkog, ali i da današnji roditelji rade na tome da naprave promjene u načinu roditeljstva u usporedbi s onim kako su oni odgajani.

Studija je otkrila najčešće negativne riječi koje koriste roditelji:

  • Zločest(a)
  • Razmažen(a)
  • Lijen(a)
  • Sebičan/na
  • Loš(a)
  • Lažljivac/ica
  • Glup(a)

Je li ti teško pročitati ove riječi? Nekad smo čak i svjesni da te riječi nisu dobre, a pobjegnu nam iz usta u nekom trenutku… Mnogi roditelji priznaju da koriste ove negativne riječi u razgovoru sa svojom djecom, a svaki četvrti roditelj priznao je da se zbog izgovorenih riječi njegovo dijete osjeća sebično ili loše, a gotovo svaki peti roditelj priznao je da se zbog njega dijete osjećalo kao lažljivac.

Ipak, studija je pokazala da 20% roditelja osjeća grižnju savjesti zbog negativnih riječi koje su upotrijebili sa svojom djecom, a 1 od 12 roditelja žali što je psovao u njihovoj prisutnosti. Točnije 3 od 10 roditelja žale zbog jezika koji su upotrijebili kada su obeshrabrivali određena ponašanja, što ipak ukazuje na razmišljanje o utjecaju njihovih riječi.

Manjina su

Ipak, obećavajuće zvuči da je 80 posto anketiranih roditelja reklo da nikada nisu koristili neku vrstu negativnog jezika sa svojom djecom zbog čega bi požalili, iako je gotovo 90 % njih priznalo da su prijetili svojoj djeci kada su bila u nevolji.

„Riječi koje koristimo svakodnevno utječu na način na koji doživljavamo sebe, druge i svijet oko nas. Kada je usmjeren prema drugima, negativan jezik može naštetiti međuljudskim odnosima, sniziti samopouzdanje i dovesti do lošeg pogleda na život," rekla je jezična stručnjakinja Sylvia Johnson za Preply, potičući roditelje „da budu svjesni jezika koji koristimo, posebno kada imamo posla s osjetljivim bićima poput djece.“

Iako su roditelji još uvijek „krivi“ po optužbi zbog korištenja negativnih riječi, većina radi na tome da uvedu promjenu kako bi bili svjesniji onoga što govore svojoj djeci. Ova vrsta svjesnog roditeljstva mogla bi biti posljedica njihovog vlastitog djetinjstva u kojem ova vrsta reflektirajućeg razmišljanja nije postojala.

Možda te zanima... Želiš da dijete prestane cendrati? Ovo su riječi koje bi mogle upaliti! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.