Roditelji Sretna mama 05. svibnja 2016.

Koji je najveći strah zaposlenih majki?

Zaposlena majka
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majke snose najveći dio odgovornosti za brigu o djeci i obiteljskom životu

Blagoslov u obliku djece, kao i karijera na poslu, stvara sliku kao da žena ima sve. Ali one zapravo nose dvostruki teret – teret da su loše majke jer rade i da su loši radnici jer imaju obitelj, otkrila je studija.

Istraživači su otkrili da su se žene više brinule o svojim problemima na poslu dok su doma, kao i da su više razmišljale o obitelji dok su na poslu nego očevi, navodi se u studiji.

Oba partnera brinu se o svojoj obitelji, ali samo je za majke ovaj tip misli povezan s povećanim stresom i negativnim emocijama. Misli i briga umanjuju performanse, otežavaju fokus na zadatke pa čak i ometaju san.

Studija, predstavljena u Američkom sociološkom udruženju, pratila je 500 obitelji srednje klase i njihovu usklađenost između obiteljskih i radnih iskustava.

Otkriveno je da se majke bave mentalnim radom tijekom jedne četvrtine njihovog budnog vremena, dok je u slučaju očeva to jednako jednoj petini. To iznosi 29 sati tjedno za majke i 24 sata tjedno za očeve. Međutim, i majke i očevi provode 30% ovog vremena razmišljajući o obitelji.

6 stvari koje zaposlene mame ne žele čuti

Osjećaj krivnje kod majki

Victoria Beckham govorila je o svom osjećaju krivnje dok ostavlja svoje četvero djece i odlazi u svoje modno carstvo.

Majke snose najveći dio odgovornosti za brigu o djeci i obiteljskom životu, ali kada misle o obiteljskim stvarima, one imaju tendenciju razmišljati o manje ugodnim aspektima njega i postoji veća vjerojatnost da budu zabrinute.

Mi znamo da su majke one koje bi prilagodile svoje radno vrijeme kako bi ispunile zahtjeve obitelji, kao što je npr. ostanak kod kuće s bolesnim djetetom. Dakle, majke osjećaju da ne posvećuju dovoljno vremena poslu i moraju da „uhvate korak“, i kao rezultat toga oni su preokupirane poslom van radnog mjesta.

Ovo ilustrira dvostruki teret, pritisak da bude dobra majka i dobar radnik. Međutim, očevi su prilično vješti kada se radi granica između kuće i posla. Razlog toga je možda u tome što znaju da njihov supružnik preuzima primarnu odgovornost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.