Roditelji Tatina zona 06. travnja 2016.

Koliko nam partneri pomažu oko djece i kućanskih poslova?

tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko vas često partner ujutro probudi nježnim poljupcem, opojni miris kave se širi iz kuhinje, stan je čist, a dijete spremno za školu? Zvuči kao početak nerealnog ljubića. No, što ako je ovaj scenarij moguće doživjeti svaki dan? Otvorite oči – promjene su moguće!

Kad dođe dijete puno stvari se, htjeli, ne htjeli, promijeni i u partnerskom odnosu. Mama je neispavana, još uvijek se pokušava snaći u novoj ulozi, a ne smijemo zanemariti ni utjecaj hormona. Iskrenost i otvorenost dobar su temelj svakog odnosa, pa tako i kad tražite pomoć od partnera.

Mame na forumu Klokanice raspravljaju o tome koliko im dečki ili muževi pomažu u brizi za dijete i kućanskim poslovima te koliko se mogu osloniti na njih.

Temu je otvorila mama mela postavljajući pitanje koje muči mnoge: "Ponekad se pitam je li sve na nama mamama. Od kad sam dobila bebu prije osam mjeseci budim se po nekoliko puta tijekom noći. Dane provodim u udovoljavanju svojoj bebi, a kada spava na red dolaze kućanski poslovi, ručak i sve ostalo do ponovnog buđenja bebe. I onda mi muž kaže da nije to ništa i da uživam kod kuće. Naravno da uživam, svi volimo svoju djecu više od svega. On ispunjava sve svoje potrebe, a s bebom samo maženje kad je raspoložena. Možda sam ja kriva jer je od početka tako. Jesu li baš svi takvi ili ima izuzetaka?"

Pet stvari koje nam najviše idu na živce kod muževa

Otac na sebe može preuzeti veliki dio brige oko djeteta. Može ga nositi kad ima kolike, uspavljivati i uključiti se u gotovo sve aktivnosti te mu pružati pažnju, ljubav i zaštitu. Povezanost oca i djeteta bit će drugačija nego djetetova povezanost s majkom, no nekad majke ne dopuštaju očevima da pomažu. Tako je Nyka opisala iskustvo svoje prijateljice: "Imam prijateljicu koja nikako nije bila zadovoljna načinom na koji je njen muž postupao s novorođenčetom - te ga ne zna držati, te ga krivo diže, te mu sporo mijenja pelene, te je sloj kreme na guzi pretanak… Za sve mu je prigovarala. To je na kraju dovelo do toga da on uopće ne zna s djetetom, nema volje ni provoditi previše vremena s djetetom, jer mu ova non-stop nešto kvoca. I sad se ona na kraju svega žali da nema podršku u mužu oko djeteta… Pa kako bi imala podršku kad mu nije ni dala priliku i stalno je puna prigovora?"

Različita vrsta povezanosti daje bogatstvo i obogaćuje odnose u obitelji. Psihologinja Natalija Stanković objašnjava da različitost znači da će otac neke stvari raditi drugačije od majke, no to ne znači da ih neće raditi dobro. Kada očevi preuzmu dio odgovornosti i brige o djetetu na sebe (i kada majka prepusti svoj dio odgovornosti) moguće je da će se susresti sa stavom partnerice da ipak ona "zna najbolje" i da će očekivati da i otac radi isto! To bi mogao biti izvor sukoba, no podijeljena skrb o djetetu nosi puno više dobroga: partneri imaju više vremena za sebe, ali i svoj odnos, naglašava psihologinja.

prvi koraci obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otac često može biti nesklon preuzimanju dijela svakodnevne brige o djetetu ili kućanskim poslovima iz različitih razloga. Ravnopravnost žene i muškarca, iako danas vidljiva na papiru, u realnosti je još uvijek nedostižna. "Moj muž je kako kad. Kad sam bila s malim doma, često mu je izgovor bio da on radi, a ja sam doma! Počela sam i ja raditi i u početku je sve bilo ok (skuhao, pospremio, usisao) dok sam radila, a onda je imao sve manje i manje volje za to! Sad sam trudna i moram mirovati, ali on kao da ne kuži što to znači, tako da se nekad i znamo posvađati dok mora okupati malog jer se gospodinu ne da!", požalila se mama pod imenom bobac na forumu. 

6 stvari koje zaposlene mame ne žele čuti

Često se događa da majka preuzme na sebe cjelokupnu skrb o djetetu, a ne samo za vrijeme dok otac radi. Partnerstvo žene i muškarca nije nešto što je samo po sebi razumljivo; ono se razvija i gradi svakim trenutkom u danu, objašnjava psihologinja Natalija Stanković.

Korisnica Stina opisala je svoj odnos: "Naš tata uvijek pomaže, radi sve što i ja, ukoliko je potrebno. Puno mi psihički znači to što znam da mogu računati na njega u svemu. Zna biti smotan oko kućanskih poslova jer ih ne radi toliko često, to na kraju ispada slatko i smiješno, ali uvijek se trudi! Jako je fer i zato se ja trudim odraditi kućansku stranu što više, da se, kad dođe umoran s posla, ne osjeća odgovornim i za neke poslove po kući. Dobar dogovor, uzajamno poštivanje i razumijevanje za ono što svaki odrađuje su najvažniji!"

Iskrenost i otvorenost dobar su temelj svakog odnosa. Svijest o vlastitim potrebama i preuzimanje odgovornosti da ih iskažemo i zadovoljimo, izuzetno je važna. Naučite reći "ne" stvarima koje ne želite, razgovarajte s partnerom ako mislite da bi vam trebao više pomoći. Ne preuzimajte svu odgovornost i brigu o djeci i kućanskim poslovima na sebe, već se angažirajte da se oni pravednije rasporede.

Neka vam pomisao na onaj idealni jutarnji scenarij s početka priče bude motivacija za iniciranje željenih promjena. Prvi gutljaji jutarnje kave mogu započeti na tisuću načina – odaberite svoj!

Iskoristi jutro svaki dan: Klikni svako jutro za priče koje te pokreću i bude kraljicu u tebi!

Uključite se i vi u raspravu na forumu Klokanice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.