Roditelji Zanimljivosti 20. srpnja 2018.

Demografske mjere: Što najviše treba roditeljima u Hrvatskoj?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Prava je demografska mjera stvaranje okruženja za ravnotežu između privatnog i poslovnog života', poručuju iz Udruge roditelja „Korak po korak“

Nakon što je Europska komisija u travnju 2017. godine objavila paket mjera Work-Life Balance, koji obuhvaća i prijedlog Direktive za potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje, na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošače (EPSCO) održanom prošlog mjeseca postignut je dogovor o nastavku procesa njezinog usvajanja. Očekuje se da će Direktiva biti usvojena početkom sljedeće godine. 

Duži rad vrtića, fleksibilno radno vrijeme: Što trebaju zaposleni roditelji?

Početni prijedlog Komisije jasno je pokazao namjeru kretanja prema pravednijoj i ravnopravnijoj Europi s mjerama poput neprenosivog roditeljskog dopusta i viših novčanih iznosa za rodiljne naknade. Ipak, od mnogih se početnih prijedloga i mjera odustalo, kako bi što manje izmjena bilo potrebno u nacionalnom zakonodavstvu kod država članica. „Premda bi progresivniji pristup omogućio značajne promjene u poboljšanju kvalitete života obitelji, i ovakvi manji koraci ipak nas vode u smjeru osiguravanja boljih uvjeta i uspostave ravnoteže između posla i obitelji, a osobito za zaposlene roditelje“, istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“, članice europske mreže COFACE Families Europe koja broji 25 milijuna obitelji diljem Europe i snažno podržava inicijativu Work-Life Balance.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ;Iskrena objava mame o porodiljnom dopustu izazvala je emotivnu raspravu na društvenim mrežama.

Svjesni izazova i teškoća s kojima se susreću zaposleni roditelji, Udruga roditelja „Korak po korak“ u suradnji s COFACE-om već niz godina zagovara inicijative usmjerene na uspostavljanje ravnoteže između posla i obiteljskog života. Posljednji je takav projekt BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji), koji je usmjeren na poticanje uspostave ravnoteže između privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja. Projekt se provodi u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nedavno je u sklopu njega provedeno istraživanje s ciljem opisivanja iskustva zaposlenih roditelja i poslodavaca vezanih uz izazove i mogućnosti uspostave ravnoteže između posla i obitelji. Istraživanje je obuhvatilo fokus-grupe s roditeljima i poslodavcima s područja grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, kao i anketno ispitivanje u kojem je sudjelovalo 772 roditelja iz cijele Hrvatske. 

Zaposlena majka Možda te zanima... Koji je najveći strah zaposlenih majki? Roditelji

Rezultati istraživanja bili su predmet rasprave na okruglim stolovima održanim prošlog mjeseca u Zagrebu i Splitu, na kojima su se okupili poslodavci, roditelji i stručnjaci u području socijalne i obiteljske politike. „Stvaranje okruženja za uspostavu ravnoteže između privatnog i poslovnog života zadaća je države i društva, a ne rezultat snalaženja roditelja i poslodavaca. To je prvorazredno demografsko pitanje kao i pitanje poštivanja ljudskih i dječjih prava, te govori o temeljnom usmjerenju ili neusmjerenju društva na dijete“, istaknula je Silvija Stanić.

 | Author: promo Foto: promo

Podsjetila je i na to da rezultati istraživanja pokazuju da čak 28,7 posto roditelja radi između 40 i 60 sati tjedno, a više od polovice roditelja, 53,7 posto, ne uspijeva održati ravnotežu između poslovnih i obiteljskih obveza. Najviše zabrinjava podatak da 11,9 posto roditelja s djecom provodi manje od sat vremena tijekom dana. „Zbog toga je nužno da mjere za postizanje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života budu usmjerene i na roditelje, i na djecu i na poslodavce te da obuhvaćaju sve sustave i sve razine vlasti – od obrazovnog, zdravstvenog, socijalnog do gospodarstva i pravosuđa. Bez potpune horizontalne i vertikalne koordinacije mjera nemogući su uspjesi u tom području“, zaključila je Silvija Stanić. 

mama posao beba rad od kuće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na okruglom stolu sudionici su zaključili i da mjere politike društva usmjerenog na dijete i obitelj moraju obuhvaćati nekoliko čimbenika. Među njima su osnaživanje servisa koji pomažu roditeljima, poput kvalitetnih vrtića i njegovog produženog rada, igraonica i slobodnih aktivnosti dostupnih svima, kao i dostupnog i kvalitetnog produženog boravka u svim školama u Hrvatskoj do 4. razreda osnovne škole.

Vida Bilogrević Gatolin Možda te zanima... 'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala' Beba

Nužno je poštivanje Zakona o radu i kontrola poštivanja kod svih tipova poslodavaca, kao i izbjegavanje poticanja svih oblika nesigurnog i prekovremenog rada svih vrsta, sa sankcijama za poslodavce koji takav rad podržavaju. Dobrodošlo je i porezno i svako drugo poticanje skraćenog radnog vremena, rada od kuće i ostalih fleksibilnih oblika rada te omogućavanje legalnog obavljanja zdravstvenih pregleda ili terapija za vrijeme radnog vremena, vezanih i za roditelja i za dijete. Ključna je edukacija o rodnoj ravnopravnosti, ali i jasni zakoni i politike koji ohrabruju ravnomjernu raspodjelu kućnih obveza i odgoja djeteta između žena i muškaraca. Naposljetku, društvo treba biti opće usmjereno na dijete, pri čemu Hrvatska treba ne samo prihvatiti predloženu Direktivu Europske komisije, već i postaviti nadstandarde u tom području.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.